Susanna uit Maleisiƫ zoekt al acht jaar naar ontvoerde echtgenoot dominee Koh

13 februari 2025: het is precies acht jaar geleden dat dominee Raymond Koh op klaarlichte dag werd ontvoerd. Een beveiligingscamera in een woonwijk zag hoe hij werd klemgereden, uit zijn auto werd getrokken en in een grote zwarte auto werd meegenomen. De ontvoering kon volgens onderzoek van een Maleisische mensenrechtenorganisatie worden toegeschreven aan een speciale politie-eenheid.
Susanna Koh, zijn vrouw, is sinds 2020 in een juridische strijd verwikkeld tegen de overheid voor hun nalatigheid in deze zaak en om erachter te komen wat er met haar man is gebeurd. āIk wil alleen maar gerechtigheid! Ik wil de waarheid weten ā waar is mijn man en wat is er met hem gebeurd?ā, vertelt Susanna.
Ondanks talloze uitdagingen en tegenwerkingen is Susanna nu al bijna vijf jaar op zoek naar antwoorden. Ze werkt samen met juridische teams, dringt keer op keer aan op transparantie en ze blijft onverschrokken de autoriteiten ter verantwoording roepen.
Susanna: āIk wil dat de daders voor het gerecht worden gebracht en worden vervolgd. Ze hebben me ondervraagd. Ik was al getraumatiseerd en als gevolg daarvan kreeg ik paniekaanvallen; ik krijg nog steeds paniekaanvallen. Mijn kinderen hebben er ook last van; ze zijn depressief en moesten in therapie.ā De rechtszaak loopt al jaren, waarbij diverse getuigen gehoord zijn.
Waardigheid
Dominee Raymond Koh groeide op in een arm gezin. Door zijn eigen ervaringen, begreep hij de moeilijke situatie van de armen en gemarginaliseerden in de samenleving van MaleisiĆ«. Het inspireerde hem om de stichting āHarapan Komunitiā (āGemeenschap van Hoopā) te starten.
In de jaren die volgden groeide de stichting en richtte zich op het bieden van steun aan kwetsbare gemeenschappen, waaronder mensen met hiv/aids, herstellende verslaafden, alleenstaande moeders en kinderen in nood. Zijn organisatie werd een reddingslijn voor velen en bood niet alleen praktische hulp, maar ook hoop en waardigheid aan hen die vaak door de maatschappij worden gemarginaliseerd.
Steve, een van zijn vrienden, vertelt: āRaymond had een groot hart voor de mensen die hij diende. Omdat hij uit een arm gezin kwam, begreep hij de behoeften van de armen en verwaarloosden. Als hij mensen zag die hulp nodig hadden, probeerde hij snel te helpen. Hij discrimineerde niet op basis van afkomst of religie. Hierdoor dachten de autoriteiten dat hij betrokken was bij de bekering van moslims.ā
De invloed van dominee Koh reikte verder dan zijn eigen organisatie en inspireerde talloze individuen en kerken om zich actief in te zetten voor kwetsbare gemeenschappen. Zijn benadering van compassie, die afkomst, religie en achtergrond overstijgt, moedigde anderen aan om de waardigheid in ieder mens te zien en naar hen uit te reiken.
Dit bericht is overgenomen van de website van Open Doors.
Praatmee