Pakistan onderzoekt valse blasfemiezaken
![Pakistan Pakistan](https://images.cvandaag.nl/artikel-foto/51a2000ea02698c47cc88f9e61992ec7/pakistan.jpg)
Het Hooggerechtshof van Islamabad heeft de Pakistaanse regering opdracht gegeven een commissie in te stellen om de vermeende samenwerking tussen de Federale Opsporingsdienst (FIA) en islamitische geestelijken te onderzoeken. Deze samenwerking zou gericht zijn op het beschuldigen van onschuldige mensen van blasfemie. Vooral christenen zijn daar het slachtoffer van.
Rechter Ejaz Ishaq Khan gaf op 2 februari de opdracht voor de vorming van een vierkoppige onderzoekscommissie. Dit team moet een groep van geestelijken en advocaten onderzoeken die in de afgelopen twee jaar meer dan 400 onschuldige personen, waaronder christenen, in valse blasfemiezaken zouden hebben betrokken.
Onderzoekscommissie
De commissie zal bestaan uit een gepensioneerde rechter, een voormalige hoge FIA-functionaris, een religieuze geleerde met maatschappelijke verdiensten en een IT-expert. Het doel is vast te stellen of de blasfemiewetten misbruikt zijn voor valse aanklachten en om de verantwoordelijken te identificeren.
Deze beslissing volgt op verzoekschriften van families van meer dan 100 personen die door de FIA zijn aangeklaagd voor het delen van vermeend blasfemische inhoud online. De verzoekers stellen dat een āblasfemiehandelsgroepā hun dierbaren heeft misleid om blasfemische inhoud op sociale media te delen. Zij pleiten voor een onderzoek naar de legitimiteit van de aanklachten.
Bewijzen en rapporten
De verzoeken zijn gebaseerd op rapporten van de Speciale Afdeling van de Punjab-politie en de Nationale Mensenrechtencommissie (NCHR). Een rapport van de Speciale Afdeling van 24 januari 2024 onthulde dat een verdachte bende jonge mensen in valse blasfemiezaken lokte en geld afperste in samenwerking met enkele FIA-functionarissen.
De NCHR erkende deze praktijken en benadrukte procedurele misstanden, zoals arrestaties door particulieren in plaats van wetshandhavers en meldingen van marteling tijdens en na aanhouding. Schriftelijke verklaringen van gedetineerden werden vaak onder dwang verkregen, wat hun geldigheid aantastte.
Doodsbedreigingen tegen journalist
De zaak heeft tot veel ophef geleid, vooral nadat de prominente tv-journalist Munizae Jahangir het onderwerp in haar programma aankaartte. Op 3 februari besprak zij samen met families van slachtoffers de problematiek rondom de valse blasfemiezaken.
Kort daarna werd ze doelwit van een haatcampagne op sociale media, inclusief doodsbedreigingen. De Pakistaanse Federale Journalistenbond veroordeelde deze intimidatie en riep de regering op om de veiligheid van journalisten te waarborgen.
Christenvervolging in Pakistan
Pakistan staat op de achtste plaats van de Ranglijst Christenvervolging 2025 van Open Doors. Dit maakt het een van de moeilijkste landen ter wereld om christen te zijn. Valse blasfemiebeschuldigingen worden regelmatig gebruikt als wapen tegen minderheden, waaronder christenen.
De uitkomst van het onderzoek zal bepalend zijn voor de rechtsbescherming van religieuze minderheden in Pakistan.
Praatmee