Grote zorgen Indiase christenen over film met fout beeld van bekeringen
![India India](https://images.cvandaag.nl/artikel-foto/245badb4ddad64b9f4f3e764936708cc/india.jpg)
In de Indiase deelstaat Odisha heeft de recent uitgebrachte film Sanatani: Karma Hi Dharma grote onrust veroorzaakt onder christenen. De film, die op 7 februari in premiĆØre ging, roept angst op voor oplopende spanningen en zelfs mogelijk geweld tegen christelijke gemeenschappen. Dat schrijft International Christian Concern.
Twee pogingen om de vertoning van de film via het Hooggerechtshof tegen te houden, werden afgewezen. Hierdoor draait de film nu in bioscopen door heel Odisha. Christenen in minstens 20 van de 30 districten hebben hun lokale overheden gewaarschuwd voor mogelijke aanvallen naar aanleiding van de film.
Verdraaide voorstelling van bekeringen
Volgens christelijke leiders wordt in de film een verkeerd beeld geschetst van geloofsbekeringen, vooral in de tribale gebieden van Odisha. De film zou suggereren dat bekeringen crimineel zijn en fundamentele leerstellingen van Jezus Christus verdraaien.
De Nationale Christelijke Eenheidsraad (NUCF), een samenwerkingsverband van de Katholieke Bisschoppenconferentie van India, de Nationale Raad van Kerken in India en de Evangelische Alliantie van India, heeft een krachtige verklaring uitgegeven.
'Deze film lijkt bedoeld om een vals narratief te versterken en haat en geweld aan te wakkeren onder vreedzaam samenlevende gemeenschappen', aldus de NUCF.
Protesten en digitale strijd
De film werd vorig jaar opgenomen in het district Nabarangpur en de trailer verscheen in november 2024 op platforms als YouTube. Sindsdien is de onrust onder christenen gegroeid. In Kandhamal, een district dat in het verleden het toneel was van gewelddadige aanvallen op christenen, heeft de gemeenschap premier Mohan Charan Majhi opgeroepen de film alsnog te verbieden.
Pastor Simon Digal uit Kandhamal meldt dat de discussie over de film inmiddels een digitale strijd is geworden. 'Christenen en hindoes botsen hevig op sociale media over de boodschap van deze film. Wat de gevolgen in de praktijk zullen zijn, moeten we nog afwachten', waarschuwt hij.
De filmmakers stellen echter dat de film geen religieuze groepen viseert, maar zich richt op sociale misstanden zoals bijgeloof en landroof. Toch blijft de angst bestaan dat de film, in een regio waar religieuze spanningen hoog kunnen oplopen, als katalysator voor vervolging tegen christenen zal worden gebruikt.
De christelijke gemeenschap in India roept op tot gebed voor vrede en gerechtigheid, en hoopt dat de autoriteiten de situatie zorgvuldig zullen monitoren om escalatie te voorkomen.
Praatmee