Jan Zwart: "Ik ben in mijn rolstoel gelukkiger dan toen ik nog kon lopen"

Interview 3 februari 2025 6 minuten Thea Westerbeek
Jan Zwart Beeld: Bernadet Penninga
Jan Zwart Beeld: Bernadet Penninga

In zijn rolstoel komt hij aangereden om de hekken te openen. Jan Zwart (62) is eigenaar van een hondenopvang. Ondanks zijn beperking is hij de hele dag actief. ,,Dit werk is mijn lust en mijn leven. Maar er waren periodes dat ik alleen maar boos was. Waarom moest mij dit allemaal overkomen?”

Jan staat ’s morgens om zes uur al op. Hoewel ‘opstaan’ in zijn geval niet het goede woord is. Jan kan vanwege zijn dwarslaesie niet meer lopen. ,,Maar ik red me goed. Ik kan bijna alles. En wat ik niet kan, doet mijn personeel.” Hij heeft zo’n tien medewerkers in dienst en een paar stagiair(e)s. Zij doen het uitvoerende werk, terwijl Jan de algehele leiding van het bedrijf heeft.

Rond zeven uur worden de honden gebracht en ’s avonds voor etenstijd weer opgehaald. ,,Op die momenten ben ik er altijd bij. Verder is er veel onderhoud aan de gebouwen en het terrein. Dat doen we met z’n allen. ’s Middags moet ik spoelen. Dat wil zeggen dat ik mijn darmen en blaas moet ontlasten. Dat kan ik ook zelf.” Tijdens de rondleiding wijst Jan op zijn zorgunit, waar toilet, douche en bed zijn aangepast. ,,Ik moet ’s middags ook altijd even rusten, want ik heb de neiging te veel te doen en moet uitkijken dat ik niet over mijn grenzen ga.”

Een dwarslaesie is een onderbreking van de zenuwbanen in het ruggenmerg. Het kan het gevolg zijn van een ongeluk, maar nog vaker gebeurt dit geleidelijk. Dat is bij Jan Zwart ook het geval. In 2020 belandt hij permanent in een rolstoel.

Rug kapot
Als Jan en Marleen nog maar kort zijn getrouwd, kopen zij de boerderij in Oldebroek. Ze krijgen een zoon en een dochter. Marleen werkt parttime in het onderwijs en Jan is bedrijfsleider op een proefboerderij.

Dan breekt die fatale dag aan. Jan maakt een val van vier meter en belandt op zijn rug. ,,Er waren wervels verschoven. Ik kon nog wel lopen, maar ik kreeg vreselijke pijn. Mijn rug was kapot. Na mijn revalidatie wilde ik weer werken. En dat heb ik ook een tijdje gedaan, maar het werk was te zwaar. Als ik bijvoorbeeld op de trekker reed, kon mijn rug die schokken niet aan. Ik werd volledig afgekeurd en kwam op mijn 38e thuis te zitten.”

Overbodig
,,Marleen ging fulltime werken, de kinderen waren naar school, en ik zat maar alleen thuis. Overbodig. Zo voelde het. Ik deed het huishouden en probeerde ook de buitenboel te onderhouden. Alles ging langzaam. Ik kon bijvoorbeeld eventjes grasmaaien, en dan moest ik bijkomen. Aan het eind van de dag was het gras wel gemaaid, maar vraag niet hoe.

Het pijnlijkste vond ik dat het voor de buitenwereld leek alsof ik niets mankeerde. Er waren mensen uit de kerk die wel begrip hadden, maar anderen zeiden: ‘Als je kunt grasmaaien, kun je toch ook werken?’ Ze gaven mij het gevoel dat ik me aanstelde. Terwijl ik juist een vechter ben. Ik doe eerder te veel dan te weinig.”

Verdiend
,,Ik schaamde me omdat ik niet werkte. Ik heb zelfs een tijd met een doosje achter op de fiets gereden, zodat het leek alsof ik met een doel ergens naartoe ging. De pijn beheerste mijn leven, ondanks alle pijnstillers, en mijn frustratie en woede namen toe. Ik was boos op mezelf, op God en op iedereen.

Die woede uitte zich soms met huilen, met schreeuwen, of ik smeet met dingen. Naar buiten toe was ik vrolijk en opgewekt, maar Marleen wist wel beter. Ze heeft weleens gezegd: ‘Als dit zo doorgaat, Jan, ga ik bij je weg.’ Ik ben zelfs verscheidene keren in de crisisopvang van de ggz beland.

Wat mij was overkomen, kon ik niet aanvaarden. Ik vond bij God weinig steun. Integendeel, ik dacht dat ik niet goed genoeg voor God was, en dat ik die ellende wel verdiend moest hebben. Ik ben niet zwaar christelijk opgevoed – wij zijn gereformeerd – maar toch zat die gedachte dat ik het verdiend had, heel diep. Ik durfde dus ook niet te bidden of God de pijn wilde wegnemen. Ik dacht: God heeft wel iets belangrijkers aan zijn hoofd. Later is mijn godsbeeld gelukkig wel veranderd. Ik heb het Licht gezien, zou je kunnen zeggen.”

Psychiater
Tijdens zijn opname in de ggz komt Jan in contact met een psychiater die zegt: ‘Deze man moet weer wat omhanden hebben.’ Jan krijgt een jobcoach toegewezen, die hem vraagt waar hij echt gelukkig van wordt. 'Honden', antwoordt Jan. Met hulp van het UWV krijgt hij in 2009 de kans een hondenopvang op te zetten, met behoud van uitkering. 'Maar ik verdiende het liever zelf. Ik begon met tien honden, inmiddels zijn het er zestig. Op een gegeven moment belde ik het UWV of ik iemand mocht aannemen. Dat hadden ze nog nooit meegemaakt! Iemand die volledig afgekeurd was, een eigen bedrijf had, en personeel in dienst wilde nemen.”

Ingeving
,,Ik werd vrolijk van het werk, maar met mijn rug ging het steeds slechter. Op een dag zakte ik door mijn benen en lag op de grond. Dat gebeurde steeds vaker. Ik moest om de tien minuten zitten. Op het hele terrein stonden stoelen! Er bleek een wervel losgeschoten en gekanteld te zijn en die drukte tegen het ruggenmerg. De pijn was niet te harden.”

Een hernia, ontstekingen, littekens, een fistel: Jan gaat van behandelingen naar revalidatie en weer terug. Maar in plaats van beter gaat het steeds slechter. Het lopen lukt niet meer, het plassen evenmin. Jan komt in een rolstoel terecht en moet met alles geholpen worden. Het verzorgingstehuis lijkt de enige optie.

,,Als je dat hoort, klapt je wereld in elkaar. En juist in die periode kreeg ik het gevoel dat God er was. Ik wist heel zeker, diep van binnen: er gaat iets gebeuren. Er zal iets moois ontstaan. Hoe ik daarbij kwam, ik weet het niet, het kwam vast van God. Ik stopte met vechten. Er kwam een soort overgave, een aanvaarden: God bestuurt mijn leven en het komt goed.

Ik moest steeds denken aan Job, van wie alles werd afgenomen, ook vrouw [HT1] en kinderen. Die had ik gelukkig wél: mijn vrouw en kinderen. Met Job kwam het uiteindelijk goed en dat zou ook met mij gebeuren. God gaf me die ingeving en daardoor wist ik: ‘Zie je wel, Hij is er. En Hij helpt mij wél.’ Ook door alle kaartjes die mensen stuurden, voelde ik mij gezien en aanvaard.”

Rolstoel
,,Ik ben niet blij met mijn dwarslaesie, maar ik ben er wel van opgeknapt.” Want Jan is verlost van de pijn. En van het idee dat anderen denken dat hij zich aanstelt. ,,Want door die rolstoel is wel duidelijk dat ik echt iets mankeer. Maar het bijzondere is: ik kan nu veel meer dan toen ik kon lopen, want in die tijd had ik altijd pijn. Ik kan bijna alles weer en voel me een ander mens. Het leven is steeds beter geworden. Ik heb bijvoorbeeld een handbike en kan er dus samen met Marleen op uit. Wij laten ons door mijn handicap nergens van weerhouden.

Ik durf nu ook te bidden voor mijzelf. Ik vraag God elke dag of Hij me wil helpen. En ik dank Hem voor zijn hulp. Ik bid niet om genezing. Ik heb mijn situatie volledig aanvaard. En ik heb gelijk gekregen toen ik voelde dat God iets moois zou doen. Want ik ben in mijn rolstoel gelukkiger dan toen ik nog kon lopen. Het werk dat ik doe, is mijn lust en mijn leven. Wel zullen we in de toekomst het bedrijf moeten verkopen. Want met mij zal het niet beter gaan, alleen maar slechter. En ook Marleen, die in het verleden kanker heeft gehad, zal stoppen met werken. Dan gaan we kleiner wonen en het rustiger aan doen. Maar daar wil ik nu nog niet te veel aan denken.”

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit het Elisabeth magazine. Wil jij meer van deze interviews? Ontvang nu het boek 'Houvast' bij een jaarabonnement.

Praatmee

Beluister onze podcast

#351 Patrick & Jeffrey over Donald Trump, barbaars Hamas & Ranglijst Christenvervolging
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Ankie van Tatenhove
Nieuws

CU op zoek naar nieuwe voorzitter; Ankie van Tatenhove stopt ermee

Ankie van Tatenhove, voorzitter van het Landelijk Bestuur van de ChristenUnie, stelt zich niet opnieuw verkiesbaar voor een volgende termijn. “Ik ben dankbaar voor de jaren dat ik de partij heb mogen dienen en heb besloten om me na het afronden van d

Taliban-USA
Positief nieuws

Amerikaanse christen na bijna 900 dagen Taliban-gevangenschap herenigd met familie

In de Grace Baptist Church in Texas is de veilige thuiskomst van Ryan Corbett gevierd. Na bijna 900 dagen gevangenschap door de Taliban is hij eindelijk herenigd met zijn dierbaren. Pastor David Theobald gaf alle eer aan God voor Corbetts vrijlating

Youval en Valerie Yanay
Positief nieuws

Youval ging als Jood naar de kerk: "In mijn hart kwam er liefde voor Jezus"

Youval en Valerie Yanay leiden de Israëlische organisatie Revive Israël, samen met nog een ander echtpaar. Het is een bediening die zich inzet voor het verkondigen van het Evangelie en het verenigen van gelovigen met verschillende achtergronden, onde

ds. J. C. de Groot
Video

Ds. De Groot: "Als politieagent verlangde ik naar het licht"

"Ik ben politieman geweest en heb veel nachtdiensten moeten draaien. Als we met z'n tweetjes van 23.00 tot 07.00 uur in de politieauto zaten, kregen we rond 03.00 uur zware ogen. We parkeerden de politieauto. Eén van ons ging slapen, en na een uurtje

Jos
Nieuws

Hoe de meest gezochte crimineel van Nederland plotseling opdook in een Afrikaanse kerk

Afgelopen week dook de meest gezochte crimineel van Nederland plotseling op in een kerk. Jos Leijdekkers verscheen tijdens een nieuwjaardienst in een dorpje in het Afrikaanse land Sierra Leone in de nabijheid van de president. De media stonden er afg

Lennard Pors
Interview

Predikant Lennard Pors: "Jongeren genieten van diepgaande gesprekken"

Hoe kom je erachter wat er écht speelt onder jongeren? Jeugdwerkadviseur Arjen Uil ging namens CGJO in gesprek met Lennard Pors, predikant van de Boogkerk in Amersfoort, over het belang van luisteren. Door jongeren écht te horen, voelen ze zich niet

Britse kerk
Nieuws

Honderden Britse kerken in zwaar weer door 'eredienstbelasting'

De Britse Labour-regering ligt onder vuur vanwege plannen om de financiering voor reparaties aan historische gebedshuizen drastisch te verminderen. Volgens Britse media komt dit in feite neer op een 'eredienstbelasting'. The Telegraph stelt dat  hier

CGK Mussel
Nieuws

CGK Mussel ziet ds. A.S. de Jong graag komen

De christelijke gereformeerde kerk in Mussel heeft een beroep uitgebracht op ds. A. S. de Jong. De predikant uit Enschede-West is in het hoge noorden in beeld als opvolger de in 2020 naar Groningen verhuisde ds. W. C. van Slooten. Ds. A. D. Fokkema d

Meerartikelen

gedemotiveerd
God

Refoweb-vragensteller is enorm gedemotiveerd: 'Bijbellezen voelt vruchteloos'

'Ik las regelmatig de Bijbel en bad veel. Totdat er veel mensen door verschillende oorzaken de gemeente verlieten. Onze dominees zijn weg. Officieel ben ik niet uitgeschreven, maar ik kom er al een paar maanden niet meer. Ik weet niet meer hoe ik God

Paus
Nieuws

Paus Franciscus wil gemeenschappelijke datum voor Pasen

Wat paus Franciscus betreft vieren alle kerken wereldwijd op dezelfde datum Pasen. Dat zei hij afgelopen zaterdag. Op dit moment wordt de opstanding van Jezus nog op verschillende data gevierd, afhankelijk van welke kalender men gebruikt. Men gebruik

Chris Verhagen
Video

Christelijke apologeet: NOS verzwijgt dat moslims christenen vervolgen

Eerder deze maand publiceerde Open Doors de Ranglijst Christenvervolging. 'Opvallend is dat veel van de landen in de top 10 van landen waar christenen vervolgd worden, (in belangrijke mate) islamitisch zijn. In een NOS-artikel over de jaarcijfers wor

webinar In de tuin
Nieuws

Bijbelgenootschap organiseert webinar voor kinderwerkers over Pasen

Doe jij de kindernevendienst of kinderkerk in jouw kerk en wil je je tijdig voorbereiden op de periode voor Pasen? Meld je dan aan voor het webinar In de tuin. In een halfuur helpt het Bijbelgenootschap je op weg, aan de hand van het Bijbel Basics pa

'Spiegelverhalen'
Nieuws

Follow the Wind lanceert nieuwe podcast 'Spiegelverhalen'

Stichting Follow the Wind lanceerde onlangs 'Spiegelverhalen', een podcast die de gelijkenissen van Jezus op een verrassende manier tot leven brengt. Het doel van de podcast is om luisteraars te helpen groeien in hun geloof zodat ze (nog) meer op Jez

Sebastiaan van Wessem
Verdieping

'Jezus is een Palestijn': een leugen uit het rijk der duisternis

'Jezus is Palestijns.' Ik weet niet zeker of je het bericht hebt gekregen, maar veel pro-Palestina-aanhangers blijven dit herhalen op sociale media. Waarom maken ze hier zo’n punt van, terwijl de meesten van hen niet eens in Jezus geloven? Hoe meer j

Rosales
Nieuws

Cubaanse pastor vrijgelaten na ruim drie jaar gevangenschap

Pastor Lorenzo Rosales Fajardo is na meer dan drie jaar gevangenschap vrijgelaten uit een Cubaanse gevangenis. Zijn vrijlating, vorige week vrijdag, maakt deel uit van een massaal pardon van 553 gevangenen, een overeenkomst die tot stand is gekomen d

Libanon
Nieuws

In Libanon leven christenen tussen hoop en onzekerheid

“Met de benoeming van een nieuwe president is er weer hoop in Libanon", aldus Marielle Boutros van Kerk in Nood (ACN) in Libanon. “De oorlog was een hel voor ons. Elke christen hier heeft eraan gedacht het land te verlaten. Veel mensen kampen nog ste

gijzelaars
Nieuws

SGP verbijsterd over vasthouden Israëlische gijzelaars in VN-gebouwen

De drie Israëlische gijzelaars die recent door Hamas werden vrijgelaten zijn onder meer vastgehouden opvangplaatsen van de Verenigde Naties. Dat hebben de gijzelaars zelf verklaard. De SGP vindt dit zeer ernstig en heeft Kamervragen gesteld over de b

Vance
Nieuws

Vicepresident J.D. Vance steunt pro-life beweging: "Ik wil meer baby's in de VS"

De kersverse Amerikaanse vicepresident J.D. Vance heeft tijdens de 52e jaarlijkse March for Life in Washington D.C. zijn steun uitgesproken voor de pro-life beweging en families. Tijdens zijn eerste publieke toespraak sinds zijn inauguratie verzekerd

Soedan
Nieuws

Zeven jonge christenen in Soedan gearresteerd en gemarteld

In Shendi, zo'n 150 kilometer ten noordoosten van Khartoem, zijn op 14 januari zeven christenen gearresteerd en gemarteld door agenten van de Militaire Inlichtingendienst (MI) van het Soedanese leger (SAF). Dit melden bronnen van de Soedanese Christe

Irmgard Averesch
Opinie

Censuur en willekeur in de Tweede Kamer bij het onderwerp abortus

Is er sprake van censuur in de Tweede Kamer als het om het thema abortus gaat? Dat vraagt Irmgard Averesch zich af in onderstaande opiniebijdrage. Ze zag tot haar verbazing dat er in werd gegrepen toen een Kamerlid en model van een 22 weken oude foet