Video: wat iedere christen zou moeten weten over de stad van David
De oudste Nederlandse stad is Nijmegen. Nijmegen is zo’n 2000 jaar oud. Maar weet je dat ze daar in Israël om lachen? De stad Jeruzalem is misschien wel twee keer zo oud.
In de tijd van Abraham, zo’n 3500 jaar geleden, lezen we al over Melchizedek, de koning van Salem (Gen. 14:18). Salem is een oude naam voor de stad Jeruzalem. Later heet de stad Jebus en sinds de tijd van koning David, zo’n 3000 jaar geleden, heet de stad Jeruzalem.
Opgravingen
Over het Jeruzalem uit de tijd van David en de koningen na hem is steeds meer ontdekt. Het Jeruzalem uit de tijd van David lag op een helling aan de voet van de Tempelberg en ten westen van het Kidrondal. Daar in de buurt ligt de Gihonbron. Die bron was dé reden om daar de stad te bouwen.
Lange tijd wisten deskundigen niet precies waar de stad van David lag. Jeruzalem is namelijk heel vaak verwoest. Opgravingen hebben de afgelopen jaren echter veel van het Jeruzalem uit de tijd van David aan het licht gebracht.
Bekijk de video:
Watergang
Bij opgravingen in het Kidrondal is een bijzondere steen gevonden. Die steen vormde voor archeologen aanleiding om ten zuiden van de Tempelberg te gaan graven. Toen ze de prachtig bewerkte steen zagen, dachten ze namelijk: ‘Hier ergens op de helling moet een bijzonder gebouw hebben gestaan. Misschien wel het paleis van koning David?’
Tijdens opgravingen die volgden, stuitten de archeologen op een eeuwenoude muur. Het is waarschijnlijk een overblijfsel van een vestingmuur uit de tijd van de Kanaänieten. Boven op deze muur heeft David, zo denken archeologen, later zijn paleis gebouwd.
Archeologen vinden soms ook dingen die helpen om de Bijbel beter te begrijpen. We lezen in 1 Kronieken 11 dat Joab, de generaal van David, Jebus heeft ingenomen via een watergang. Hoe en wat precies was eeuwenlang onduidelijk. Totdat een Britse archeoloog in de negentiende eeuw op de plek van het vroegere Jebus een bijzondere watergang terugvond die precies voldeed aan de beschrijving uit de Bijbel.
De Gihonbron
De Gihonbron was erg belangrijk voor Jeruzalem. Maar de bron was ook kwetsbaar. De bron lag buiten de muren van de stad. In geval van een belegering door de vijand, kon je dus niet bij het water komen.
Koning Hizkia besluit daar verandering in aan te brengen (2 Kon. 20:20). In zijn tijd bestaat er een grote dreiging van de Assyriërs. Daarom begint koning Hizkia met het bouwen van een lange tunnel om zo het water binnen de stad te krijgen. Van twee kanten begint men met graven. Het ene team begint in de stad; het andere team bij de bron.
Een knap staaltje werk. Waarschijnlijk bepaalde men de richting van het hakken door middel van klopgeluiden. Na ruim 500 meter graven stuitten de twee teams diep onder de grond op elkaar.
Je kunt je wel voorstellen hoe blij de werkers zijn geweest! Op de plaats waar ze elkaar ontmoetten, is een inscriptie geplaatst.
Siloamvijver
Het water van de Gihonbron wordt via de tunnel van Hizkia naar de Siloamvijver geleid. Over de Siloamvijver lezen we ook in het Nieuwe Testament. Het is de plek waar de blinde man zich op bevel van Jezus moest wassen en daarna weer kon zien (Joh. 9:7).
Nog niet zo lang geleden hebben archeologen vlak bij de Siloamvijver nog wat nieuws gevonden: een straat uit de tijd van de Heere Jezus. Over deze weg liepen duizenden en duizenden pelgrims wanneer ze op weg waren naar de tempel.
De pelgrims reinigden zich in de Siloamvijver en gingen vervolgens vol vreugde op naar Gods huis. Hoe vaak zal de Heere Jezus over deze straat hebben gelopen, op weg naar het huis van Zijn Vader?
Loop je mee? Onder het lopen heb ik nog een vraag: Wat is het einddoel van jouw leven? Ben jij ook op weg naar het huis van je Vader?
Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israël / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israëlstudies.
Praatmee