Oud christelijk klooster ontdekt in Israël met Bijbelse inscriptie

Bij opgravingen ten noorden van Kiryat Gat in Israël hebben archeologen een oud christelijk klooster ontdekt, zo maakte de Israel Antiquities Authority (IAA) bekend. Het klooster dateert uit de Byzantijnse periode (5e-6e eeuw na Christus) en was onderdeel van een nederzetting die al tijdens de Romeinse periode bestond en ongeveer 600 jaar continu bewoond was, laat All Israel News weten.
Mozaïekvloer met Bijbelse tekst
Een van de meest bijzondere vondsten in het klooster is een rijk gedecoreerde mozaïekvloer met christelijke symbolen. De mozaïek bevat onder andere kruisen, leeuwen, duiven, bloemen, geometrische patronen en een amfoor (een keramische kruik voor maritiem transport).
Opvallend is de inscriptie in het Grieks, afkomstig uit Deuteronomium 28:6: 'Gezegend zult gij zijn bij uw ingang, gezegend zult gij zijn bij uw uitgang.' Dit vers maakt deel uit van de zegeningen die Mozes uitsprak over Israël, op voorwaarde dat zij trouw de stem van God zouden gehoorzamen (Deut. 28:1).
Unieke archeologische vondst
De opgravingsleiders Shira Lifshitz en Maayan Margulis benadrukten het historische belang van deze vondst: “Dit is de grootste en meest significante locatie die in deze regio is ontdekt uit de Romeinse en Byzantijnse periode. De vondsten wijzen op een continue bewoning vanaf de vroege Romeinse tijd tot het einde van de Byzantijnse periode.”
Naast het klooster werden ook een wijnpers, een pakhuis en andere oude structuren gevonden. Daarnaast troffen de archeologen een grote hoeveelheid geïmporteerd aardewerk, munten, marmeren elementen en glazen en metalen voorwerpen aan.
Behoud mozaïekvloer en tentoonstelling
De Israel Antiquities Authority (IAA) heeft aangekondigd dat de mozaïekvloer zorgvuldig zal worden geconserveerd voordat deze tentoongesteld wordt in Kiryat Gat. “Binnenkort zal het oude mozaïek worden overgebracht naar het restauratielaboratorium van de IAA voor conservering, waarna het zal worden tentoongesteld in de stad”, aldus Mark Avrahami, hoofd van de Artistieke Conserveringsafdeling van de IAA.
Praatmee