Christenen verdreven uit dorpen India tenzij ze hun geloof afzweren
In de Indiase deelstaat Chhattisgarh zijn christenen in acht dorpen verboden om in hun woonplaats te blijven. De dorpsraden hebben een resolutie aangenomen die hen dwingt hun geloof af te zweren of hun eigendommen en land achter te laten. Deze maatregel treft zo'n honderd christenen, meldde de Britse organisatie Christian Solidarity Worldwide.
In het district Sukma verklaarde een dorpsleider uit Michwar dat de autoriteit van de dorpsraad boven de Indiase grondwet staat. Die grondwet garandeert nochtans vrijheid van godsdienst. "Fundamentele rechten worden systematisch ontkend", zegt pater Thomas Vadakumkara van het bisdom Jagadalpur. "Christenen mogen hun land niet bewerken, hun doden niet begraven en kunnen niet veilig wonen."
Geweld en plundering
Op 18 november deden enkele christenen aangifte bij het politiebureau in Gadiras. Ze dienden audiobewijs in van dreigende uitspraken door de dorpsleider van Michwar. De politie weigerde echter de klacht te registreren en vroeg hen naar het veld te gaan. Daar troffen ze een woedende menigte van 1.500 mensen die gewassen plunderden en eisten dat de christenen hun geloof zouden opgeven. De politie trok zich terug zonder in te grijpen.
Op 19 november verzocht de Chhattisgarh Christian Forum de autoriteiten om actie te ondernemen, maar pas twee dagen later werd een klacht officieel geregistreerd. In de tussentijd zochten tientallen christenen, van wie de huizen en eigendommen waren vernietigd, onderdak in een kerkgebouw in Michwar.
Toenemende vervolging
De verdrijving van christenen uit Sukma is geen op zichzelf staand incident. Chhattisgarh staat op de tweede plaats in India wat betreft geweld tegen christenen, met 139 geregistreerde haatmisdrijven dit jaar. Landelijk werden volgens het United Christian Forum al 673 incidenten van christenvervolging gemeld.
Op 30 oktober werd in het naburige district Dantewada een groep van 14 christenen aangevallen door een menigte terwijl de politie toekeek. De slachtoffers, waaronder twee vrouwen, liepen ernstige verwondingen op. Hun huizen werden verwoest. āDe politie, die fundamentele rechten zou moeten beschermen, liet toe dat 14 mensen in hun bijzijn werden mishandeld", zei mensenrechtenactivist Nagesh Micha. āDit wijst op steun vanuit hogere autoriteiten.ā
Oproep tot gebed
De situatie in Chhattisgarh onderstreept de toenemende spanningen voor christelijke gemeenschappen in India. Pater Vadakumkara roept op tot gebed en steun: āOnze broeders en zusters in Christus worden geconfronteerd met verwoesting en vervolging. Bid dat ze sterk blijven in hun geloof en dat gerechtigheid zegeviert.ā
Praatmee