Tessa van den Berg is teammanager op 'de Fontein': “Wij willen iedereen helpen”

Gesponsord 8 januari 2025 7 minuten Samen met Eleos
Tessa van den Berg

Iedereen zou geestelijke gezondheidszorg moeten krijgen, wat je verhaal of achtergrond ook is. Dat stelt Tessa van den Berg. Als teammanager bij Eleos-behandelcentrum 'de Fontein' in Bosch en Duin is zij verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de organisatie rondom de patiënt. In gesprek met Cvandaag vertelt ze hoe een gemiddelde dag op 'de fontein' eruitziet, wat haar persoonlijke drijfveer is om dit werk te doen en waarom geestelijke gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn.

Sinds vorig jaar december werkt Van den Berg op 'de fontein' als teammanager. Daarvoor werkte ze drieënhalf jaar als regiomanager van de beschermde woonvormen binnen Eleos. ”Ik ben als verpleegkundige afgestudeerd op de CHE (Christelijke Hogeschool Ede, red.) en in die hoedanigheid heb ik ook jaren gewerkt. Ik begon mijn maatschappelijke loopbaan bij GGz Centraal op de afdeling opname. Daarna ben ik jaren in de ouderen werkzaam geweest. In de jaren daarna heb ik in verschillende functies leiding gegeven, totdat ik bijna vijf jaar terug de overstap naar Eleos maakte”, vertelt Van den Berg.

“De belangrijkste vraag is hoe we elke dag opnieuw de kwaliteit van zorg kunnen waarborgen”

Van den Berg is vier dagen in de week op 'de fontein' te vinden. Zelf vertelt ze hoe een gemiddelde dag er in het behandelcentrum voor haar uitziet. “Ik stuur het team van de verpleegkundigen aan. Dit gaat 24 uur per dag, inclusief zon- en feestdagen, door. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de organisatie rondom de patiënt. Daarbij gaat het om vragen als: hoe verdelen we de personele inzet over de groepen? Hoe doen we het met de instroom van nieuwe patiënten? Hoe vullen we de zorg in als we te maken hebben met ziekmeldingen en daardoor een tekort aan handen? Maar de belangrijkste vraag is hoe we elke dag opnieuw de kwaliteit van zorg kunnen waarborgen en onze patiënten op de best mogelijke manier kunnen helpen.”

Voor de meeste mensen is het duidelijk wat voor werk een verpleegkundige in een ziekenhuis of verzorgingstehuis doet, maar hoe is dat hier? “Op 'de fontein' werken we groepsgericht, er zijn vier verschillende groepen. Elke groep wordt begeleid door een of twee verpleegkundigen of sociotherapeut. We starten elke dag met een gezamenlijk ontbijt, waarna patiënten elk hun eigen behandelprogramma volgen. Bij opname wordt er gekeken welke het beste aansluit. Samen met de patiënt wordt er een behandelplan opgesteld en worden er afspraken gemaakt over de geschatte opnameduur. Onderdeel van de behandeling zijn de diverse vormen van therapie. Sommige mensen komen hier vanwege een depressie, anderen weer vanwege een angststoornis. De behandelprogramma’s zijn uiteenlopend."

Van den Berg geeft aan dat kenmerkend in alle situatie de crisis is. 'De fontein' is een crisisopvang, hier komen de mensen als het thuis niet meer gaat en ambulante hulpverlening tijdelijk niet voldoende is. Een vorm van deze crisisopname is een time out. Deze mensen verblijven 1-3 weken en volgen dan ook een iets ander programma dan de mensen die hier langere tijd verblijven. 

“Soms betekent dat je even moet buffelen om uit dat ellendige hoofd af te komen”

De teammanager vertelt dat er verschillende soorten therapieën geboden worden binnen 'de fontein;. “Denk bijvoorbeeld aan creatieve therapie, waar mensen op creatieve wijze aan de slag gaan en zo – bijvoorbeeld via collages of schilderijen - uiting kunnen geven aan hun emoties en gevoelens. Maar we bieden ook tuintherapie waarbij de mensen letterlijk de handen uit de mouwen moeten steken. Dan sta je echt met je voeten in de aarde en je ontdekt dat iets wat je zaait, ook weer groeit. Soms betekent dat je even moet buffelen om uit dat ellendige hoofd te komen en fysieke arbeid te verrichten. Alle therapieën zijn erop gericht handvaten te bieden zodat ze aan hun herstel kunnen werken.”

Een specifiek product wat we bieden als groepsbehandeling is de Moodcamp. Deze groep mensen – patiënten die kampen met een depressie- volgt een intensief programma van twee weken. De kern van dit programma is 'follow the plan, not the mood'. Hier wordt een diversiteit aan activiteiten/behandeling aangeboden, waarin ze met zichzelf aan het werk gaan, om te werken aan herstel. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de bootcamp die om half acht ’s ochtends begint. Op deze manieren hopen we de patiënten te activeren en te stimuleren om regie te nemen en voor zichzelf handvatten te vinden om thuis verder te kunnen. Daar is de Moodcamp voor bedoeld.”

“Onze zorg is autonomie bevorderend, dat betekent dat de regie zoveel mogelijk bij de patiënt ligt"

Elke dag wordt op 'de fontein' om vijf uur ’s middags met een groepsgesprek afgesloten. "Hierin bespreken de patiënten hun eigen doelen. In de dagevaluatie wordt er gekeken of het hen gelukt is om hun gestelde doelen te bereiken of dat ze daarin (grote) stappen hebben gezet. Ook wordt er gekeken wat er eventueel voor nodig is om een bepaald doel morgen alsnog te kunnen behalen of wordt er - indien nodig - een nieuw doel opgesteld. Hierin is eigen verantwoordelijkheid van de patiënt belangrijk en stimuleren we de autonomie."

De teammanager vertelt vervolgens wat haar persoonlijke drijfveer is voor het doen van dit werk. “Ik vind het belangrijk dat iedereen meedoet in de maatschappij. Iedereen die niet mee kan komen, heeft recht op zorg en/of begeleiding. Wat je ook maar meegemaakt hebt, wat je achtergrond ook is en ook al zie je er misschien nog zo verwaarloosd uit. Het gaat bij mij om omzien naar elkaar. We willen mensen zo goed mogelijk ondersteunen, zodat ze (weer) zo optimaal mogelijk kunnen participeren en hun leven kunnen leiden, zoals zij dat willen."

In die vijf jaar dat Van den Berg inmiddels bij Eleos werkt, heeft ze talloze cliënten en patiënten voorbij zien komen. Hoewel ze iedereen als even waardevol beschouwt, is haar het verhaal van één patiënt in het bijzonder bijgebleven. “Het ging om een vrouw die hier binnenkwam met ernstige psychische problemen. Inmiddels gaat het heel goed met haar. Ze is getrouwd en moeder van drie kinderen. Zij is een voorbeeld van iemand wiens leven totaal ten goede veranderd is. We spraken haar vorig jaar tijdens een naastenbijeenkomst en daarin gaf zij aan dat het er enorm toe doet wat verpleegkundigen tegen je zeggen als je als patiënt behandeld wordt. Zij wist zich gezien en gehoord. Het lastige is dat er naast die succesverhalen ook een andere kant is. De meeste mensen vervolgen hun levenspad met vallen en opstaan. Er zijn mensen die terugvallen en hier weer aankloppen. Mensen in wiens leven het simpelweg niet altijd meezit of soms alleen maar lijkt tegen te zitten. Het gaat hier niet alleen maar in een rechte lijn omhoog.”

“Het geloof kan als een beschermende factor werken”

Gedurende het gesprek stipt Van den Berg aan dat een  godsbeeld – doelend op een christelijke patiënt – ook een rol van betekenis kan spelen als het gaat om de psychische problemen die iemand heeft. “Iemands probleem staat vaak niet los van iemands geloofsleven en/of godsbeeld. Dat kan positief zijn, maar dat ook betekenen dat iemand het gevoel heeft niet genoeg te zijn of zich enorm schuldig voelt. Anderzijds kan het geloof ook juist als een beschermende factor werken, bijvoorbeeld voor mensen die suïcidaal zijn. Maar in een gevarieerde groep – ook wat betreft kerkelijke achtergronden – vraagt dit soms fijngevoeligheid om die verschillende visies op de groep naast elkaar te laten bestaan."

Binnen Eleos – waar ook mensen welkom zijn die andere religies aanhangen of niet gelovig zijn – gaat het er volgens Van den Berg juist om dat er op hele praktische wijze gestalte gegeven wordt aan de christelijke identiteit van de organisatie. “Natuurlijk beginnen we de dag met het lezen uit de Bijbel en een gebed, maar het christen-zijn zit hem ook in de benadering en bejegening van patiënten: hoe gaan we met hen om? Zien wij elke patiënt als een uniek individu? In eerste instantie zijn we een psychiatrische instelling, dus ook mensen die niet christelijk zijn of andere religies aanhangen zijn welkom om hulp te ontvangen.”

In haar werk op 'de fontein' komt Van den Berg geregeld in aanraking met schrijnende verhalen van patiënten. Hoe zorgt zij ervoor dat zij dit persoonlijke leed niet te veel aantrekt? “Ik denk dat deze vraag van toepassing is op elke persoon die in de zorg werkt, want waarom kan een IC-arts of een trauma-arts doen wat hij doet? Ik denk dat het wel een soort gave is, zorgmensen hebben ook een talent voor een stuk mededogen. Tegelijkertijd – is het belangrijk om je te realiseren dat je maar een stukje met iemand oploopt. Je verbindt je wel, maar je blijft wel op een professionele afstand. Enerzijds zijn het onze broeders en zusters, maar tegelijkertijd zitten we niet bij elkaar in de kerk."

“Goede geestelijke gezondheidszorg zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn”

Voor Van den Berg zelf speelt haar persoonlijk geloof ook een belangrijke rol in hoe zij haar werk uitvoert. “Zowel richting patiënten als personeelsleden, probeer ik richting te geven, inspirerend te zijn en daarin te laten zien waar het in het geloof echt om draait. Tegelijkertijd wil ik wel benadrukken dat we bij Eleos iedereen willen helpen en dat goede geestelijke gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. Waar iemand vandaan komt en wat iemands levensverhaal is, is voor mij geen issue. Ik denk dat het juist een hele mooie christelijke gedachte is om vanuit die naastenliefde waartoe God op ons oproept oog te hebben voor elk mens en zeker diegenen die hulp nodig hebben.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#367 Jeffrey & Farshid Seyed Mehdi over oorlog Israël-Iran en een hoopvolle toekomst
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Arie-Jan Mulder
Column

Hoe reageer je als christen op de zonde van een ander?

Zonde is in eerste instantie een zaak van tekortschieten in liefde, zo komt in deze columnreeks over de zonde naar voren. Als we dit begrijpen kan dat ons helpen met de vraag hoe we in het dagelijks leven omgaan met zonde. Laten we eens kijken hoe we

Geert Benedictus
Opinie

Is de Israël-vlag voor de kerk een steen des aanstoots?

Bij sommige kerken is de blauwwitte vlag met strepen en Davidster een vast onderdeel op het liturgisch podium. Bij andere kerken is dat beperkt tot dagen als de Israël-zondag, de eerste zondag van oktober. Hoe komt dat dit jaar? Kan een kerk het zich

Diederik van Dijk
Persbericht

Na lang aandringen SGP wordt Transgenderwet eindelijk ingetrokken

“Dit is de enige juiste uitkomst", aldus SGP-Kamerlid Diederik van Dijk in reactie op het intrekken van de verruiming van de Transgenderwet. “Er waren twee moties én een interpellatie voor nodig, maar het resultaat is er.” “Kwetsbare jongeren zijn ju

Kamerlid Pieter Grinwis
Persbericht

Aangenomen ChristenUnie-voorstel moet einde maken aan dakloosheid

De Tweede Kamer heeft vandaag met een breed gedragen steun het amendement van Kamerlid Pieter Grinwis c.s. (ChristenUnie) aangenomen, waarmee dakloze gezinnen met minderjarige kinderen worden toegevoegd aan de groepen woningzoekenden die gemeenten ve

Don Ceder
Nieuws

Kamer stemt in met strafbaarstelling illegaliteit: CU-Kamerlid Don Ceder uit stevige kritiek

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met twee wetsvoorstellen die onderdeel zijn van het voorgenomen asielbeleid van het kabinet. Het betreft de strafbaarstelling van illegaliteit en het strafbaar stellen van hulp aan mensen zonder verblijfsvergun

Willem Ouweneel
Video

"Omdat Christus stierf, ben ik gered" - Christenen delen grootste geloofslessen

Wat was de grootste geloofsles die u leerde? Deze vraag stelden wij onlangs aan diverse christenen. Onder anderen CU-Tweede Kamerlid Don Ceder, EO-presentator Jurjen ten Brinke, SDOK-presentator Richard Groenenboom, theoloog Willem Ouweneel en presen

India
Nieuws

Indiase christenen in zee gedumpt: “We weten niet of ze nog leven”

De onzekerheid is ondraaglijk voor Sadeq Shalom en andere Rohingya-christenen in India. Al bijna twee maanden hebben ze niets meer gehoord van hun geliefden die begin mei door de Indiase autoriteiten gedeporteerd werden – zonder waarschuwing en onder

Ds. B. Labee
Video

GerGem-predikant heeft boodschap voor jongeren die moeite hebben met bidden

"Ik hoor het nog wel eens dat jongeren het moeilijk vinden om te bidden. Gebruik dan maar deze woorden: 'Schep mij een rein hart, delg uit mijn ongerechtigheid en vernieuw in het binnenste van mij een vaste geest'", aldus ds. B. Labee. De GerGem-pred

Meerartikelen

N.T. Wright
Nieuws

Amerikaanse theoloog N.T. Wright: "God overstijgt gender"

De bekende Amerikaanse theoloog en voormalig bisschop van Durham, N.T. Wright, stelt dat God het menselijke begrip van gender overstijgt. Toch blijft het gebruik van mannelijke aanspreekwoorden als 'Vader' en 'Hij' volgens Wright Bijbels gezien veran

Bagtowar en Elias
Video

Wat houdt profetie in? Christenjongeren in gesprek

In deze aflevering van de ChristenDOM? podcast gaan Bagtowar en Elias in gesprek over de aard en actualiteit van profetie. De Bijbel staat vol profetieën: boodschappen van God, vaak uitgesproken door profeten, die richting geven, waarschuwen of hoop

Hardstyle-dj Sefa
Video

Terugkijken: hardstyle-dj Sefa in gesprek met ds. Bart de Bruin

Hardstyle-dj Sefa ging onlangs met vijf predikanten in gesprek over grote levensvragen en zijn levensstijl. Sefa Jeroen Vlaarkamp (24) treedt op bij grote dancefestivals als Defqon.1 en begeeft zich daarmee in een omgeving die haaks lijkt te staan op

MissieNederland logo
Persbericht

Alliantiedag MissieNederland: ‘Vrede in tijden van onrust’

In een tijd waarin conflicten, spanningen en verdeeldheid toenemen, klinkt de stem van Jezus verrassend actueel: “Mijn vrede geef Ik u” (Johannes 14). Op zaterdag 5 juli 2025 organiseert MissieNederland een Alliantiedag in het VEZ-centrum in Zwolle,

Superbook
Getuigenis

Japanse kinderen leren Jezus kennen door Bijbelse animatieserie: “Het raakte mijn hart”

In Japan, waar religieuze programma’s op nationale televisie nauwelijks ruimte krijgen, is het uitzenden van een animatieserie over de Bijbel al op zich een wonder. Toch gebeurde het: Superbook, een animatieserie met Bijbelse verhalen, was in de jare

Ds. A. J. van den Herik
Interview

Is Israël-Iran oorlog te koppelen aan Ezechiël 38? Ds. A. J. van den Herik antwoordt

De oorlog tussen Israël en Iran hield de wereld twaalf dagen lang in haar greep. Ook christenen volgen de ontwikkelingen nauwlettend. Sommigen leggen een directe link tussen de oorlog en Ezechiël 38 waarin beschreven wordt hoe 'Gog uit het land Magog

operatiekamer
Column

Overgave in de operatiekamer: wat als je je kind moet loslaten?

Overgave op hoog niveau, dat is wat God van ons vraagt. Niet omdat Hij dat van ons eist, maar omdat Hij weet wat het beste voor ons is. Toen mijn zoontje op 3-jarige leeftijd met een geperforeerde blindedarmontsteking met spoed de operatiekamer in mo

Leo Smits
Opinie

Ziekte als teken van een zwak geloof? Tijd voor een tegengeluid

Er is de laatste tijd veel discussie binnen christelijk Nederland over een leer die stelt dat gelovigen gevrijwaard zouden zijn van ziekte en armoede. Deze zogenoemde gerealiseerde theologie legt sterk de nadruk op wat nu al zichtbaar is van Gods Kon

Donald Trump
Nieuws

Amerikaanse kerkleiders spreken zich fel uit tegen wetsvoorstel Trump: “Onmenselijk”

Een groep katholieke bisschoppen en evangelische Latino-leiders spreekt zich fel uit tegen het wetsvoorstel van president Donald Trump, bekend als de 'One Big Beautiful Bill'. Zij waarschuwen dat het plan - dat asiel in Amerika flink moet terugdringe

Ds. M. H. Bil
Nieuws

Ds. M. H. Bil aanvaardt beroep uit Veenendaal en verlaat Dodewaard

De hervormde gemeente te Veenendaal mag een nieuwe dominee verwelkomen. Ds. M. H. Bil heeft het op hem uitgebrachte beroep aangenomen. In de Sionskerk volgt Bil ds. P. Hoogendam op die vorig jaar vanwege gezondheidsredenen vervroegd met emeritaat gin

Ds. A. A. Egas
Video

Ds. Egas ontving van de koster een bijzonder verzoek: "Kan het een plekje in de kerk krijgen?"

Onlangs ontving ds. A. A. Egas een bijzonder verzoek van de koster van de gemeente waaraan hij verbonden is. De koster toonde de CGK-predikant uit Damwoude een mooie ingelijste plaat waarop de brede en de smalle weg te zien is. Egas werd gevraagd of

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over Gods Geest: "Hij wil dat we op Jezus gaan lijken"

Als we Jezus als onze Zaligmaker kennen, mogen we ook weten dat de Geest in ons wil werken. Op het moment dat de Geest in ons werkt, zal Hij ons van binnenuit veranderen zodat we steeds meer op Jezus gaan lijken. Dat vertelde spreker Wilkin van de Ka