Onderzoeker: Bloedvlekken op Lijkwade van Turijn komen overeen met martelingen Christus
Een Italiaanse wetenschapper heeft nieuw onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat de bloedvlekken op de Lijkwade van Turijn, een linnen doek waarvan velen geloven dat het het begrafeniskleed van Jezus Christus is, overeenkomen met de martelingen die Jezus volgens de Bijbel heeft ondergaan. Dat meldt The Christian Post.
Professor Giulio Fanti van de Universiteit van Padua heeft meer dan 25 jaar onderzoek gedaan naar de Lijkwade en publiceert zijn bevindingen via de Shroud Science Group. Volgens Fanti wijst een macro- en microscopische analyse van de vlekken en markeringen op de lijkwade erop dat deze "in overeenstemming zijn met de beschrijving van Jezus Christus in de Bijbel, en in het bijzonder in de vier canonieke evangeliƫn."
Fanti schrijft: "Er zijn honderden roodachtige vlekken van verschillende vormen en maten, variƫrend van centimeters tot enkele decimeters. Deze overlappen bijna volledig met het lichaamsbeeld dat op de lijkwade is afgedrukt en lijken perfect overeen te komen met de verschillende soorten martelingen die Jezus heeft ondergaan toen Hij als dode in de doek werd gewikkeld."
In zijn studie legt Fanti uit dat de bloedvlekken op de lijkwade consistent zijn met de folteringen van Christus vĆ³Ć³r Zijn kruisiging, zoals beschreven in de Bijbel. "De vlekken op het hoofd komen overeen met een ākroonā van doornen, terwijl de bloedsporen op de handen en voeten wijzen op kruisiging. Ook de bloedvlek op de borst komt overeen met de wond die Christus na Zijn dood opliep, veroorzaakt door de speer die Hem werd toegediend, zoals beschreven in de Bijbel."
De leeftijd van de Lijkwade van Turijn is jarenlang onderwerp van discussie geweest. In 1988 werd de lijkwade met behulp van koolstofdatering tussen 1260 en 1390 na Christus gedateerd, wat leidde tot de overtuiging dat het doek een middeleeuwse creatie was. Echter, nieuw onderzoek uit 2022, uitgevoerd door het Consiglio Nazionale delle Ricerche (Nationaal Onderzoekscentrum van Italiƫ) in Bari, wijst erop dat de lijkwade mogelijk veel ouder is.
Onder leiding van professor Liberato De Caro werd een klein stukje linnen van de lijkwade geanalyseerd met een nieuwe methode genaamd 'Wide-Angle X-ray Scattering'. De analyse van de structuur van de linnenvezels suggereert dat het materiaal tot wel 2.000 jaar oud kan zijn, wat overeenkomt met de eerste eeuw na Christus, de tijd waarin Jezus leefde. Deze bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Heritage.
Volgens De Caro is de koolstofdatering uit 1988 waarschijnlijk beĆÆnvloed door vervuiling, zoals reparaties en blootstelling aan de elementen gedurende de eeuwen. De veroudering van de cellulose in de linnenvezels van de lijkwade komt overeen met andere materialen uit de eerste eeuw. Dit zou kunnen betekenen dat de lijkwade inderdaad uit de tijd van Jezus stamt.
Daarnaast wijst Bill Lauto, een milieuwetenschapper, erop dat het beeld op de lijkwade kenmerken vertoont die suggereren dat het is ontstaan door een plotselinge uitbarsting van stralingsenergie. Hij stelt dat dergelijke technologie in de middeleeuwen niet beschikbaar was, wat de theorie zou ondersteunen dat de lijkwade een verband heeft met de opstanding van Christus, zoals beschreven in de evangeliƫn.
De nieuwste bevindingen van het team in Bari werpen een nieuw licht op het eeuwenoude debat over de oorsprong van de Lijkwade van Turijn. Toch roepen de onderzoekers op tot verder onafhankelijk onderzoek door laboratoria wereldwijd om hun bevindingen te bevestigen. Momenteel worden twee linnen monsters ā een van de lijkwade en een ander van de eerste-eeuwse belegering van Masada ā bewaard aan de Universiteit van Padua en staan deze klaar voor verder onderzoek.
Ondanks de significante resultaten benadrukken de onderzoekers dat wetenschappelijk bewijs alleen de authenticiteit van de Lijkwade als het daadwerkelijke begrafeniskleed van Jezus Christus niet volledig kan bevestigen. Professor De Caro vertelde aan The Telegraph: āDe techniek die we hebben gebruikt is niet-destructief, wat een groot voordeel is. Dit betekent dat andere laboratoria de tests opnieuw kunnen uitvoeren.ā Hij voegde eraan toe: āWetenschap kan ons maar tot op zekere hoogte brengen. Alles daarbuiten is een kwestie van geloof.ā
Voor gelovigen blijft de Lijkwade van Turijn een krachtig symbool van het lijden en de opstanding van Christus, terwijl wetenschappers blijven zoeken naar antwoorden op de eeuwenoude mysteries rond dit bijzondere relikwie.
Praatmee