Video: Wat iedere christen zou moeten weten over Grote Verzoendag
Jom Kipoer, Grote Verzoendag, is de belangrijkste dag van het Joodse jaar. Het woord ākipoerā komt van het Hebreeuwse werkwoord ālekaperā: āverzoenenā of ābedekkenā. Dus Jom Kipoer betekent letterlijk: ādag van verzoeningā.
In Leviticus 23 staat hoe God wil dat deze dag gehouden wordt. Van heel het volk wordt verwacht dat ze zich verootmoedigen en geen werk doen.
Hogepriester
De hogepriester had op Jom Kipoer een belangrijke taak (Lev. 16). Hij moest twee bokken nemen. Een bok werd geofferd voor de zonden van het volk. In het Heilige der Heiligen, waar de Hogepriester alleen deze ene dag van het jaar mocht komen, nam hij van het bloed van deze bok en drupte dat op de grond voor de ark en op het verzoendeksel.
En de andere bok? De hogepriester nam die bok, legde zijn handen op de kop van het beest en beleed hardop al de zonden van het volk. Vervolgens werd die bok ver weggestuurd om zo symbolisch de zonden van het volk weg te dragen.
In de tijd van de Heere Jezus werd de tweede bok naar de Woestijn van Judea gestuurd. Daar werd het van een hoge klif naar beneden gegooid.
Bekijk de video:
Scharlaken
We kennen vanuit Joodse bronnen een bijzonder verhaal over de twee bokken. Als de bok naar de woestijn werd gestuurd, werd een scharlakenrood koord aan de deur van de tempel gebonden. Op wonderlijke wijze kleurde dat koord wit zodra het bokje was gestorven in de woestijn. Het werd gezien als een teken dat God de zonde had verzoend. God maakt de scharlakenrode zonden zo wit als witte wol (vgl. Jes. 1:18).
Maar weet je wat er gebeurde? De laatste veertig jaar voordat de tempel werd verwoest, werd het koord aan de deur van de tempel niet meer wit. Jij weet denk ik wel waarom als ik je vertel dat de Heere Jezus precies veertig jaar voor de verwoesting van de tempel Zijn leven gaf aan het kruis? Het volmaakte offer is gebracht!
Doodskleed
Er is er geen tempel meer in Jeruzalem. Maar Jom Kipoer wordt nog steeds gevierd. Dat is een indrukwekkende dag. Op de avond van Jom Kipoer valt er een gewijde stilte over de stad. Er rijden geen autoās; de wegen stromen vol met mensen in witte kleding. Zij gaan op weg naar de synagoge om te bidden.
Het witte kleed is een symbool van zuiverheid en reinheid. Sommige mensen dragen een heel bijzonder wit kleed: een ākittelā. Een kittel is een doodskleed; het kleed waarin een Jood wordt gewikkeld bij zijn sterven. Door op Jom Kipoer hun doodskleed te dragen, vernederen ze zich voor God. Wat een ernstig en treffend symbool, vind je niet?
Feestdag
Voor de kinderen is Jom Kipoer behalve een ernstige dag ook een feestdag. Zij zijn het grootste deel van de dag buiten te vinden op hun fiets of step. Jom Kipoer is namelijk de enige dag van het jaar dat ze veilig over de straten en snelwegen van Jeruzalem kunnen crossen.
Jom Kipoer is ook een vastendag. Er wordt door de meeste volwassen niet gegeten en niet gedronken van avond tot avond, totdat de zon weer onder is. Vasten wordt gedaan uit toewijding aan God.
Offers
En de offers dan? Die kunnen inderdaad niet meer gebracht worden. De offers zijn na de verwoesting van de tempel vervangen door gebeden, bekering en werken van gerechtigheid, goede daden.
Voor het doen van de gebeden gaan de Joden naar de synagoge. Daar wordt op Jom Kipoer onder andere gelezen uit het Bijbelboek Jona. Een boek dat gaat over een volk dat verzoening zoekt en na vasten en bidden van God genade ontvangt.
Jom Kipoer eindigt met het blazen op de sjofar. Dat is een moment van grote vreugde: God doet verzoening over de zonden.
Hebreeƫn
De bok die geslacht werd om de zonden te verzoenen en de bok op wie de zonden werden gelegd; dat doet denken aan de Heere Jezus Die het offer voor de zonden heeft gedragen! En omdat Hij Zijn leven wilde afleggen, kan Hij ook jou en mij vergeving schenken.
Jom Kipoer was de enige dag in het jaar waarop de hogepriester tot God in het Heilige der heiligen mocht naderen. De schrijver van de Hebreeƫnbrief gaat daar verder op in (Hebr. 4:14-16). Hij schrijft dat we een grote Hogepriester hebben, zonder zonden, die het heiligdom is binnengegaan. En door Hem mogen we vrijmoedig naderen tot de troon van genade; elk moment weer! Met andere woorden: door het werk van de Heere Jezus is het elke dag Grote Verzoendag. Wat een wonder!
Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israƫl / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israƫlstudies.
Praatmee