Waarom de tijd rijp is voor twaalf podcastafleveringen over abortus

Column13 juni 2024 5 minuten Chris Develing
Chris Develing

‘Is het mogelijk om twaalf podcastafleveringen te vullen met het onderwerp abortus?’ Dit is een zeer begrijpelijke vraag die we onszelf bij de NPV – Zorg voor het Leven ook echt wel hebben gesteld. Veel mensen zullen zich afvragen of er wel zoveel te vertellen valt over een gevoelig onderwerp waar je simpelweg voor of tegen bent vanuit je (geloofs)overtuiging? Het antwoord is inmiddels gekomen, want op 22 mei jongstleden stond ons eerste gesprek online.

Urgentie
Abortus is sinds de jaren tachtig bij wet geregeld. Legalisatie leidt tot normalisatie dus de intensieve discussie vervaagde. Er was minder media aandacht en het overheersende idee leek te zijn dat het nu gewoon goed geregeld was. Veertig jaar later blijkt dit toch anders te liggen. Het lijkt er zelfs op dat het onderwerp steeds intensiever besproken wordt. Ook omdat er in de loop der tijd een hoop taboe is afgesleten. Met name onder jongeren merken we nog weinig schroom om openlijk te praten over dit onderwerp. Schoolklassen voeren onderlinge debatten over de vraag of abortus legaal moet blijven en zo ja tot welke zwangerschapsweek; voor- en tegenstanders van abortusrechten worden regelmatig door studenten gevraagd om een interview voor hun studieopdracht.

Maar de gelovige prolifer moet ook eerlijk zijn tegen zichzelf. De toegang tot abortus is de afgelopen jaren alleen maar meer toegenomen en enige beperking lijkt nog altijd ver weg. Mede daarom wil de NPV nog meer taboes doorbreken als het gaat om abortus, zoals het idee dat je niet kritisch op de abortuswet mag zijn omdat je anders wordt gezien als vrouwenonderdrukker. Ook willen we mythes ontkrachten en eerlijke informatie geven over wat een abortus daadwerkelijk is en wat het doet met een ongeboren mens.

Het lijkt er zelfs op dat het onderwerp steeds intensiever besproken wordt. Ook omdat er in de loop der tijd een hoop taboe is afgesleten.

Cultuurdenken
Omdat ik ver buiten de reikwijdte van christelijke normen en waarden opgroeide, weet ik hoe jongeren in een seculiere cultuur worden geïnformeerd over abortus. Het wordt gebracht als een simpele ingreep waarbij er een klompje cellen wordt verwijderd “zodat je geen kind krijgt”. Een behandeling die in werkelijkheid het leven van een ander en zwakker mens beëindigt, moesten we vooral zien als een “zwangerschapsafbreking”. Niets binnen die cultuur stimuleert jongeren om het onderwerp abortus van dichtbij te bekijken. Vandaar dat taalgebruik zo belangrijk is. Want taal vormt niet alleen onze kijk op dingen, maar het bepaalt ook in grote mate hoe zorgvuldig we naar die dingen kijken.

Het is met name die groep die de NPV wil bereiken met ‘De Podcast van je Leven!’ Het is de groep die nooit werd gestimuleerd om na te denken over de ethische gevolgen van abortus. We willen mensen uitdagen om hun default-positie over dit onderwerp onder de loep te nemen. Het mooie van het prolifestandpunt is dan ook dat het volledig kan staan op één seculier of één christelijk been. Maar als je ze beide onder je weet, ben je pas echt onderweg voor het leven!

Ik besloot de abortusdiscussie wel van dichtbij te bekijken, omdat ik voor mezelf wilde verklaren waarom ik zo trots was op het progressieve abortusbeleid van ons land. Door te zien wat het ongeboren leven is, raakte ik ervan overtuigd dat een abortus geen klompje cellen verwijdert maar het leven beëindigt van een mens, met dezelfde hoeveelheid DNA als ieder ander mens. Ik was om en wist: abortus kent ernstige morele problemen die niet of nauwelijks besproken mogen worden.

Bekering
Ik wou dat ik kon vertellen dat ik direct in actie kwam. De nieuwe overtuiging was er wel, maar de stap om hiermee naar buiten te treden was groot. Pas toen ik een decennium later christen werd, begon ik de urgentie van het probleem te zien. Ik wilde gehoor geven aan de Bijbelse opdracht om op te komen voor de zwakkeren van de samenleving. En omdat de God van Abraham, Isaak en Jacob (net als de huidige wetenschap) zegt dat het individuele leven begint bij de bevruchting, zag ik ongeboren kinderen als onze medeburgers. Wat maakt het uit dat ze nog niet kunnen zien, denken, voelen en spreken op de manier waarop wij dat kunnen? Ze horen erbij!

Het mooie van het prolifestandpunt is dan ook dat het volledig kan staan op één seculier of één christelijk been.

Na mijn bekering kwam er ook compassie voor de vrouw die met abortus te maken krijgt. Ik snapte veel beter dan voorheen welke problemen kunnen bijdragen aan een abortuswens. Binnen de prolifebeweging trof ik mensen die er precies zo over denken en hard willen werken om zulke vrouwen bij te staan, zowel voor als na een abortus.

Interessante gasten
Terug naar de vraag waarmee ik begon: valt er wel zoveel te vertellen over abortus dat het twaalf podcastafleveringen rechtvaardigt? Wij geloven van wel! De eerste aflevering ging al over de moslima Emily. Bij de 20-wekenecho kregen zij en haar man te horen dat hun kindje een hersenafwijking heeft. In de gesprekken die volgden voelde Emily zich door artsen onder druk gezet om voor abortus te kiezen, terwijl ze in het eerste gesprek al aangaf dat dit nooit een optie is. De aflevering met Emily is al hier te beluisteren.

In de gesprekken die volgden voelde Emily zich door artsen onder druk gezet om voor abortus te kiezen, terwijl ze in het eerste gesprek al aangaf dat dit nooit een optie is.

In de volgende aflevering wil ik in gesprek met een christelijke anesthesist om het te hebben over pijnervaring bij een ongeboren kind. Chirurgen kunnen al opereren op foetussen in de baarmoeder, maar geven dan uit voorzorg wel een verdoving. Waarom gebeurt dit niet bij abortus en wat zegt het feit dat ze mogelijk pijn kunnen voelen over hun menselijkheid?

Verder komt er een gesprek met een tienermoeder en de strijd die zij met haar familie moest uitvechten om te kunnen kiezen voor haar kindje. Ook is er een gesprek gepland met een feministe die haar mening over abortus niet onder stoelen of banken steekt. Vrij vertaald zegt zij zonder schroom dat abortus moord is, maar wel een recht van de vrouw moet blijven. Verder volgen er nog gesprekken met onder andere een waakster bij een abortuskliniek en met een ethicus over de morele kanten van abortus. Ook hopen we op een gesprek met een prolifespreekster uit Canada die haar argumenten tegen abortus met ons deelt.

Abonneer je dus snel op Spotify, iTunes of YouTube. Of houd de website van de NPV in de gaten voor nieuwe afleveringen.

Bovenstaand artikel is geschreven door Chris Develing, beleidsadviseur van NPV - Zorg voor het leven.

Praatmee

Beluister onze podcast

#333 Jeffrey & Peter van der Weerd over ontrouwe kerkgangers, koning voetbal en de wetenschap
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Jack Hibbs
Nieuws

Volgens deze voorganger is moordaanslag een waarschuwing van God aan Trump om zich te bekeren

"Laat uw bebloede oor u naar Jezus Christus leiden." Dat is de oproep van voorganger Jack Hibbs van de megakerk Calvary Chapel Chino Hills in Californië aan Donald Trump. Tijdens zijn preek zondag stelde hij dat de moordaanslag een waarschuwing van G

Ds. C. G. Vreugdenhil
Video

Ds. Vreugdenhil wijst op christenen die twijfelen aan Gods gewilligheid om ons te redden

"Hij onderhoudt ons leven en zegt: ‘Ik ben de Heere uw God.’ Waarom blijven we ons dan verharden in ongeloof? Verdenk Zijn gewilligheid niet om u te ontvangen en u te redden", merkte ds. C. G. Vreugdenhil onlangs op in een doopdienst. De GerGem-predi

Pro-Israël demonstranten
Nieuws

Onderzoek: 'Evangelicals steunen Israël het meest onder alle christenen'

Evangelicals zouden de grootste steunbetuigers van Israël onder christenen zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Messiaanse Joodse organisatie Chosen People Ministries. All Israel News beschrijft dat de evangelicals Israël vooral steunen in de hu

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Het lukte Jezus niet om grote wonderen in Nazareth te doen: hoe kan dat?

Misschien bent u in uw leven wel eens op een plek geweest, een nieuwe plaats waar u naar toe verhuisde of een nieuwe organisatie waar u voor ging werken en dat u er na een paar maanden tot uw schrik achterkwam dat je er niks voor elkaar kreeg. Alsof

Ds. Oscar Lohuis
Opinie

Acceptatie van de homoseksuele praxis is afdwaling van de Bijbel

Steeds meer predikanten gaan om. Er zou volgens hen toch wel enige ruimte moeten zijn voor homoseksuele jongeren om hun seksualiteit te beleven. Hier gaat dan echter een belangrijke wissel om. Een aantal jaren geleden zat ik met een collega te praten

Wilkin van de Kamp
Video

Videoboodschap Wilkin van de Kamp over Gods genade en ons gedrag

Het is prachtig als een christen in het vertrouwen mag leven dat God zijn of haar zonden uit genade wil vergeven. Maar als het alleen daarbij blijft, is de kans groot dat je steeds in je oude zondepatronen zal terugvallen. God wil ons echter bovenop

Dr. Viktor Kostov
Nieuws

Advocaat Viktor Kostov: "Het is niet aan de overheid om te bepalen hoe een kerkgebouw eruit ziet"

“Het is ongekend onrechtvaardig als iemand gedwongen wordt om tegen zijn geloof in God in te gaan”. Dat is waarom dr. Viktor Kostov, voormalig atheïst, zich inzet als advocaat om de vrijheid van godsdienst voor christenen te verdedigen. In de afgelop

Geld of je leven-is er leven na de groei?
Nieuws

Gert-Jan Segers en Paul Schenderling op zoek naar leven van genoeg in nieuwe EO-podcast

Is er een economie zonder groei mogelijk? EO-presentator Hans van der Steeg onderzoekt met oud-politicus Gert-Jan Segers en econoom Paul Schenderling of we op dezelfde voet kunnen doorleven als nu, of dat er grote veranderingen moeten komen in de man

Meerartikelen

kringenmateriaalboekje
Nieuws

New Wine presenteert nieuw kringenmateriaalboekje over de Heilige Geest

New Wine presenteert op de New Wine Zomerconferentie 2024 (20 t/m 26 juli) een nieuw kringenmateriaalboekje over de Heilige Geest. In tien hoofdstukken en bijeenkomsten kun je je verdiepen in en meer ervaring krijgen met de persoon en het werk van de

Heart2Heart
Nieuws

Honderden christenen komen bijeen tijdens vierde editie Heart2Heart Zomerweek

Stichting Heart2Heart organiseert deze zomer voor het vierde jaar op rij een Zomerweek voor jong en oud onder het thema ‘Heavenly Blessing’. De Zomerweek wordt van 2 tot 8 augustus 2024 gehouden op Vakantiepark Eigen Wijze in Bant (Noordoostpolder).

Kees Postma
Column

Christenen die elkaar het leven zuur maken: een kerkelijke auto-immuunziekte

Op nieuwjaarsdag 1980 zat Luitenant Simon Bates, van het Britse leger, verscholen in de Noord-Ierse heuvels rond Tullydonnell. Hij en zijn mannen hadden een hinderlaag opgezet voor de IRA. Eén van de basisregels tijdens een hinderlaag is dat je nooit

David de Vos
Nieuws

David de Vos gaat met theatertour heel Nederland door

'Biografie Rauw heeft in de afgelopen maanden veel losgemaakt. Misschien ook bij jou. De één herkent zich in mijn verhaal, de ander zit vol vragen. Aan het einde van het boek spreek ik de wens uit om de theaters van Nederland te vullen. Dat moment is

pakistan
Nieuws

Pakistan wil met nieuwe wet christelijke meisjes beschermen tegen gedwongen islamitisch huwelijk

In Pakistan is een nieuwe wet aangenomen die de minimumleeftijd om te trouwen voor zowel jongens als meisjes op 18 jaar stelt. Daarmee zouden christelijke meisjes, die vaak het slachtoffer zijn van ontvoeringen en gedwongen huwelijken met moslims, me

Roemke
Dagelijks leven

Unieke beelden: pastor imiteert Trump op Republikeinse Conventie en gaat daarna in gebed

Op dit moment vindt de Republikeinse Conventie in Milwaukee plaats. De eerste avond van deze conventie werd met gebed afgesloten door pastor James Roemke van de Messiah Lutheran Church. Nadat de voorganger vertelde ontzettend blij te zijn dat Trump v

Ramon Roks
Nieuws

Celibatair levende homoseksueel stopt met priesteropleiding Den Bosch vanwege anti-homohouding

De 27-jarige Ramon Roks stopt met zijn priesteropleiding in het bisdom van ’s-Hertogenbosch omdat hij zich als celibatair levend homoseksueel niet welkom voelt in het bisdom door de houding van sommige mensen. Dat meldt het dagblad Trouw.  Roks heeft

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden wijst op christenen die Gods aanwezigheid niet ervaren

"Er wordt in onze dagen veel geklaagd over een gebrek aan godservaring. We zeggen al snel: ‘Waar is God nou? Als ik Hem nodig heb, hoor ik Zijn stem niet.’ Heeft u wel eens geprobeerd om de eenzaamheid te zoeken?", aldus ds. G. van Zanden. De hervorm

Peter van der Weerd
Podcast

HHK-predikant bezorgd over lage opkomst kerkactiviteiten: terecht?

“Als we een Bijbelstudiegroep hebben en er komt vijf man, spreken we van een 'goede opkomst'. Bij een Bijbellezing, zomaar midden in de week, zit er een handjevol.” Onlangs uitte ds. W. J. C. van Blijderveen zijn zorgen over de lage opkomst bij kerke

Karin Mechielsen
Video

Biddende moeder deelt indrukwekkend getuigenis over haar zoon

Karin Mechielsen vertelt in onderstaande video van De Stadskerk in Groningen over hoe haar geduld met God op de proef gesteld werd, toen haar zoon het geloof begon te verliezen. "God greep mijn zoon in zijn nekvel", vertelt zij. Maak tijd voor een bi

porno kijken
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller kijkt drie keer per week porno: 'Ik smeek God om hulp'

'Ik ben een jongeman van begin 20 jaar. Al een aantal jaren ben ik 'serieuzer' geworden in het omgaan met geloof en met de Bijbel. Ik probeer zoveel mogelijk naar de kerk te gaan en probeer ook doordeweeks naar de kerk te gaan. Maar ondanks dit loop

W. Kos
Nieuws

Nieuwe dominee voor hersteld hervormd Rijssen: W. Kos

W. Kos gaat voor het eerst als gemeentepredikant aan de slag. De kandidaat heeft een beroep van de hersteld hervormde gemeente in Rijssen aanvaard. Daar volgt hij de vorig jaar naar Katwijk aan Zee verhuisde ds. H. Lassche op. Kandidaat W. Kos uit Hu