Christendemocraten stonden aan de basis van EU als waardengemeenschap
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd al nagedacht en gesproken over een toekomstig Europa dat elkaar niet langer bevocht, maar dat zou samenwerken. Christendemocraten stonden in de jaren ‘40 en ’50 aan de basis van wat verzoening tussen de Europese volken werd.
De Fransman Robert Schuman, een vrome katholiek, begreep dat duurzame vrede op het Europese continent alleen bereikt kon worden door samenwerking. Bij de totstandkoming van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal in 1953 noemde hij vrede het voornaamste doel voor het verenigen van Europa. Hij zag dat verenigen niet voor zich als groot vooraf uitgedachte blauwdruk, maar iets wat moest groeien met concrete stappen. Een sprong in het diepe. Bij elk van die stappen moest solidariteit als uitgangspunt blijven bestaan.
Als belijdend protestant voel ik me verbonden met die christendemocratische traditie en mentaliteit. Ik denk zelf ook aan een opdracht van Paulus in Romeinen 12 om alles in het werk te stellen om met alle mensen in vrede te leven. Dat geldt natuurlijk in je persoonlijk leven, maar ik lees het ook als een opdracht aan politici om bij te dragen aan die vrede. Door mijzelf kandidaat te stellen wil ik daaraan bijdragen en de verbinder zijn tussen de regio en Brussel.
De Europese samenwerking is een samenwerking van verschillende regio’s en van verzoening. Dat mogen we omarmen. De Europese Unie is een waardengemeenschap. We geven elkaar de ruimte en we zijn solidair met elkaar. Toch komt juist dat steeds meer onder druk te staan. Het lijkt wel alsof we vergeten zijn wat het betekent om elkaar in elkaars waarde te laten en verbinding te zoeken en ruimte te geven. We mogen verschillen van opvatting, maar een andere mening mag nooit een directe bedreiging zijn voor het leven van een ander.
Normen en waarden zijn voor mij onder andere naastenliefde, gerechtigheid, solidariteit, vertrouwen en geduld. Ik heb me kandidaat gesteld voor de Europese verkiezingen omdat deze waarden voor mij staan voor de manier waarop we samenwerken en verbinding zoeken in Europa. Te lang zijn we naïef geweest en hebben we politici laten knagen aan de rechtstaat. Daar moeten we elkaar op aanspreken. Als je lid wil zijn van de club, moet je je ook houden aan de regels van de club. Het is niet uit te leggen dat landen wel profiteren van de interne markt, maar een loopje nemen met de rechtstaat en persvrijheid onder druk zetten. Juist als christendemocraat voel ik de verantwoordelijkheid om onvermoeibaar Europese democratische en rechtstatelijke waarden te verdedigen. Strenger optreden naar de eigen lidstaten hoort daarbij.
Naar buiten toe zal Europa besluitvaardiger moeten opereren voor haar eigen veiligheid, vrede en welvaart. Geen land neemt kritiek op het schenden van mensenrechten en christenvervolging serieus als we het niet eens kunnen worden over sancties. Besluiten hierover moet nu nog door elke lidstaat goedgekeurd worden - ik pleit voor een sanctiebeleid op basis van een meerderheid van stemmen. Dat gaat niet alleen veel sneller, de EU zal dan ook daadkrachtiger kunnen optreden. Alleen dan kan Europa een serieuze rol spelen in bijvoorbeeld het voorkomen van migratie of zorgen voor stabiliteit en vrede op de Balkan.
Sjoerd Wijnsma is de nummer vijf op de kandidatenlijst van het CDA voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Daarnaast is hij actief in de kerk en bij het CDA in Leeuwarden.
Praatmee