Europese verkiezingen: SGP en CU dreigen uit Brussel te verdwijnen
SGP en ChristenUnie betalen de ultieme prijs voor het feit dat de partijen niet meer met een gezamenlijke lijst meedoen aan de Europese verkiezingen. Dat is althans de conclusie die getrokken kan worden op basis van de laatste peilingen. Beide partijen verdwijnen daarin uit het Europees Parlement.
Het is deze verkiezingen de eerste keer dat de christelijke partijen los van elkaar meedoen. Tot dusver was er altijd sprake van een gezamenlijke lijst waarmee men tijdens de laatste verkiezingen twee zetels wist te veroveren. Nu SGP en ChristenUnie afzonderlijk meedoen, spant het erom of ze erin slagen om een zetel in Brussel te veroveren. Beide partijen balanceren op de rand van een zetel. Tot dusver leek het er iedere keer op dat SGP net wel een zetel zou gaan halen en ChristenUnie net niet. Maar volgens de laatste peilingen verdwijnen ze allebei uit het Europees Parlement.
Na de verkiezingen in 2019 maakten de partijen bekend dat ze los van elkaar verder zouden gaan. De ChristenUnie wilde zich niet langer aansluiten bij de conservatieve Europese ECR-fractie en koos in plaats daarvan voor de EVP. SGP wilde dat juist niet en bleef bij de ECR.
Cvandaag sprak eerder met de lijsttrekkers van de Europese fracties van zowel ChristenUnie als SGP. Anja Haga, lijsttrekker namens de ChristenUnie, zei daarbij onder meer dat haar partij opkomt voor godsdienstvrijheid. āChristenvervolging is niet iets wat bij de meeste EuroparlementariĆ«rs op hun netvlies gebrand staatā, stelde ze desgevraagd. āDaarom is het zaak dat we blijven strijden om christenvervolging op de agenda te krijgen.ā Ook benadrukte ze dat er christelijke EuroparlementariĆ«rs nodig zijn om te voorkomen dat āchristelijke verworvenhedenā verdwijnen. Lees hier het hele interview met Anja Haga.
Ook SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen benadrukte tegenover Cvandaag een christelijk geluid te willen laten horen in Europa: āBijvoorbeeld rond de beschermwaardigheid van het leven. In het Europees Parlement vorm je als christenen een minderheid. De hoofdstroom is zeer seculier. Er waait een dominante, gure seculiere wind." Lees hier het hele interview met Bert-Jan Ruissen.
Praatmee