De hele helse legermacht gaat los op de Goddelijke mensenzoon

Column30 maart 2024 6 minuten Marijn Burkunk
Marijn Burkunk

Traditiegetrouw gedenken we dezer dagen een titanenstrijd. Op dat cruciale moment werden helse legioenen rond Vredesstad gelegerd. Een machtige formatie van dikke duisternis. Welke vijand wil die kille supermacht dan toch doen sneven? Een hemels leger van engelen, voorzien van schitterend onfeilbaar wapentuig? Of gaan die monsters een reeds veroverde vesting slechten? Opgetrokken uit gedegen religieus beton? Nee, de beoogde vijand betreft slechts één Persoon: de Goddelijke mensenzoon.

Dan moet toch deze Mens over formidabele macht beschikken? Met een enkel Woord het duivels legioen weerstaan? Inderdaad; dat feit is dubbeldwars bewezen. Want deze Yeshua is bekleed met een Goddelijk krijgskostuum. Eigenlijk naadloos omhuld met de Allerhoogste in eigen Persoon. Waar Hij zo als God Zelf verschijnt sidderen de krochtelingen. Al hun gijzelingen laten ze diep vernederd gaan. Onmachtig tot elk verweer. Deze onverslaanbaar Godmens zal zeker overwinnen; met verpletterend machtsvertoon.

Waarom dan toch waagt de boze dit riskante krijgsvertoon? Terwijl toch zo duidelijk van God Zelf niet te winnen valt? Over welke geheime informatie beschikt deze onverlaat? Het zijn de woorden die Yeshua meermaals sprak. Dat Hij sterven moest ten gunste van elk verloren mensenkind. Een onvermijdelijk diep lijden moest Hij doorstaan. Door allen verlaten, naakt; ontdaan van elke hemelse macht en waardigheid. Om zo de weg van de dodelijk zwakke mens te kunnen gaan.

Voor de boze is dit de meest uitgelezen kans. Om voorgoed zijn slag te slaan: “Ontdaan van elk hemels gezag is de Godmens belachelijk zwak. De gekluisterde mensheid bevrijden door diens verdoemenis te ondergaan? Hahaha. Een getogen hemeling die niet terugdeinst voor dit gruwelijk vergezicht? Verpletterende angst, intens folterende pijn, ultieme vernedering en smaad? Dat alles doordrenkt met besef van absolute verlatenheid? Geen wezen uit de ganse kosmos kan zo’n vernietiging uit vrije wil doorstaan.”

De hele helse legermacht gaat op Hem los. Gefolterd door alle menselijk lijden met totale vernietiging als perspectief.

Het voorwerk is reeds terdege uitgevoerd. De ganse clerus grondig gecorrumpeerd. De door zichzelf ingenomen hooggeletterden allang geconfisceerd. Zelfs naaste vertrouwelingen in zwarigheid en vrees verpakt. Als zielige zuigelingen in slaap gesust. Voor Yeshua breekt het uur der waarheid aan. De hele helse legermacht gaat op Hem los. Gefolterd door alle menselijk lijden met totale vernietiging als perspectief. Verpletterende angst die bloed uitdrijft. Door totale eenzaamheid en smart doorboord.

De boze was verzekerd van zijn duistere triomf. De zwakte van de hoge hemeling goed ingeschat. Nog even een zonniger perspectief getoond. Met een tekentje aan Vader zou Yeshua de marteldood kunnen ontgaan. Onmiddellijke buiging van dit gruwelijk verhaal. “De verloren mens verlossen met een meer verheven plan. Dan toch beter heelhuids de kwelling mijden? Net zoals ongehavend lachen na springen van een tempeldak? Iedereen ziet dan Wie U werkelijk bent. En hoeft U niet te worden vermoord.”

Dit voorstel had voor Yeshua beslist een mooie kant. Welverdiende eer en glorie voor Zijn Persoon. Van de mensen jubel en luister en rap terug naar Gods hemeltroon. “Maar wacht eens; dat is toch juist de nederlaag? Dat wil ik niet. Welk verloren mens is daarmee dan gered? Als niet iemand zonder smet of blaam zijn duister karma overneemt? Ging Ik niet deze weg uit vrije wil? Omdat Ons hart steeds breekt bij het zien van alle mensenleed. Bij het hopeloos sterven van ieder mensenkind? Laat het toch maar Vaders wil zijn die hier en nu geschiedt.”

De boze was de strijd nog lang niet moe. Het was immers zijn diep verdorven aard.

De boze was er blindelings ingetuind. Totaal en grondig was zijn nederlaag. Begreep hij iets van het allerhoogste Godsgebod? Zoals uit pure liefde stromende moed en trouw? Leidend tot gewilligheid? Wist hij veel dat liefde elke lokroep overwint? Diep getergd en tegelijk verbijsterd ruimde hij het veld. Lieftallige engelen stonden nu Yeshua bij. Laafden Hem met hemeldrank. De boze was de strijd nog lang niet moe. Het was immers zijn diep verdorven aard. Wacht maar tot het echt gebeuren gaat. Aan die harde houten martelpaal. En heel de wereld daar Gods afgang ziet.

Waar de eerste mens voor de verleiding koos. En zo geroofd werd door de draak. Daar had Yeshua met gehoorzaamheid de strijd beslist. Het herstel was Gods wil doen tegen elke prijs. Zijn blikveld was nu super positief. Onder heftig lijden Zijn focus op het Vaderhuis. Thuis komen met een onschatbaar grote oorlogsbuit. Met de bevrijde mensensoort. De ganse schepping inclusief. Heel snel ging nu de lijdensweg. Hij had dat alles al diep doorleefd. Zijn Liefde bleef onaangetast. Liefde die totaal vergeeft is wel de allergrootste kracht.

Wie kan zulk heftig leed gedwee doorstaan? Welk door intense foltering stervend mensenkind? Wie vergeeft dan zonder wrok zijn moordenaars met heel zijn hart? Dat is beslist de Zoon van God! Zijn zorg was niet Zijn eigen lijdensweg. Zijn bekommernis betrof Zijn dierbaar medemens. Hij kende immers de afloop van dit triest relaas. Dat het allemaal dik in orde komen zou. Zweepslag, hoon en marteltuig. Zelfs Godverlatenheid. Hij nam ze als Gods eerbetoon. Roepend op dat sterfmoment: “Het is volbracht!”

Niet alleen Yeshua is aan dat kruis gegaan. Mijn oude ik hing daar ook; de mens van vlees en bloed.

Wat nu zal voor mij de strekking zijn? Van die door velen blij aanvaarde victorie? Nog dagelijks gebukt gaan onder zondenlast? Ontkennend wat Yeshua voor mij heeft gedaan? Steeds dieper gravend naar mijn ellendestaat? Totaal onmachtig voor een volmondig “ja”? Heeft Yeshua dan ook niet mij verlost? Van de boeien en het slavenjuk? De uitbuiting door de prins der duisternis? Mijn zonden zijn allang vergeven. Daar was geen kruisdood voor bedoeld. Wat weg moest was mijn erfenis. Dat is mijn ingeboren ik-gerichte eigenzinnigheid.

De aard van God leidt immer tot vergiffenis. Slechts één obstakel kan dat pardon verdoen. Als ik niet ook de anderen vergeving schenk. Er is echter wel een groot geheimenis. Niet alleen Yeshua is aan dat kruis gegaan. Mijn oude ik hing daar ook; de mens van vlees en bloed. En dat van jou en van haar en ook van hem en hun. Ons ik-gerichte eigen zelf is daar uit de pijp gegaan. Als je dat tenminste geloven wilt. En bereid bent jezelf te verliezen in Yeshua’s dood. Zodat je als nieuw mens kunt verdergaan. Voor altijd genietend van Gods tegenwoordigheid.

Nu zul je zeggen, dat is alles bloemrijk neergetoetst. Ondanks mijn geloof, ben ik steeds nog dat ellendig mens. Maar geloof je ook dat Yeshua is verrezen? Dat Hij de doodsmacht heeft teniet gedaan? Dat Hij overvloedig bruist van Leven? Je binnenste kiezend als Zijn zomerhuis? Maak dan ruimte voor het Licht, dat heel je leven verlichten kan. Gods Geest is nu je Leraar, Kracht, Beschermer en Troost. Gods Geest is immers Gods bewegingskracht van het gans heelal. En jouw fiere overwinningskreet in dit aardse tranendal.

Je spiegel zal je niet verlossen. Je eigen kracht schiet duidelijk zwaar tekort. Je bent immers overleden. Van satans slechte doelenlijst geschrapt. Niet je navel geeft je overwinning. Niet je drammerig zelfverwijt. Vergeet maar die ten dode opgeschreven stakker. Die zelfvoldane zombie die je vroeger was. Door geloof ben je burger van een hemels Koninkrijk. Door te geloven is het oude afgedaan. Geloof brengt het beste bericht tot leven. Zo ben je met Yeshua ook weer opgestaan. Je zult het zien en diep ervaren. Gods verrukkelijke aanwezigheid is werkelijk overal.

Dit artikel is afkomstig van Marijn Burkunk, oprichter van Oasis Trails. In een Spaans dorpje, aan het pelgrimspad naar Santiago de Compostela, runt de Oasis Trails gemeenschap een kleine herberg. Het is een gemeenschap van gelovigen, die de gasten zowel praktisch als geestelijk met Jezus, het Levende Woord, in contact wil brengen. Heel praktisch en betrokken, op een manier die bij de gasten past. Lees hier meer over de Oasis Trails.

Praatmee

Beluister onze podcast

#325 dr. J. Hoek (hervormd) en dr. R. van Kooten (HHK) over de kerkscheuring en eenheid zoeken
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Paus Franciscus
Nieuws

Paus Franciscus moedigt jonge mensen aan om kinderen te krijgen

Veel landen over de hele wereld hebben te maken met dalende geboortecijfers. Paus Franciscus moedigt jonge mensen aan om "tegen de stroom in" te gaan en kinderen te krijgen. Dit zei hij afgelopen vrijdag tijdens zijn toespraak op een conferentie over

Relatiegeschenken
Column

Er leven veel misverstanden omtrent het Bijbelse thema ‘offeren’

Ik werd een tijdje terug verrast door de ontdekking dat ik van Bijbels ‘offeren’ een heel vertekend beeld had. ‘Offers brengen’ heeft de klank van opofferen, opgeven, je laatste muntjes bij elkaar schrapen. Maar het Hebreeuwse woord voor offer ‘korba

Militanten Nigeria
Nieuws

Aanval radicale moslims op christelijke studenten Nigeria afgewend

Gewapende mannen vielen dinsdagavond een katholieke school aan in een gebied in Nigeria waar Fulani-herders actief zijn. Bij deze aanval raakte een beveiligingsmedewerker gewond tijdens een schijnbare ontvoeringspoging, laat Morning Star News weten.

Kerk Indonesië
Nieuws

Groep moslims valt vijftien biddende christenstudenten aan in Indonesië

Vijftien biddende christenstudenten zijn afgelopen zondag op het Indonesische eiland Java aangevallen door een groep moslims. Twee jonge vrouwen raakten daarbij lichtgewond, meldt Morning Star News. De menigte was woedend omdat de katholieke gebedsgr

Piet Vergunst
Verdieping

PKN-synode sprak onlangs opnieuw over relatie tot Israël en Palestijnse christenen

De aprilsynode van de Protestantse Kerk leverde nieuws op voor de NOS. Nee, niet over de toekomst van de PThU, over het kiezen van een nieuwe preses of over hoe de kerk naar Israël en Gaza kijkt. Wel omdat een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG) voor a

ds. G. van Zanden
Video

Baby van ds. G. van Zanden werd stil na bijzonder lied over Jezus

"Onze baby huilt 's ochtends, 's middags, 's avonds en 's nachts. Wat moet je daar tegen doen? We hebben van alles geprobeerd, maar het huilen begon vervolgens weer van voren af aan. Maar onlangs kreeg ons dochtertje onze baby stil. Wat deed zij? Ze

The Chosen
Nieuws

The Chosen seizoen 4 te zien in tientallen Nederlandse bioscopen

Wegens succes is de bioscoopactie van The Chosen verlengd. Ook komende week zijn de eerste twee afleveringen van seizoen 4 in meer dan dertig bioscopen door heel Nederland te zien. Meer dan vierduizend tickets zijn reeds verkocht. Deze week is seizoe

Jacco en Nympha
Video

Zamar musiq brengt opnieuw nieuwe single uit: 'Holy'

'Holy' is de nieuwe single van Zamar musiq. Zamar musiq is een christelijke band die bestaat uit Jacco en Nympha Dijs. De twee zijn al jaren actief op het gebied van aanbiddings- en gospelmuziek. 'Holy' kwam afgelopen week uit en is een Nederlandstal

Meerartikelen

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 40

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Martien Timmer
Nieuws

3xM-directeur viert 35-jarig jubileum: "Werkveld is enorm veranderd"

“Er zijn geen moeilijke gebieden in de wereld om het Evangelie te brengen.” Directeur Martien Timmer is ervan overtuigd. “We hebben alleen nog uitgevonden hoe we daar kunnen evangeliseren. Bevlogen directeur Timmer vierde op 1 mei zijn 35-jarig jubil

Willem Lingeman
Column

Kloof tussen protestantisme en katholicisme wordt steeds kleiner

In wat de kerkgeschiedenis genoemd wordt, staat de datum 31 oktober 1517 met hele dikke letters. En terecht! Op die dag spijkerde Maarten Luther de door hem geschreven 95 stellingen op de deur van de slotkapel te Wittenberg (Duitsland). Met deze stel

Ds. J. Koppelaar
Video

Volgens ds. Koppelaar denken christenen te klein van Gods vergevende liefde voor zondaren

"In onze tijd maak je het mee als een predikant een scheve schaats rijdt, dat hij nooit meer op de kansel mag komen. Het wordt hem niet meer vergeven of er wordt gezegd dat er te veel smet aan die man kleeft. Maar wat voor smet kleefde er niet aan Pe

Iraanse vlaggen
Positief nieuws

Groep Iraanse moslims bekeert zich op verrassende wijze tot Jezus

Ondanks de vijandige houding van de Iraanse regering tegenover het christendom en het evangelie, is er onder de Iraanse bevolking een sterke honger naar Jezus' boodschap. Het platform Transform Iran deelt via Mission Network News opnieuw een hoopvoll

Benny Hinn
Nieuws

Tv-evangelist Benny Hinn heeft spijt: "Sommige profetieën waren niet nauwkeurig"

De bekende televisiepredikant Benny Hinn heeft in een recent interview spijt betuigd over twee elementen uit zijn jarenlange bediening. De controversiële Canadees betreurt het bevorderen van profetieën die achteraf gezien "niet van de Heer en niet na

inloophuis Bethesda in Werkendam
Nieuws

Christelijk inloophuis geteisterd door antisemitisch vandalisme

Mensen die betrokken zijn bij inloophuis Bethesda in Werkendam zijn in shock na een verontrustend incident. Zondagochtend ontdekte men dat het pand, bekend om zijn steun aan Israëlische ondernemers en culturele verbondenheid, was beklad met antisemit

Pascalle Laban
Column

Hoe vastlopen mij geholpen heeft

We struikelen allemaal wel eens, al wordt het lastig als we vast gaan lopen in ons leven. Toch hoeft dat niet het ergste te zijn. Wanneer we het anders bekijken is vastlopen een signaal dat er iets anders voorrang moet krijgen op dat moment. Struikel

Nigeriaanse vlag en ontvoerd echtpaar
Nieuws

Ontvoerde Nigeriaanse voorganger en zijn vrouw gezien in YouTube-video

Pastor Paul Musa en zijn vrouw werden ruim een jaar geleden ontvoerd in Nigeria. In een recent verschenen video op YouTube was het echtpaar te zien naast de vlag van de islamitische terreurgroep Boko Haram, wat suggereert dat zij vermoedelijk de ontv

Week van het gezin
Nieuws

Het gezin in de kijker tijdens Week van het gezin

We kunnen de rol en het belang van het gezin niet meer negeren. Dat gebeurt al te lang. Daarom vindt van 11 tot en met 17 mei de tweede Week van het gezin plaats. Om er bij stil te staan wat de betekenis van een stabiel gezin is. Voor elk lid binnen

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit waarom God ons nooit meer los ziet van Jezus

"Zoals de discipelen Jezus niet los konden zien van de Vader, zo zag de Vader hen vanaf die dag nooit meer los van Jezus. Als je begrijpt wat dit voor jou betekent, dan ben je de rijkste mens ter wereld geworden", stelt Wilkin van de Kamp. De christe

The Bowery brengt nieuwe single uit: 'Jack & Marie'
Nieuws

The Bowery brengt nieuwe single uit: 'Jack & Marie'

Vorige week vrijdag bracht de Nederlandse muziekband The Bowery een nieuwe single uit: ‘Jack & Marie’. De single hoort bij de EP ‘All You Weary’ die op 7 juni zal verschijnen. Op de EP staan de 6 songs die zanger Rokus Maasland vorig jaar in Nashvill