Video: wat iedere christen zou moeten weten over Tell Dan
Koning David; wie kent hem niet? De Bijbel wekt de indruk dat IsraĆ«l ten tijde van David een belangrijk land was in het Midden-Oosten. Er is echter een groot probleem. De Bijbel meldt wel dat David een belangrijke koning was. Maar als hij echt zo belangrijk was, waarom vinden we bij opgravingen dan niets van hem terug? Sommige wetenschappers denken daarom zelfs dat koning David helemaal niet heeft bestaan. Totdat er in Tell Dan iets werd gevondenā¦
LaĆÆs
In Tell Dan bevinden zich de restanten van de stad Dan. Over die stad lezen we voor het eerst in de Bijbel in Richteren 18. In dat Bijbelhoofdstuk staat dat 600 mannen uit de stam van Dan op zoek gaan naar een nieuwe, ruimere plek om te wonen.
De mannen uit Dan laten hun oog vallen op LaĆÆs, een klein, vredelievend plaatje in het uiterste noorden van het land. Een stadje in een prachtige vallei; zo staat er in de Bijbel. De mannen van Dan overvallen de inwoners van LaĆÆs en vernoemen de stad naar hun stamvader: Dan.
De mannen van Dan hadden goed gezien dat het in LaĆÆs en omgeving bijzonder mooi is. En, heel belangrijk in het warme Midden-Oosten, er is ook water voorhanden. In de buurt stroomt de rivier de Dan. De Dan is een van de rivieren die de bekende Jordaan-rivier voorziet van water.
Bekijk de video van De Verkenners:
Altaar
De naam Dan komt niet alleen voor in Richteren 18. Na koning Salomo wordt het koninkrijk in tweeĆ«n gescheurd. De zoon van Salomo, Rehabeam wordt koning over Juda en Benjamin (het Tweestammenrijk). Jerobeam wordt koning over het noordelijke deel van IsraĆ«l: het Tienstammenrijk (ook wel IsraĆ«l, EfraĆÆm of Samaria genoemd).
Jerobeam wil niet dat zijn onderdanen drie keer per jaar naar Jeruzalem, de hoofdstad van het tweestammenrijk gaan om daar in de tempel God te dienen (1 Kon. 12:26-29). Daarom bouwt hij twee altaren. Een in het uiterste noorden, in Dan, en een in het uiterste zuiden, in Bethel.
Dit was slim bedacht van Jerobeam, maar ondertussen wel een grote zonde. Want de Heere wilde alleen gediend worden in de tempel in Jeruzalem.
In Tell Dan is de plek gevonden waar Jerobeam duizenden jaren geleden het altaar heeft gebouwd! Het fundament van het altaar in Dan is volgens kenners al die duizenden jaren onveranderd gebleven. Het stalen frame dat er staat geeft aan hoe het altaar er ongeveer uit gezien moet hebben. Het is een plek die de herinnering aan een grote volkszonde levend houdt.
Stadspoort
Er zijn in Tell Dan bij opgravingen nog veel meer mooie dingen gevonden. Zo staat er waarschijnlijk de oudste complete stadspoort van de wereld. Deze poort dateert uit de tijd van Abraham! Dat is dus meer dan 3500 jaar oud.
Om de poort te beschermen, is er een grote glazen koepel omheen gebouwd. En ook is de ingang van de poort niet helemaal uitgegraven. Dit om te voorkomen dat de poort instort.
Tell Dan-stele
In Tell Dan is tenslotte ook een poortcomplex teruggevonden uit de negende eeuw voor Christus. Bij opgravingen in de jaren negentig van de vorige eeuw vonden archeologen bij de poort een driehoekig stuk steen met daarop een tekst. Deze steen, een stele, was waarschijnlijk ingemetseld in de stadsmuur ter meerdere eer en glorie van de toenmalige baas van de stad: Koning Hazael uit Damascus.
Over deze Hazael (ca. 842-806 v. Chr.) wordt op de stele gezegd dat hij tal van overwinningen heeft behaald op de koning van IsraĆ«l en op de koning van het āhuis van Davidā. Vooral dit laatste is erg belangrijk. Hiermee is deze stele namelijk het eerste en oudste buitenbijbelse bewijs voor het bestaan van koning David.
De tekst op de steen gaat mogelijk over de oorlogen tussen Hazael en Israƫl en Juda waarover je kunt lezen in 2 Koningen 12 en 13.
Het is een prachtige archeologische vondst. Een vondst ook die onderstreept dat je op Gods Woord kunt vertrouwen!
Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israƫl / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israƫlstudies.
Praatmee