Christelijke taxichauffeur krijgt megaboete na plakken bijbelvers op voertuig

Een christelijke taxichauffeur uit het Duitse Essen is onlangs door lokale autoriteiten op de bon geslingerd. Reden hiervoor is een sticker met een bijbelvers die de man op zijn voertuig plakte. Als de taxichauffeur weigert de sticker te verwijderen, wordt de boete mogelijk van 1000 naar liefst 10.000 euro verhoogd. Ook riskeert de man zijn baan te verliezen, meldt The Christian Post.
De bewuste taxichauffeur, Jalil Mashali, ontving in oktober 2023 van de stad Essen een brief waarin hem gevraagd werd de sticker te verwijderen. Deed hij dit niet, dan zou hij een boete van 1000 euro krijgen. Mashali weigerde echter de sticker weg te halen en heeft nu daadwerkelijk de boete gekregen. Op de bewuste sticker is de bekende bijbeltekst ‘Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven’ te lezen. De autoriteiten van de stad Essen stellen dat Mashali middels de sticker ‘onwettige religieuze reclame maakt.’
Mashali zegt dat de sticker een uiting is van zijn overtuigingen en geen reclame betreft. De man verhuisde 22 jaar geleden vanuit Iran naar Duitsland. In Iran groeide hij op als een toegewijd moslim, maar in Duitsland zou hij zich tot het christelijk geloof bekeren. Zijn bekering tot het christendom volgde op een belangrijke persoonlijke ervaring die hij toeschrijft aan de kracht van gebed en geloof. De sticker op zijn voertuig staat naar eigen zeggen ‘symbool voor zijn spirituele reis.’
Mashali raakte ernstig gewond bij een busongeluk in Iran. Na het verlies van zijn linkeronderbeen kreeg hij chronische pijn. Toen hij 33 jaar was, onderging hij medische behandelingen in Duitsland. Na twintig operaties was de pijn nog niet verdwenen en werd hij zelfs suïcidaal. Hij vond genezing nadat een christelijke vrouw voor hem bad. Hij zegt dat de pijn in zijn been na het gebed ophield, wat hem inspireerde om christen te worden.
“Jezus is het beste wat ik iemand kan aanbevelen, omdat hij mijn leven heeft veranderd”, zei Mashali. “Daarom heb ik de sticker op mijn auto, zodat iedereen die geïnteresseerd is deze kan zien. Het is niet mijn bedoeling om problemen te veroorzaken, maar ik heb niets verkeerds gedaan. Ik ben dankbaar voor dit land waar iedereen de vrijheid zou moeten hebben om zijn of haar mening te delen. Ik hoop dit te kunnen blijven doen door in beroep te gaan tegen de onterechte boete."
De autoriteiten van Essen beweren dat de sticker in strijd is met een lokale verordening tegen religieuze reclame op taxi's, een standpunt dat zijn oorsprong vindt in een uitspraak van het Federale Constitutionele Hof uit 1998. Mashali en zijn aanhangers betwisten deze interpretatie echter en beweren dat de sticker binnen zijn recht valt om persoonlijke overtuigingen te uiten.
Uit berichtgeving van Radio Essen blijkt dat Mashali een boete van 10.000 euro kan krijgen als hij weigert zijn sticker te verwijderen. Rechtengroep The Emergency Committee to Save the Persecuted and Enslaved stelt dat het daarbij mogelijk niet blijft. “Hij riskeert ook zijn baan te verliezen, omdat zijn auto dan ‘ongeschikt’ is om te gebruiken als taxi.”
Praatmee