cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Hans van Buren
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

09 mei 2023 door Hans van Buren sr.

Volgens sommige christenen worden weinigen uitverkoren: is dit wat de Bijbel leert?

Met belangstelling en verbazing heb ik het artikel op Cvandaag, 'De uitverkiezing: waarom geloven geen eigen keuze is' van Robert Plomp gelezen. Met belangstelling, omdat het onderwerp me lange tijd beziggehouden heeft. Met verbazing, omdat er tot op vandaag geen eenduidige visie op het Bijbelse begrip ‘verkiezing’ blijkt te zijn.

Veel theologen en predikanten hangen de opvatting aan dat de Bijbel zou leren dat er bepaalde mensen ‘van eeuwigheid’ geselecteerd zijn tot behoud en de overigen tot verwerping. Dat is enerzijds verklaarbaar maar anderzijds onbegrijpelijk. Verklaarbaar omdat men de Bijbel leest en uitlegt door de bril van de belijdenisgeschriften en de klassieke gereformeerde theologie. Onbegrijpelijk omdat deze leer in Bijbels licht niet houdbaar is.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat een ontstellende verwarring over het begrip uitverkiezing. En br. Hans van Buren doet er nog een schepje bovenop, mede door een niet-bestaande relatie te veronderstellen tussen uitverkiezing (welke?) en vervangingsleer (welke?). En het is toch zo eenvoudig. Gelukkig komt hij er uiteindelijk zelf ook op met zijn verwijzing naar Joh. 12:47,48