cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Robert Plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

26 april 2023 door Robert Plomp

De uitverkiezing: waarom geloven geen eigen keuze is

Er vaart een cruiseschip over de oceaan. Achterop het schip staat Roos hangend over de reling naar het water te staren. Ineens is er een windvlaag, de hak van Roos klapt dubbel, en (vraag niet hoe het kan) ze valt over de reling in het ijskoude water. Eerst probeert ze nog te zwemmen, achter het schip aan te gaan, het in te halen om weer aan boord te klimmen. Maar ze komt er achter dat de kou haar verlamt, het schip te snel gaat, en bovendien te hoog is om op te klimmen. Iemand moet haar helpen. "Heeeeelp" roept ze. Haar angstschreeuw wordt overgenomen door andere passagiers. Jack, één van de opvarenden, pakt een reddingsboei en gooit deze achter haar aan. De boei is knap gegooid en land precies naast haar. In pure paniek klemt Roos haar hele lichaam om de boei heen. Jack pakt het touw en trekt met alle spierkracht die hij heeft Roos terug naar het schip, en dan de vele meters omhoog. Bij het laatste stuk pakt hij haar arm en trekt haart met zijn laatste krachtsinspanning weer terug op het dek.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- We zijn geen christen omdat we de schepping of de Bijbel zo goed begrijpen
- Staan creationisten in de traditie van 17e-eeuwse gereformeerden?
- 'Lezen zoals het er staat' is niet Bijbelgetrouw maar vrijzinnig
- Zondigen staat volgens sommigen gelijk aan regels overtreden: wat is zonde nu eigenlijk?
- Huilende en lachende mensen in Rotterdam: hoe kijken we hier als christenen naar?
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Dat Robert Plomp uitverkiezing "een ontzettend ingewikkeld onderwerp" vindt, blijkt wel uit zijn betoog. En het is toch zo eenvoudig. God heeft ons lief en heeft er Zelf en soeverein voor gekozen om ons door Zijn genade in Christus te willen redden. Wij worden opgeroepen om in vertrouwen op die genade in te gaan. Maar daarvoor mag/moet de mens zélf een keuze maken. Dat heeft NIETS te maken met trots maar wel met een DIEP BESEF van dankbaarheid over Gods genade. Geloven is dus ook een keuze. En dat doet niets af aan Gods initiatief en genade.