Kamer stemt in met strafbaarstelling illegaliteit: CU-Kamerlid Don Ceder uit stevige kritiek

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met twee wetsvoorstellen die onderdeel zijn van het voorgenomen asielbeleid van het kabinet. Het betreft de strafbaarstelling van illegaliteit en het strafbaar stellen van hulp aan mensen zonder verblijfsvergunning. Daarnaast werd een voorstel van ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder voor een hardheidsclausule ten behoeve van gewortelde kinderen verworpen.
De strafbaarstelling van illegaliteit was eerder afgeschaft, maar maakt nu onderdeel uit van het coalitieakkoord. Volgens het voorstel wordt illegaal verblijf in Nederland opnieuw strafbaar. Daarnaast wordt het verlenen van hulp aan mensen zonder geldige verblijfsstatus onder bepaalde omstandigheden eveneens strafbaar gesteld.
Het voorstel van Don Ceder beoogde om in uitzonderlijke gevallen maatwerk mogelijk te maken bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), met name voor kinderen die langdurig in Nederland verblijven en hier geworteld zijn. De Kamer verwierp dit voorstel. Onder meer partijen als de SGP, NSC en CDA stemden tegen.
In een uitgebreide reactie op zijn LinkedIn-profiel liet Ceder weten teleurgesteld te zijn in de uitkomst van de stemmingen. Hij noemt het aangenomen wetsvoorstel 'onuitvoerbaar, hardvochtig en kil' en spreekt over een gemiste kans voor een menswaardig asielbeleid. Zijn volledige reactie luidt:
'Van hoop naar teleurstelling: geen betere, rechtvaardige asielwetten maar een wet zonder hart. Geen uitkomst voor gewortelde kinderen, wƩl strafbaarstelling van illegaliteit.
Vandaag had de dag kunnen zijn waarop we eindelijk een stap zetten richting een menswaardig en rechtvaardig asielbeleid. Een dag waar heel Nederland al lang op wacht. Rechtvaardige wetten die duidelijk zijn, maar het mogelijk maken om barmhartig te blijven in schrijnende situaties.
Een dag waarop we zouden kiezen voor perspectief voor kinderen die hier geworteld zijn. Kinderen die hier naar school gaan, Nederlands spreken en vaak geen ander thuis kennen dan Nederland. Een dag waarop we overlast aan zouden pakken, serieus werk zouden maken van een beter asielbeleid.
Maar het liep anders. Mijn voorstel voor een hardheidsclausule voor gewortelde kinderen haalde het niet. Onder andere de SGP, NSC en het CDA stemden tegen. Daarmee blijft in tegenstelling tot bij vrijwel alle andere bestuursorganen, bij de IND gƩƩn ruimte om in schrijnende gevallen maatwerk te bieden. Een recept voor ongelukken. Dat is bitter. Want we hadden het vandaag kunnen regelen.
Alsof dat nog niet genoeg was, werd ook het voorstel voor strafbaarstelling van illegaliteit aangenomen. Zelfs hulp aan mensen zonder verblijfsvergunning wordt strafbaar. Mede door steun van de SGP. Een wet die pasgeboren en schoolgaande kinderen, ouderen, en hulpverleners in ƩƩn klap criminaliseert. Onuitvoerbaar, hardvochtig en kil.
Wat betekent dit voor het meisje zonder papieren in groep 6? Voor de vrijwilliger in de Pauluskerk Rotterdam? Voor de dominee die met open armen opvang biedt? Deze keuzes snijden in de ziel van wat ons rechtvaardig en barmhartig maakt als samenleving. Ik baal van deze keuzes. Ik baal ervan dat de hoop van zoveel Nederlanders niet uitkomt: steviger en duidelijker beleid, maar ook ruimte voor schrijnende gevallen en mensen die in levensgevaar zijn. Maar goed, dat is politiek.
Maar laat ƩƩn ding duidelijk zijn: ik laat het hier niet bij. Ik blijf me inzetten voor een stevig en rechtvaardig asielbeleid dat niet alleen recht doet, maar ook rechtvaardig Ćs. Voor kinderen, voor gezinnen, voor iedereen die zich inzet voor medemensen. Ik blijf me inzetten tegen chaos, en blijf strijden voor een land waar we duidelijke regels en een hart hebben.'
De wetsvoorstellen zijn nog niet definitief aangenomen. Er volgen nog verdere stemmingen en behandeling in de Eerste Kamer.
Praatmee