cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Robert Plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

26 januari 2023 door Robert Plomp

Hoe Paulus met 'de grot van Plato' alle christelijke discussies in een ander licht plaatst

Kent u de allegorie van de grot van Plato? Daarin beschrijft de Griekse filosoof hoe mensen in een grot de schaduwen zien van verschillende voorwerpen die buiten hun gezichtsbereik zijn. Plato geloofde dat alles wat wij kunnen zien en waarnemen slechts een beperkte schaduw is van een werkelijkheid. Onze aardse bomen zijn bijvoorbeeld beperkte weergaven van het werkelijke idee van een boom, de aardse visser geeft slechts een beperkte beeld van het werkelijke idee van vissen. Die 'ideeënwereld' is voor Plato de eeuwige werkelijkheid waar je door filosofische oefeningen steeds meer inzicht in kunt krijgen.

Is het christendom ook zo'n zoektocht naar goddelijke waarheden? Op aarde is alles gebroken en onvolmaakt, maar als wij ons oefenen in het geloof en het lezen uit de Bijbel, kunnen wij dan Gods werkelijke wil begrijpen, en met die kennis proberen om zo heilig mogelijk te leven? Wat is het hemelse idee van werken en rusten, van hoe wij ons kleden, de eredienst, onze dagbesteding, musiceren, de feestdagen, onze huwelijken en ouder-kind relaties, gezag, gender en hoe we seksualiteit beleven?

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- Gereformeerde Bond raakt los van eigen missie en verzwakt belijden van de kerk
- Ieder mens representeert God
- Waarom ik wil dat er dingen veranderen in de kerk
- 19 vragen aan tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers
- Waarom verdeeldheid in de Kerk levensgevaarlijk is (en soms zelfs onvergeeflijk)
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Citaat: "Veel christelijke discussies lijken uit te gaan van het gedachtegoed van Plato". Maar hebben wij Plato nodig voor het verstaan van de Schrift? Het is toch de Heilige Geest die ons de weg zal wijzen tot de volle waarheid? (Joh. 16:13).