cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Rikko Voorberg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 november 2022 door Jeffrey Schipper

Rikko Voorberg leidt herdenkingsdienst: "Juichen op plek waar doden vallen kan écht niet"

“Ook voor mensen die activisme een vies woord vinden is deze herdenkingsdienst dé plek vooraf aan het WK.” Aankomende zondag, op de dag dat het WK voetbal in Qatar begint, leidt theoloog Rikko Voorberg een speciale herdenkingsdienst. Duizenden gastarbeiders moesten in extreme hitte lange werkdagen maken met nauwelijks te eten en te drinken, soms tot de dood erop volgde. Daarom beleggen Micha Nederland, Cordaid, Living Image, MissieNederland, PAX voor vrede, PopUpWerk en Tearfund een herdenkingsdienst in de Domkerk in Utrecht. Met Rikko Voorberg blikt Cvandaag vooruit.

“Het is schrijnend dat we een feestje vieren op tribunes die aangelegd zijn door mensen die daar tijdens hun werkzaamheden zijn overleden”, maakt Voorberg duidelijk. “Iedereen weet dat het onontkoombaar is dat een groot deel van de wereld staat te juichen voor het voetbal straks. Maar hoe schrijnend is dat, gezien het leed dat de bouwers van de stadions is aangedaan.” Uit een onderzoek van de Engelse krant The Guardian, dat begin 2021 gepubliceerd werd, kwam naar voren dat er op dat moment al meer dan 6500 arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen in Qatar. Het daadwerkelijke dodental ligt waarschijnlijk nog hoger. Volgens Amnesty International zijn de gastarbeiders bovendien op grote schaal uitgebuit. Zo kregen ze minder salaris dan beloofd en verbleven ze in vieze kleine onderkomens.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
Vaak oneens met Rikko Voorberg, maar op het eerste gezicht eens.

Ik probeer ook niet te kijken, maar omdat er in Nederland al zoveel verdeeldheid is gezaaid met andere thema's wil ik dit niet te hoog opspelen.