cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Doekes
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

21 april 2022 door Matthijn Doekes

Megakerken horen niet te bestaan

In de loop der jaren ben ik steeds meer overtuigd geraakt van de gedachte dat megakerken niet horen te bestaan. Ze leveren meer slecht dan goed op. Dat zie ik elke keer weer gebeuren.

De onbenaderbare leiders, de verering van pastors, het hebben van te veel macht en de val van ego’s aan het einde. Maar ook het gebrek aan nederigheid, aan zorg voor de gemeente en aan het persoonlijk investeren in gemeenteleden.

Ik geloof dat de kerk redelijk kleinschalig hoort te zijn. En dat, als de kerk te groot wordt, deze opgedeeld dient te worden, om het kleinschalige ervan te behouden. De gemeente dient immers als een gezin te zijn, waarbij je elkaar kent, waar je bij je voorganger kunt aankloppen voor hulp en advies, waarbij elkaars huizen open staan en er vanuit relatie met elkaar wordt omgegaan, niet vanuit positie of dwang.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Matthijn Doekes
- Talent en karakter kunnen in Gods koninkrijk niet zonder elkaar
- De grootste bedreiging voor de Kerk is de kerk zelf
- Schelden verplaatst de aandacht van de inhoud naar de persoon
- Niet alleen succesvolle verhalen zijn getuigenissen
- Kerken zijn te vaak gefixeerd op aantallen
Meer over Matthijn Doekes »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Dag Matthijn, Je geeft een voorzet en ik kop hem er graag in. Elders op Cip schrijf ik graag over dit onderwerp omdat het mijn hart heeft. Je kunt pas de temperatuur van het water echt ondergaan als je een duik neemt in het water. Even met je vingers voelen geeft slechts een impressie. Omdat ik heb ervaren bij anderen en bij mijzelf wat een wonden er zijn en mogelijk worden geslagen door verkeerd beleid in gemeenten, ben ik van mening dat een goed geleide gemeente best wat groter mag zijn vermits er de juiste mensen op de juiste plekken staan.