cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Opperrabbijn Jacobs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

03 mei 2021 door Nienke Alblas

Opperrabbijn Jacobs: "Frappant dat mensen over mij willen lezen"

Aan het begin van de coronacrisis pakte opperrabbijn Jacobs zijn pen op om dagboeken bij te houden. In bondige, informatieve, ontroerende en soms grappige stukken schrijft de opperrabbijn over zijn dagelijkse leven. Een selectie van 54 dagboekfragmenten zijn gebundeld in het nieuwe boek 'Dagboek van de opperrabbijn'. "Ik dacht dat ik na een week niets meer zou hebben om over te schrijven, maar dit bleek niet het geval. Er gaat geen dag voorbij dat ik niets beleef om over te schrijven", aldus de opperrabbijn.

Binyomin Jacobs studeerde tien jaar voor zijn rabbinale bevoegdheid in onder andere Frankrijk, Israël en Amerika. Ongeveer 46 jaar geleden keerde hij terug naar Nederland en diende hij als lokale Rabbijn in Amersfoort. Onder zijn functie viel ook het bezoeken van Joodse ggz Sinai Centrum als Geestelijk verzorger. "Eerst zag ik op tegen dit onderdeel van mijn baan in Amersfoort, maar nu ga ik vrijwillig terug om hulp te bieden", aldus opperrabbijn Jacobs. Na een periode in Amersfoort werd Binyomin Jacobs assistent van de toenmalige opperrabbijn. Na zeven jaar kwam hij te overlijden en trad Jacobs in als 'waarnemend opperrabbijn'. "Na 23 jaar ben ik officieel benoemd tot opperrabbijn. Aan mijn functie was toen feitelijk gezien niets veranderd, maar ik merk dat er meer deuren opengingen om als opperrabbijn naar buiten te treden namens de Joodse gemeenschap", aldus Jacobs.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Dagboek van een Opperrabbijn in coronatijd
- Onverwachte inval van Handhavers - Dagboek van een opperrabbijn
- Waarom zwijgen anti-racisten over slavinnen in Nederland? - Dagboek van een opperrabbijn
- Hoe Bep in het voorportaal van de hel op bijzondere wijze ontsnapte aan deportatie
- Reprimande van ministerie voor Nederlandse consul die duizenden Joden redde - Dagboek van een opperrabbijn
- Columnist in RD schrijft demoniserende verhalen - dagboek van een opperrabbijn
Meer over Dagboek van een Opperrabbijn in coronatijd »

Rab en Rik
- De allerlaatste aflevering van Rab en Rik...
- Beschreef Mozes zijn eigen sterven in de Bijbel? Rab en Rik
- De Thora is net een huwelijksakte - Rab en Rik
- Als een mens echt vroom is, is er geen ego - Rab en Rik
- Vergeving vragen zonder iets fout te hebben gedaan - Rab en Rik
Meer over Rab en Rik »

Bestel het 'Dagboek van de Opperrabbijn' hier!

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

In de Trouw van afgelopen zaterdag staat een artikel met de titel: 'Joden en christenen, een broedertwist'. Daarin las ik de zin: '...de christenen tot wie hij (Chrysostomus) spreekt, hebben hoge achting voor hun joodse broeders en zusters en vieren zelfs hun feesten met hen mee, Zij bezoeken met regelmaat de synagoge!' Zo was het totdat het de vijand (lees: satan) lukte om haat te zaaien met alle vreselijke gevolgen vandien. Ik heb hoge achting voor u, rabbijn Jacobs! (En ik ben zeker niet de enige) Dat is tenminste een begin.