cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 maart 2021 door Willem J. Ouweneel

Christelijke politiek: bestaat dat eigenlijk wel?

Het was een interessante vraag die door CIP.nl aan theoloog Alain Verheij werd voorgelegd: ‘Hoe definieer je “christelijke politiek”?’ Zoiets moet je hem zeker vragen, want Verheij heeft een originele manier van formuleren. Dat is natuurlijk wel wat anders dan een correcte manier. Verheijs antwoord was namelijk: ‘Christelijke politiek bestaat niet. Van de radicaliteit van Christus’ leer en leven en sterven is geen partijprogramma te maken. Politiek sluit daarvoor veel te veel compromissen, en daarom ging Jezus nogal laconiek en onverschillig om met politici. Hij had geen tijd voor hun gehannes. Het duidelijkste zie je dat in het totale wederzijdse onbegrip tussen Pontius Pilatus en Jezus.’

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Willem Ouweneel
- GerGem-predikanten bekritiseren aloude verzoeningsleer (maar vergeten in de spiegel te kijken)
- De rijkdom van de Psalmen: denk aan Israël en er gaat een wereld voor je open
- Waarom ik als niet-gereformeerde wél blij ben met de Dordtse Leerregels
- Slavernij in de Bijbel: een excuus voor het tot slaaf maken van zwarten?
- Snelgroeiende stichting legt typisch eigentijdse dwaling bloot: het welvaartsevangelie
Meer over Willem Ouweneel »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

quote: "bestaat er zoiets als christelijke wetenschap? Ik ben uiterst benieuwd naar zijn antwoord! Als Verheij ‘nee’ op die vraag zegt, dan is de theologie óf niet christelijk, óf theologie is geen wetenschap; dan zijn hij en ik in dit opzicht dus geen wetenschappers."

Het komt me voor dat Willem hier een tegenstelling creëert, die niet bestaat. M.i. zijn noch theologie, noch wetenschap, noch politiek christelijk. Vraag is natuurlijk wel wat er met "christelijk" bedoeld wordt. Een pakket leerstellingen en riten of de navolging van Jezus?