cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dick Vos Rinder Sekeris
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

16 februari 2021 door Geerten van Breugel

De invloed van Big Tech op media: kan dat ook een religieuze lading krijgen?

Grote sociale-mediabedrijven als Facebook en Twitter hebben veel goeds gebracht, maar hebben ook de macht om de democratie te ondergraven, zegt Rinder Sekeris, directeur en uitgever van het Nederlands Dagblad. De discussie rondom Big Tech intensiveert, maar bij de krant ondervond men nog geen inperking van de verspreiding van haar berichten. Tegelijk: “Je moet je altijd realiseren dat Big Tech geld wil verdienen. Als het blokkeren van bepaalde uitingen daarbij helpt, zullen deze bedrijven dat niet nalaten.” 

Een paar jaar geleden viel bij Sekeris een boete op de deurmat. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) constateerde dat de directeur in Amsterdam foutgeparkeerd stond en bekeurde hem. Het enige probleem: Sekeris was niet in Amsterdam geweest. Bij navraag bleek dat een scanauto een foto maakte van een vergelijkbare auto, waarvan door een tak slechts deels het nummerbord leesbaar was. Het systeem vulde het nummerbord aan, et voilà, de computer zorgde voor de verdere verwerking. Pas toen er mensenhanden aan te pas kwamen, werd de boete ingetrokken. Het bleek vaker voor te komen, een kinderziekte van het systeem. Maar Sekeris realiseerde zich dat een omslag had plaatsgevonden: niet alleen de foutparkeerder wordt gecontroleerd, maar iedereen wordt gescand.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Big Tech
- Macht van Big Tech neemt toe: waakzame christenen harder nodig dan ooit
- Is de opkomst van Big Tech een groot gevaar? Vier christenen geven antwoord
- Facebook opent aanval op tegenstanders coronavaccin
- Rick Bouter wijst christenen op het gevaar van Big Tech: "Grens tussen echt en nep vervaagt"
- Christelijke arts spreekt zich uit over het gebruik van hersenchips door Big Tech
Meer over Big Tech »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen