Theoloog heeft boodschap voor christenen met X-account: 'Collaborateurs'
Christenen die zich op het sociale medium X bevinden, kiezen partij voor 'digitale monopolisten die vrijheid en democratie vernietigen' en zijn 'medeplichtig aan een toekomstige dictatuur', zo stelt theoloog Ad de Bruijne als columnist in het Nederlands Dagblad. Voor de tweede keer in een half jaar tijd waarschuwt hij X-gebruikers, die hij als 'collaborateurs' betitelt.
In zijn column waarschuwt Ad de Bruijne voor de gevaren van sociale media, met name X (voorheen Twitter). Hij herhaalt zijn standpunt uit een in augustus vorig jaar geschreven column, waarin hij stelde dat christenen niet thuishoren op dit platform. De Bruijne wijst op het verdienmodel van sociale media, waarbij algoritmen schadelijke en polariserende inhoud bevorderen. Dit leidt tot gevaarlijke gevolgen, zoals kwetsbare jongeren die worden blootgesteld aan schadelijke content, zoals zelfdodingstips en eetstoornissen.
De Bruijne bekritiseert ook de invloed van techmiljardairs, zoals Elon Musk, die zich steeds meer verbinden met radicaal rechts en autocratische bewegingen. Hij waarschuwt dat de onverschilligheid van deze platforms tegenover de waarheid leidt tot het ondermijnen van de democratie en vrijheid. De Bruijne voorspelt dat deze samenwerking tussen techbedrijven en autoritaire politiek uiteindelijk zal leiden tot de vernietiging van vrijheid en democratie, en dat degenen die zich hiertegen verzetten, het goede voor de wereld zoeken. Het gebruik van platforms zoals X en het steunen van bedrijven als Tesla zouden, volgens hem, kunnen worden gezien als medeplichtigheid aan een toekomstige dictatuur.
Hiermee stelt de theoloog indirect dat opiniemaker en publicist Bart Jan Spruyt deze 'toekomstige dictatuur' prefereert boven 'vrijheid en democratie'. In zijn ND-column reflecteert Spruyt op de recente vertrekbewegingen van enkele prominente twitteraars naar het alternatieve platform BlueSky, na de overname van X door Elon Musk. Spruyt zelf blijft echter op X, ondanks de kritiek dat het platform volgens critici is veranderd in een vijandige ruimte waar extreemrechtse figuren heersen. Hoewel hij erkent dat het platform lastig kan zijn door bedreigingen en haat, geeft hij aan dat dit voor hem persoonlijk niet het geval is. Voor Spruyt is X vooral een middel om nieuws te volgen en van verschillende meningen kennis te nemen.
Hij waardeert X als aanvulling op traditionele nieuwsbronnen zoals kranten en tv, vooral omdat het platform een alternatieve kijk biedt op zaken die in de mainstream media vaak genegeerd worden. Als voorbeeld noemt hij het schandaal met 'grooming gangs' in het Verenigd Koninkrijk, dat nauwelijks aandacht krijgt in de Nederlandse media, maar wel wordt besproken op X. Spruyt is van mening dat X het monopolie van de liberale media heeft doorbroken, en dat is een positieve ontwikkeling. Hij roept de vertrekkende gebruikers op om terug te keren, omdat hun bijdragen gemist worden.
Prominente christenen verlaten X
Onlangs liet PKN-predikant Bas Plaisier weten dat hij X heeft verlaten. 'Ik wil niets meer met de wanstaltige ideeën, fascistisch gedachtegoed en financiële zaken van Elon Musk te maken hebben', stelde hij. Eerder verlieten ook Stefan Paas (voormalig Theoloog des Vaderlands), hoogleraar geschiedenis Beatrice de Graaf en Micha Nederland-directeur Harmen Niemeijer het sociale mediakanaal.
Paas besloot zijn X-account te verlaten na jaren van negatieve ervaringen op het platform. Hij merkte dat de balans tussen positieve en negatieve interacties verstoord was. Discussies die hij voerde, ervaarde hij steeds vaker als onbelangrijk en vermoeiend. Ook hoogleraar Beatrice de Graaf besloot haar account te verwijderen, omdat het platform steeds benauwender aanvoelde.
Het vertrek van deze mensen past in een bredere trend van gebruikers die zich ongemakkelijk voelen bij de veranderingen op X sinds Elon Musk het platform overnam. Onder Musks leiding is het moderatiebeleid versoepeld, wat volgens critici heeft geleid tot een toename van schadelijke inhoud. Sommige gebruikers voelen zich ongemakkelijk bij de richting die het platform onder Musks leiding heeft genomen, inclusief zijn publieke steun voor controversiële politieke figuren en partijen, onder wie de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump en de Duitse politieke partij AfD.
Praatmee