cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Van Heugten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

24 juli 2020 door Gert-Jan van Heugten

Waarom ik moeite heb met de term 'Bijbelverhalen'

Ik hou enorm van verhalen. Ik heb een heleboel verhalenboeken in mijn kast staan. Mijn favoriete genre is fantasy. Je weet wel, boeken als Narnia, The Lord of the Rings, A Song of Ice and Fire (voor de meesten beter bekend onder de naam van de tv-serie, Game of Thrones) en zelfs de Harry Potter-boeken kan ik met veel plezier verslinden. Ik heb er geen problemen mee om te lezen over draken en tovenaars, want ik weet dat het niet echt is. Het is allemaal verzonnen. Het zijn maar verhalen.

Heel anders wordt het als ik de Bijbel lees. De Bijbel bevat ook een aantal verhalen. Zo heb je bijvoorbeeld het verhaal van de Barmhartige Samaritaan en het verhaal van de Verloren Zoon. En wat te denken van het verhaal dat Jotham, de jongste zoon van de richter Gideon vertelt aan de inwoners van Sichem? Bomen gingen in conclaaf en wilden een koning voor zichzelf kiezen. Dat gaat al een heel eind richting mijn lievelingsgenre. Pratende bomen spelen namelijk ook een belangrijke rol in mijn favoriete fantasyboek: J.R.R. Tolkiens The Lord of the Rings.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Gert-Jan van Heugten
- Ik heb corona gehad (en het is niet zomaar een griepje)
- Een nieuw boek over evolutie en schepping: een beetje wetenschap en een beetje Bijbel
- Internetchristenen, jullie maken er een zooitje van
- Het mengelmoesgeloof van gelovige wetenschappers is niet ongevaarlijk
- Hoe we ons kunnen wapenen tegen de nepnieuwspandemie
Meer over Gert-Jan van Heugten »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

F
Voortreffelijk verwoord! Ik ben net als hij gek op die Bijbelse verhalen, en kan het dan niet laten om als ik erover (s)preek te benadrukken dat het niet zomaar een verhaal is, maar geschiedenis.