cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 juni 2020 door Robert Plomp

Wie God voor eigen wetticistisch karretje spant lijdt aan Jesajacomplex

Heb je weleens gehoord van het Jesajacomplex? Het is het kleine broertje van het messiascomplex en komt zowel aan de conservatieve als aan de progressieve kant van de kerk voor. Het gaat om christenen die gepassioneerd zijn door een ideaal of een doel. Steeds meer zijn ze gaan geloven dat zij de bijzondere taak van God gekregen hebben dat te prediken aan het hele volk. Net zoals de oudtestamentische profeten hebben ze een boodschap die iedereen, gelovig of niet, moet veranderen. Het gaat samen met de droom van Jona die zo krachtig preekte dat de hele stad Nineveh zich bekeerde.

De boodschap is vaak goed! Een appél om te stoppen met hedonisme en seksuele losbandigheid. Een oproep voor bijbelse gastvrijheid en zorg voor de aarde. Soms gaat het helaas ook samen met een biblicistische uitleg, en wordt de oude oosterse gastvrijheid zonder doorvertaling toegepast op vluchtelingenstromen nu, of worden kanaänitische afgodische tempelrituelen zomaar op één lijn gezet met liefdevolle gezinnen nu. Deze prediker is zeker van zijn zaak, en hoe meer zijn boodschap verafschuwd wordt, hoe meer hoon hij krijgt, hoe sterker de overtuiging groeit dat hij lijdt vanwege zijn door God gegeven roeping.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- Gereformeerde Bond raakt los van eigen missie en verzwakt belijden van de kerk
- Hoe Paulus met 'de grot van Plato' alle christelijke discussies in een ander licht plaatst
- Ieder mens representeert God
- Waarom ik wil dat er dingen veranderen in de kerk
- 19 vragen aan tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

a
Robert, je schrijft "Mensen veranderen doordat ze Christus leren kennen. Dat kan heel praktisch leiden tot een reis naar de Middellandse Zee om vluchtelingen te helpen," Zelf denk ik, dat zie je praktisch terug in je dagelijkse baan en je plaats in eigen omgeving.

Ligt daar niet je (profetische) christelijke roeping. Als christenen elkaar bemoedigen in het werk wat je doet voor God.