cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Robert Plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

11 mei 2020 door Robert Plomp

Wordt het tijd dat kerken zich verzetten tegen strenge coronamaatregelen?

Je wordt er als christen een beetje jaloers van! De terrassen gaan weer open, mensen mogen weer naar het zwembad, zelfs de pretparken zijn bezig opnieuw op te starten. Waarom mogen we nog niet met zijn allen naar de kerk? Hoe is het mogelijk dat in sommige supermarkten consumenten elkaar in de weg lijken te lopen, de overheid plannen maakt om multinationals te steunen, terwijl bijna niemand het over de kerken lijkt te hebben? En als we dan eindelijk weer mogen, dan eerst met slechts 30 gelovigen, en later 100, misschien wel zonder te zingen?

Veel christenen missen de gemeente enorm. Er is niet alleen een wak in hun geloof geslagen, ook onze naastenliefde heeft een knauw gekregen. Pastoraat via de telefoon, avondmaal via de webcam, en doop- en belijdenisdiensten zijn op de lange baan geschoven. Geen broederlijke kus. In al die eenzaamheid kunnen we elkaar maar moeilijk een hand of een voet zijn. In de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog lijkt de Kerk wel vleugellam geslagen. Waarom doet niemand daar wat aan, zou je je bijna afvragen.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- Gereformeerde Bond raakt los van eigen missie en verzwakt belijden van de kerk
- Hoe Paulus met 'de grot van Plato' alle christelijke discussies in een ander licht plaatst
- Ieder mens representeert God
- Waarom ik wil dat er dingen veranderen in de kerk
- 19 vragen aan tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Hoe goed het ook is om op zondagen in een gebouw samen te komen, het is geen opdracht die ons door Jezus is gegeven. Het is een goede invulling van het gebod God lief te hebben boven alles, maar het is niet de enige en ook geen noodzakelijke invulling. Zoals Robert terecht aanhaalt: vervolgde christenen kunnen helemaal geen kerkdiensten organiseren. Zij zijn voor onze Vader echt geen mindere gelovigen. Als wij dan perse kerk willen zijn ten koste van anderen, zondigen wij tegen het gebod onze naaste lief te hebben als ons zelf.