cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

24 april 2020 door Piet van Midden

De Bijbel het meest gelezen boek? Ik geloof er niets van

In zijn nieuwste column haalt dominee Piet van Midden onder meer uit naar een nieuwe Deense Bijbel waarin het woord 'Israël' niet meer voorkomt. Maar ook de Bijbel in Gewone Taal is volgens de predikant uit armoede geboren. De Bijbel is volgens hem simpelweg niet eenvoudig. 'Je vindt er geen kant-en-klare oplossingen, al worden ons die wel van alle kanten opgediend.'

‘De Bijbel is het meest gelezen boek,’ zag ik deze week voorbijkomen. Zou het? Ik geloof er niets van. Wel het meest verkochte boek, dat is vrij simpel te meten. In Nederland was lange tijd de IKEA-gids het meest verspreide boekwerk, maar nu IKEA helemaal viral is gegaan, staat de Bijbel weer op één. De geloofsbelijdenis van IKEA is weer de Geloofsbelijdenis van Nicea geworden, al zullen velen meer van IKEA dan van Nicea snappen. IKEA staat voor ‘doe het zelf’ en levert je er wat eenvoudig gereedschap en een instructie bij hoe je je aankoop in elkaar kunt sleutelen. In de Bijbel ligt dat allemaal bepaald ingewikkelder. Je vindt er geen kant-en-klare oplossingen, al worden ons die wel van alle kanten opgediend. Zelfs als heel eenvoudig. Nog simpeler dan de korte instructie van IKEA, zeg maar. De Bijbel als de Libelle.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- Wat zou Jezus vandaag de dag in Oekraïne gedaan hebben?
- Lees maar, er staat niet wat er staat
- Bij mij geen plaats voor de herberg deze Kerst
- Door corona is het mogelijk om de Hebreeuwse Bijbel beter te begrijpen
- Een EU-commissaris is met gevaarlijke onzin bezig
Meer over Piet van Midden »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

B
Ik heb het voorrecht gehad om met Piet van Midden een kennismakingsreis door Israël te maken. Het was voor mij een geweldige verrijking om land, volk en taal beter te leren kennen. Sindsdien is Israël bezoeken geworden als 'thuiskomen'. Ik lees en hoor graag zijn verhalen over de diepere betekenis en achtergronden van de Bijbel.