cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Vrouwen in het ambt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

26 juli 2018 door Pieter Niemeijer

Wat mogen vrouwen wel en niet volgens het Woord?

Eerst een algemene vooropmerking. Als gereformeerden zijn we huiverig voor het gebruik van losse en uit hun verband gerukte teksten. Teksten zijn tot stand gekomen in een concrete situatie en fungeren in het geheel van de Schrift. Teksten zijn geen meteorieten of tijdloze waarheden. Dit is een fragment uit het boek 'Over zwijgteksten, scheppingsorde en Geesteswerk' van Pieter Niemeijer.

Iemand als K. Schilder drong erop aan om zorgvuldig de constante normen, de wisselende (heils) historische constellaties en de concrete werkelijkheid in rekening te brengen. Het maakt nogal wat uit of je in een Afrikaanse stam leeft of in West-Europa. Wij kijken vandaag in een roomse kathedraal anders om ons heen dan Calvijn en zijn tijdgenoten.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Vrouw in de kerk
- Mogen vrouwen preken? Dit zijn de voors en tegens!
- Dr. Bert Loonstra: "Logisch dat Paulus zei dat vrouwen moeten zwijgen"
- Vrouwen in het ambt? Dit zegt de Bijbel volgens Stefan
- Vrouwen moeten zich onderwerpen aan hun man: hoe zit dat eigenlijk?
- Vrouwen moeten hun mond houden
Meer over Vrouw in de kerk »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Gebruik ze WÉL als tijdloze teksten. Doe niets van het Woord af door oog te hebben voor de situatie waarin de Bijbel geschreven is en waarin die gelezen wordt.

Hoed je voor het laten buikspreken van het Woord door veel Theologen, anders verliest het Woord z’n heils zekerheid voor jou en raak je ook verstrikt in hun drijfzand!