cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CU-Kamerlid Pieter Grinwis, beeld Anne-Paul Roukema
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 juni 2022 door Geerten van Breugel

CU-Kamerlid Grinwis maakte onteigening zelf mee: "Toen veranderde mijn beeld van de hoge heren uit Den Haag"

Zelf maakte Pieter Grinwis (42), Kamerlid voor de ChristenUnie, het mee: onteigend worden “door de hoge heren uit Den Haag”. Nu staat de boerenzoon zelf voor de beladen taak om het beleid zó te maken dat de stikstofuitstoot drastisch beperkt wordt. “Dat van boven opgelegde, dat is heel slecht.”

Het is voor boeren niet een andere jas die zij aantrekken, het afstoten van land. “Nee, het is een manier van leven die geraakt wordt. Je raakt het hart van de boer.” Grinwis kan het zich nog levendig voor de geest halen. Zijn ouders boerden op een akkerbouwbedrijf op de kop van Goeree en hij werkte veel mee op het bedrijf. Tot er in zijn tijd als middelbare scholier van hogerhand bepaald werd dat een stuk land van de familie onteigend werd, ten faveure van het duingebied in de omgeving. “Dat stuitte gigantisch tegen de borst.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

D
Dat is allemaal leuk en aardig. Maar CU zit in de regering en heeft D66 omarmt en de stikstof plannen.

Gaan ze nu achter de boeren staan en tegen de voorgenomen en afgesproken stikstofplsnnen.

Ik daag CU uit vandaag in het debat het op te nemen voor de boeren. Desnoods uit kabinet stappen wat vele CU stemmers zouden toejuichen.