cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Francisco van Jole
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

Boegbeeld BNNVARA weigert excuses aan te bieden na aanval op niet-gevaccineerde christenen

Mag je ongevaccineerde christenen de schuld geven van het toenemend aantal ziekenhuis- en IC-opnames? Journalist Francisco van Jole, boegbeeld van omroepvereniging BNNVARA, ging hierover bij Radio 2 in debat met bestuurslid van SGP-jongeren Johan de Leeuw. Van Jole stelde vorige week op Radio 1 onder meer dat ongevaccineerde christenen maar “lekker dood moeten gaan”. Er werd verontwaardigd op deze opmerkingen gereageerd.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Van Jole vindt het jammer dat 'fucking christen' is opgevat als een belediging. "In Rotterdam is fucking geen belediging maar een compliment. Zo zeggen we: fucking briljant. Bovendien vind ik dat SGP'ers goede christenen proberen te zijn. Aan de ene kant moet ik niets van ze hebben, maar aan de andere kant heb ik ook bewondering voor het feit dat ze zo recht in de leer proberen te zijn. Met 'ga maar lekker dood' bedoelde ik: accepteer de gevolgen van je keuzes. Het is natuurlijk niet zo dat ik met die uitspraak iemand dood wens."

ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers wees via Twitter op de missie van BNNVARA: ‘BNNVARA: ‘Wij zijn verschillig. Wij zijn voor vrijheid en solidariteit enzo.’ Maar zo’n ‘f*cking christen’ gaat, als het aan BNNVARA boegbeeld Francisco van Jole ligt, ‘maar lekker dood.’ Ook deze kapelaan van de linkse kerk heeft een grotere liefde voor de mensheid dan voor de mensen.’ Diederik van Dijk, senator van de SGP en directeur van NPV-Zorg voor het Leven: ‘Als één van mijn collega’s ooit zó over niet-christenen zou spreken, heeft hij of zij een groot probleem. Laten we iederéén behandelen zoals we zelf behandeld willen worden.’

"Ik heb niets verkeerd gedaan, maar mijn uitspraken zijn verkeerd begrepen. Ik kan me niet excuseren voor iemands beperkte bevattingsvermogen."

Johan de Leeuw roept op tot excuses
De uitspraken van Van Jole leidden bij Johan de Leeuw tot "onbegrip en boosheid". "Binnen onze gemeenschap is het fragment massaal gedeeld en ik merkte heel veel frustratie onder gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Iedereen die zich als christen identificeert, voelde zich aangesproken door de opmerkingen van Van Jole. 'Fucking christen' en 'ga maar lekker dood' blijven hangen. En dan maakt het niet uit als wordt gezegd dat het anders is bedoeld. Ik kom uit Rotterdam en ben bekend met de straattaal. Desondanks weet ik dat ik op de radio de term 'fucking christen' dan achterwege moet laten."

De Leeuw kijkt Van Jole aan en roept hem vervolgens op om zijn excuses aan te bieden. "Waarvoor zou ik me moeten excuseren?", vraagt de journalist zich af. "Ik vind het jammer dat mensen zich beledigd voelen, maar ik heb zojuist uitgelegd waarom ik dat onterecht vind. Ik heb niets verkeerd gedaan, maar mijn uitspraken zijn verkeerd begrepen. Ik kan me niet excuseren voor iemands beperkte bevattingsvermogen."

Van Jole licht opmerkingen toe
Van Jole legt uit waarom hij zijn omstreden opmerkingen heeft geuit. Hij verwijst naar het media-optreden van de SGP-fractievoorzitter uit Staphorst, genaamd Arie den Ouden. Hij legde in de talkshow Op1 uit waarom hij zich niet heeft laten vaccineren. "Wij belijden met de Heidelbergse Catechismus dat gezondheid en krankheid (ziekte, red.) in Gods hand is. Wij zeggen niet: we vertrouwen op God dat we het niet krijgen. Het is voor ons een gewetenskwestie dat we belijden dat ziekte en gezondheid uit Gods hand komt en dat God er een bedoeling mee heeft in ons leven."

"Ik vroeg me af: waarom dankt hij God ieder jaar op Dankdag voor de oogst en niet voor een vaccin?"

"Als je het eenmaal hebt, is het de opdracht om de gezondheid te zoeken", vervolgde de Staphorster. "Daarvoor niet, want dan ben je niet ziek. Dat is vooruitgrijpen op een ziekte die er nog niet is." Den Ouden voegde daar vervolgens wel aan toe dat hij persoonlijk probeert om wel andere maatregelen te nemen zoals het houden van afstand. “Als bedacht wordt dat niet-gevaccineerden strengere regels zouden moeten volgen, denk ik dat wij ons daaraan zouden moeten onderwerpen”, aldus de SGP'er, die hiermee duidelijk maakte dat hij zich niet verzet tegen de overheid.

"Als politiek commentator beschouw ik het als mijn werk om op dit politieke debat in te gaan", maakt Van Jole duidelijk. "Hij maakte duidelijk dat hij zijn geweten belangrijker vindt dan de gezondheid van zijn buurman en zelfs zijn kinderen, ook als dat de dood tot gevolg heeft." Arie den Ouden heeft dit niet letterlijk gezegd, maar op basis van de uitleg van de SGP'er is het niet onlogisch dat Van Jole dit constateert. "Dat vind ik eerlijk gezegd een veel schokkendere uitspraak van 'fucking christen' en 'ga maar lekker dood'", aldus Van Jole. "Ik stond er ook van te kijken dat die man geen weerwoord kreeg. Ik vroeg me af: waarom dankt hij God ieder jaar op Dankdag voor de oogst en niet voor een vaccin?"

Rokers en opschalen IC-capaciteit
De Leeuw maakt duidelijk dat christenen de Bijbel op verschillende manieren interpreteren. "Mensen die zich vanuit gewetensnood niet vaccineren, stellen niet dat het vaccin van de duivel is of dat ze anderen van hun keuze om niet te vaccineren willen overtuigen. Daarom trekken gevaccineerden en niet-gevaccineerden binnen SGP-jongeren met elkaar op en dezelfde politieke standpunten kunnen uitdragen." Hij merkt op dat op intensive care-afdelingen ook mensen liggen die gerookt hebben. Op deze manier maakt de SGP'er duidelijk dat de focus niet te sterk ligt op niet-gevaccineerden in het ziekenhuis.

"Verantwoord omgaan met anderen gaat hand in hand met eigen principes in stand houden. En dan helpt het niet als je op deze manier op de radio over hen spreekt."

Van Jole: "Dit is onzin, want een roker besmet niet andere mensen. Op het moment dat er een rokersepidemie zou ontstaan, waardoor de ziekenhuizen volstromen, zou tabak onmiddellijk verboden moeten worden. Dat zou de overheid volgens mij ook doen. Als niet-gevaccineerd Staphorst niet buiten de eigen gemeenschap zou komen, zou er niets aan de hand zijn. Maar dat is niet het geval. Het ziekenhuis in Zwolle loopt niet voor niets vol."

De Leeuw: "Arie den Ouden benadrukt ook dat niet-gevaccineerden voorzichtiger moeten zijn in de omgang met anderen, ook in de kerk. Verantwoord omgaan met anderen gaat hand in hand met eigen principes in stand houden. En dan helpt het niet als je op deze manier op de radio over hen spreekt." Lokale lockdowns vindt de SGP'er geen goed idee. "Het zou beter zijn als de IC-capaciteit wordt opgeschaald. Ook vind ik het belangrijk dat mensen de keuze om zich te laten vaccineren maken op basis van de informatie van de overheid. Ik heb me laten vaccineren en anderen hebben de vrijheid om een andere keuze te maken."

Klik hier om het debat terug te kijken.

CIP-eindredacteur Jeffrey Schipper en theoloog Wim Dekker bespraken de uitspraken van Francisco van Jole in de CIP Podcast. Beluister het bericht vanaf minuut 31:15

Lees ook: Boegbeeld BNNVARA over ongevaccineerde christenen: "Ga maar lekker dood" en Wybren van Haga stelt Kamervragen na felle uithaal Francisco van Jole richting niet-gevaccineerde christenen.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Van Jole: "Dit is onzin, want een roker besmet niet andere mensen."

en

"Ik kan me niet excuseren voor iemands beperkte bevattingsvermogen."

Die leeft echt in zijn eigen wereld. Waarom is roken in openbare ruimtes ook al weer verboden? Omdat andere mensen ziek kunnen worden van de rook die je uitademt. Over beperkt bevattingsvermogen gesproken.