cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Hans Borghuis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

Hans Borghuis schrikt van tweedeling: "Schokkend hoe christenen elkaar neersabelen"

De laatste weken vliegen christenen elkaar in de haren met meningen over QR-codes en de coronapas. “Dat vind ik schokkend om te zien”, stelt spreker Hans Borghuis. Om tweedeling en polarisatie tegen te gaan roept hij op tot ‘Stoptober’: even een maandje geen moddergooien, maar richten op wat ons als christenen samenbindt. In gesprek met CIP.nl deelt Borghuis zijn zorgen.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Je ziet dat discussies over corona, toegangsbewijzen en directe of indirecte vaccinatieverplichting leidt tot verdeeldheid in christelijk Nederland. Hoe komt dit tot uiting en waarom ben je hier bezorgd over? En wat heeft je geschokt?
“Niet de ontwikkelingen rond de coronapas, niet de vaccinaties, niet de QR-codes… Wat ik ronduit schokkend vind, waar ik me grote zorgen over maak, is de manier waarop we elkaar in de haren vliegen in christelijk Nederland. De grote woorden die gebruikt worden en het - in elk geval ogenschijnlijke - gemak waarmee we elkaar neersabelen, omdat we het niet eens zijn met elkaar.

Natuurlijk, iedereen mag een mening hebben, het liefst een beetje onderbouwd trouwens. Heel goed om elkaar oprecht te bevragen. Ook prima om elkaar te vertellen hoe je zelf naar alle ontwikkelingen kijkt. Om te delen waar jij je zorgen over maakt en daarover te praten. Heel belangrijk zelfs dat laatste! Om elkaar vast te kunnen houden. Maar alsjeblieft; mag dat zo af en toe met een beetje meer respect en bescheidenheid?”

"Wat ik ronduit schokkend vind, waar ik me grote zorgen over maak, is de manier waarop we elkaar in de haren vliegen in christelijk Nederland."

Evangelisch Werkband-directeur Hans Maat roept christenen op om activiteiten te organiseren die gelden als religieuze of kerkelijke bijeenkomst, zodat een coronapas niet verplicht is. Wat vind je van zijn voorstel?
"Over het voorstel van Hans is al meer dan genoeg gezegd. De reacties buitelden over elkaar kunnen we wel zeggen. Overigens was zijn voorstel ook een reactie op het afzeggen van optredens door een aantal christelijke artiesten. Wat je ook vindt van het annuleren van optredens, het coronatoegangsbewijs of over de voorstellen van Hans, ik denk dat het ons past onszelf wat meer bescheiden op te stellen.

Waarom zouden we ons publiekelijk zo polariserend uitlaten, op welke manier dan ook? Wie heeft de wijsheid in pacht en weet precies hoe het zit? Laten we ons alsjeblieft meer richten op wat ons samenbindt in plaats van op wat ons nog verder uit elkaar drijft. En als we niet oppassen gaat dat hierdoor wel gebeuren natuurlijk en daar zijn we dan wel met elkaar voor verantwoordelijk. Waar we ook staan en wat we ook vinden. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Sommige christelijke artiesten annuleren optredens en evenementen omdat de verdeeldheid zo groot is in christelijk Nederland. Begrijp je dit?
“Wanneer iemand hiervoor kiest in de overtuiging daarmee (verdere) verdeeldheid te voorkomen, dan begrijp ik dat. En ik begrijp het evengoed wanneer je een evenement wel door laat gaan en ervoor kiest om met een toegangsbewijs te werken. Wat ik niet begrijp, is dat je de overtuiging van een ander niet kunt of wilt accepteren, wanneer er geen respect is voor de mening van iemand anders en je er ook nog goed aan denkt te doen dit breeduit te ventileren.”

Onlangs hield Hans Borghuis een preek over ‘vaccinatieplicht?!’

Wat zou je willen meegeven aan christenen die zich net als jou zorgen maken over verdeeldheid? Hoe kunnen ze die tweedeling tegengaan?
“Een stukje bescheidenheid zou ons passen denk ik. Dit is trouwens ook een Bijbelse opdracht. Efeze 4 vraagt ons om steeds (!) bescheiden te zijn, zachtmoedig en geduldig. En om elkaar te verdragen uit liefde! Wat ziet de wereld van ons christenen in deze dagen? Een groep mensen die elkaar in de haren vliegen? Die vooral overal tegen zijn, een grote mond hebben, mensen die in alles de wijsheid in pacht denken te hebben? Laten we iets doen met die bescheidenheid, laten we wat zachtmoediger zijn. Naar elkaar, maar zeker ook ‘naar buiten’. Laten we wat meer verdraagzaam zijn, vanuit liefde. In plaats van veroordelend.

"Juist in een tijd als deze zouden we als christelijk Nederland een baken van hoop moeten zijn in plaats van elkaar te bevechten."

We zijn nog steeds geroepen om licht te zijn - en gelukkig gebeurt dat ook volop hoor, laten we daar niet negatief over zijn - om Jezus zichtbaar te maken. Door hoe we leven, door hoe we met elkaar omgaan, door hoe we met anderen omgaan. Juist in een tijd als deze zouden we als christelijk Nederland een baken van hoop moeten zijn in plaats van elkaar te bevechten. Ik kom die bakens van hoop overigens volop tegen. In kerken van alle denominaties, bij organisaties en gemeenschappen en bij veel, heel veel individuele christenen. Gelukkig!

Hoeveel krachtiger zou het nog zijn wanneer we over onze (menings)verschillen heenstappen. Stoppen met moddergooien, stoppen met verdeeldheid zaaien, stoppen met elkaar in de haren vliegen. Oktober is een mooie maand om hiermee te stoppen en ons opnieuw te richten op onze gezamenlijke opdracht, onze gezamenlijke missie. Juist in een tijd als deze!”

In een recente column verwees Borghuis onlangs naar ‘Stoptober’, een campagne om rokers te stimuleren 28 dagen niet te roken en daarna helemaal te stoppen. “Mijn voorstel: zullen we in christelijk Nederland massaal meedoen met ‘Stoptober’?!”, stelde Borghuis in deze column. “Zeker, een mooie gelegenheid om van het roken af te komen, maar dat bedoel ik nu even niet. Zullen we - ik heb deze vraag eerder gesteld - nu écht even een maandje stoppen met moddergooien? Kunnen we ons deze maand weer gaan richten op dat wat ons samenbindt? Stoppen met verdeeldheid zaaien, stoppen met denken de wijsheid in pacht te hebben, stoppen met elkaar in de haren vliegen? Alsjeblieft?!”

Lees ook: Coronapas vergroot verdeeldheid in christelijk Nederland: hoe nu verder?

Hans Borghuis is spreker en trainer. Klik hier om zijn website te bezoeken.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Prachtige oproep! Laat Stoptober vooral een begin zijn van het overbruggen van verdeeldheid en het stoppen met veroordelen van elkaar. Ik doe graag mee met Stoptober.