cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Teo van den berg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 december 2020 door Patrick Simons

Waarom we altijd een verkeerd beeld van de pleegvader van Jezus hebben gehad

In de traditionele kerstverhalen is de rol van Jozef op zijn minst opvallend te noemen. Vaak wordt er een negatief beeld neergezet van een man die zijn vrouw toch niet zou geloven en haar verdacht van overspel. Ook zien we allemaal het beeld voor ons van een zwervende Jozef die in Bethlehem bij ieder huis weggestuurd wordt met zijn hoogzwangere vrouw. De werkelijkheid is heel anders, zo betoogt Teo van den Berg. Hij schreef er het boek ‘Jozef, Zoon van David. Eerherstel voor de gezegende onder de mannen’ over. CIP.nl stelde hem enkele vragen.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Kerst
- De 5 grootste misvattingen in het kerstverhaal
- Wanneer werd Jezus eigenlijk geboren?
- 7x de mooiste christelijke kerstkaarten!
- Zijn er terechte Bijbelse bezwaren tegen het vieren van Kerst?
- Kijk jij vanavond ook naar deze bijzondere 'kerstster'?
Meer over Kerst »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
Teo van den Berg wijst er terecht op dat Mattheüs 1 en Lukas 3 geen grond geven aan de gedachte dat Jezus naar de DNA-relatie de biologische afstammeling is van Koning David, hoewel de Schrift Hem herhaaldelijk 'Zoon van David' noemt. Deze vaststelling laat zien dat het 'letterlijk' nemen van Schriftgedeelten niet zo maar toegang geeft tot de eigenlijke betekenis ervan. Jezus als Zoon van God en Zoon van David is meer en hoger dan een biologische relatie of een etnische verwantschap.