cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Gert-Jan van Heugten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 juli 2020 door Gert-Jan van Heugten

Het evolutiedebat: waarom ik de term 'afgoderij' niet terugneem

In zijn reactie op mijn column stelt René Fransen dat ik christenen van afgoderij beschuldig op basis van een foute redenering. Onbedoeld geeft Fransen echter een prachtig voorbeeld waarmee hij mijn stelling onderbouwt.

In zijn betoog maakt Fransen een onderscheid tussen twee soorten naturalisme: het ‘filosofisch naturalisme’ en het ‘methodologisch naturalisme’. Hoe zit dat precies? Het naturalisme is het geloof dat het bovennatuurlijke niet bestaat. Geen God of goden, geen engelen, geen duivel, niets. De term ‘filosofisch naturalisme’ omschrijft dat geloof. ‘Methodologisch naturalisme’ is de basis voor de wetenschap (doen alsóf er niets bovennatuurlijks is, of je dat nu gelooft of niet). Maar is dat onderscheid wel van toepassing? In essentie is er geen verschil tussen een naturalistische wetenschapper of een christelijke wetenschapper: het bovennatuurlijke heeft geen plaats in de wetenschap. Dat is een filosofische keuze geweest. Maar was die keuze terecht?

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Evolutie
- Prof. dr. Gijsbert van den Brink legt uit waarom evolutie je geloof niet onderuit hoeft te halen
- Kunnen christenen evolutie combineren met God?
- Zes redenen waarom de evolutietheorie prima samengaat met het christelijk geloof
- Evolutie: zes redenen waarom het niet samengaat met het christelijk geloof
- Cees en Corien geloven dat de oerknal een scheppingsdaad van God was
Meer over Evolutie »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
De samenstelling van de Bijbel het woord van God noemen is een geloofskeuze. En die keuze kan onmogelijk uit de Bijbel volgen. De samenstelling van de Bijbel varieert en is pas eeuwen na Jezus lijden en sterven ontstaan. Welk teksten je wel en niet letterlijk leest, is eveneens een geloofskeuze.

Wat is dan wel het Woord van God? Joh. 1: 14: “En het Woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond...” Jezus is het Woord van God. Dat is wat wij geloven en wat ons onderscheidt van de afgodendienaars die dit niet geloven.