cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Hugo de Jonge
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 juni 2020 door Jeffrey Schipper

SGP en ChristenUnie onaangenaam verrast door gedragscode kabinet voor homopastoraat

Minister Hugo de Jonge (VWS) heeft aangekondigd dat kerken die pastorale zorg bieden aan lhbti’ers met een gedragscode te maken krijgen. ChristenUnie en SGP zijn onaangenaam verrast. "Ronduit bizar", reageert ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Eerder drong een Kamermeerderheid aan op actie tegen homogenezingspraktijken. De gedragscode komt aan die wens tegemoet. Deze week kwam homogenezing in het nieuws nadat bleek dat ongeveer vijftien verschillende therapeuten en organisaties stellen homoseksualiteit te kunnen genezen. Dit onderzoek werd uitgevoerd door de bureaus Beke en Ateno in opdracht van minister De Jonge.

Het Reformatorisch Dagblad schrijft dat het kabinet het Humanistisch Verbond heeft opgeroepen om een eerste concept op te stellen 'voor een brede bespreking in kerken en andere religieuze instellingen'. In het onderzoek, waar de gedragscode op gebaseerd wordt, wordt verwezen naar seminars, Bijbelscholen, conferenties en bootcamps waar vanuit een christelijk perspectief over homoseksualiteit wordt gesproken met de hulpvragers. Ook gesprekken met ambtsdragers die duidelijk willen maken dat homoseksualiteit in strijd is met de Bijbel worden genoemd.

"Dat de minister het Humanistisch Verbond een gedragscode op wil laten stellen over het pastoraat, waarvan wel of niet ondertekenen vervolgens door de rechter kan worden gewogen, is ronduit bizar", reageert Dik-Faber namens de ChristenUnie. "Het Humanistisch Verbond is een vereniging met een eigen missie en eigen opvattingen. In ons land kun je het met hen eens zijn, of niet. Hen dan laten voorschrijven wat er in pastorale gesprekken en in kerken en andere religieuze instellingen wel en niet gezegd kan worden, is wat mij betreft onacceptabel."

In gesprek met het Reformatorisch Dagblad maakt SGP-voorman Kees van der Staaij duidelijk dat kerken op pastoraal gebied hun eigen verantwoordelijkheid hebben en de overheid op dit punt zeer terughoudend zou moeten zijn. Daarnaast vindt de politicus het opmerkelijk dat de Tweede Kamer niet vooraf is geïnformeerd over het contact tussen minister De Jonge en het Humanistisch Verbond.

De hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad vindt het "ronduit onverstandig dat minister De Jonge, al vóór het overleg met de Kamer, het Humanistisch Verbond heeft gevraagd zo’n gedragscode op te stellen", zo wordt gesteld in een hoofdredactioneel commentaar. "Bovendien kan de door het verbond beoogde vrijheid van denken botsen met de vrijheid van godsdienst. Helaas is dit niet de eerste smet op dit dossier, want ook de vragenlijst van de onderzoekers rammelde aan alle kanten en dat heeft zijn sporen nagelaten in het rapport."

Het RD vindt tegelijkertijd dat het rapport, waar de gedragscode op gebaseerd is, kerkelijk Nederland een spiegel voorhoudt. De hoofdredactie erkent dat "uitspraken vanaf de kansel en in pastorale gesprekken jonge homo’s ernstig hebben beschadigd". Het RD roept kerken en religieuze instellingen op om op het gebied van homogenezing duidelijke grenzen aan te geven.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Gedragscode homopastoraat
- Initiatiefnemer Nashvilleverklaring schrikt van gedragscode: "Christenen mogen dit niet laten gebeuren"
- Herman van Wijngaarden vindt gedragscode homopastoraat absurd: "Waar bemoeit het kabinet zich mee?"
- Humanistisch Verbond begrijpt kritiek christenen op gedragscode homopastoraat niet: "Niet raar dat vraag ons is gesteld"
- Nashville-predikanten bezorgd over gedragscode homopastoraat: "Mag straks ook niet meer over de hel gesproken worden?"
- Gedragscode homopastoraat voor christenen kan stap in de goede richting zijn
Meer over gedragscode homopastoraat »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Als we ons niet heel snel gaan verzetten tegen deze luciferaanse bezetting die zich nu wereldwijd uitrolt zijn we heel snel al onze vrijheden kwijt! Alhoewel dit wel een onderdeel van de eindtijd is maar daar zijn nog veel kerken blind voor. Ik bid dat de kerk wakker word en gaat strijden voor hen die verloren dreigen te gaan.