cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Arian de Wit
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

Auteur: Patrick Simons

Arian deed een schokkende ontdekking: "Plotseling was de helft mijn familie niet meer"

“Er gingen veel gekke dingen door mijn hoofd, maar dit had ik niet verwacht. Totaal niet.” Na een heftige periode vol drugs komt Arian de Wit als 19-jarige jongen tot geloof. Daarna blijft hij echter worstelen met zichzelf en heeft hij het gevoel dat er simpelweg iets niet klopt in zijn leven. Dat vermoeden wordt steeds sterker totdat hij na de dood van zijn vader de schokkende waarheid hoort. Hij schreef er het boek ‘God, mijn Vader’ over en vertelt tegenover CIP.nl zijn indrukwekkende levensverhaal.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid .

Word ook lid

Nadat Arian tot geloof is gekomen, verandert zijn leven op radicale wijze. Toch blijft hij met zichzelf worstelen. Hij voelt dat er iets mis is in de relatie tot zijn ouders, maar weet niet goed wat het is. Toch vraagt hij er niet direct naar. Pas wanneer zijn vader ernstig ziek wordt, begint hij vragen te stellen. “Er was niet echt sprake van een heel sterke binding tussen ons. Toen had ik al iets van een onderbuikgevoel dat er iets aan de hand was. Ik begon steeds meer te vermoeden dat er een soort geheim was. Een geheim waar mijn ouders van op de hoogte waren en ik niet. Ik hield van mijn vader, maar ik miste de connectie met hem, een connectie die ik met mijn moeder wel had. Als ik hem ernaar vroeg in die laatste maanden, zei hij dat er niets was.”

Pas nadat zijn vader overleden is, komt de waarheid boven tafel. Een waarheid die het leven van Arian voorgoed zal veranderen. “Ik had met mijn moeder afgesproken bij haar thuis. We hadden echt afgesproken dat ze op dat moment het verhaal ging vertellen. Ik had dus echt geen enkel idee welk verhaal eruit zou komen. Ik weet nog dat ik onderweg was in de auto naar mijn moeder en dat ik begon te bidden: “God, wat ik ook te horen krijg, laat mij Jezus reflecteren en niet komen met een oordeel of aanklacht”. Ik wist dat er iets heftigs ging komen. Misschien kwam ik voort uit een onenightstand of een slippertje. Je gaat op een gegeven moment de meest gekke dingen denken.”

"Nu gingen er veel gekke dingen door mijn hoofd, maar dit had ik niet verwacht. Totaal niet."

Eenmaal bij zijn moeder komt het hoge woord er al snel uit. “Ze begon het verhaal te vertellen en zei eigenlijk meteen: “Je vader is je vader niet. Sterker nog: je vader is jullie vader niet.” Dus hij was ook niet de vader van mijn broertje. We waren KID-kinderen. Ik had daar nog nooit van gehoord. Het staat voor Kunstmatige Inseminatie Donor. Nu gingen er veel gekke dingen door mijn hoofd, maar dit had ik niet verwacht. Totaal niet. Mijn moeder vertelde dat mijn vader geen kinderen kon krijgen en dat ze daarom in het ziekenhuis in Leiden waren geweest. Ze kregen de optie van donorkinderen aangeboden maar ze moesten beloven dat ze het nooit aan de kinderen zouden vertellen.”

Dat zou namelijk schadelijk zijn voor de donorkinderen, zo werd de ouders van Arian verteld. “Mijn moeder zei dat mijn broertje en ik van dezelfde donor zouden zijn. Dat leek me sterk, want mijn broertje leek ook altijd heel anders dan ik. Later bleek dat hij inderdaad een halfbroertje was. Toen mijn moeder het hele verhaal vertelde, raakte ze in tranen. Eigenlijk heb ik op dat moment alleen maar haar getroost en met haar gepraat over God en Jezus. Ik kon op dat moment echt getuigen en laten zien wie Hij is. Ik ben die avond ook blijven eten en nog langer bij haar gebleven. Het was een avond vol emotie, heel veel emotie. Dat is bijna niet te omschrijven. Toen ik terug naar huis reed, besefte ik dat mijn eerdere vermoedens nu eindelijk bevestigd waren. Het verhaal van mijn moeder riep heel veel vragen op, maar zorgde ook voor veel antwoorden. Ik begreep veel dingen beter.”

42 Jaar was Arian. Pas op die leeftijd kreeg hij te horen dat zijn vader niet zijn biologische vader was. Hoewel die boodschap een grote schok moet zijn geweest, lijkt hij in eerste instantie dus vooral met zijn moeder bezig te zijn. Toch weet hij zich nog heel goed te herinneren welke emoties er bij hem loskwamen. “Ik voelde boosheid: waarom hadden ze het mij niet eerder verteld en waarom nam mijn vader het zo koppig mee zijn graf in? Ik voelde verdriet omdat eigenlijk heel veel dingen in mijn leven niet meer klopte. Ik had 42 jaar in een leugen geloofd en geleefd. Plotseling was de helft van mijn familie mijn familie niet meer. Maar ik voelde ook verbazing omdat ik dit nooit verwacht had. En toch was er ook blijdschap. Ik dacht: dit is het! Ik ben niet al die tijd gek geweest. En ontferming: wat moet het lastig geweest zijn voor mijn ouders zolang met dit geheim rond te lopen. Tot slot ervoer ik ook hoop: misschien kunnen de dingen nu veranderen. Maar de focus lag vooral op mijn moeder. Ik had diepe compassie met haar. Daar had ik op de weg naar haar toe natuurlijk ook om gebeden. Ook kreeg ik uiteindelijk een grotere liefde voor mijn vader dan voorheen."

"Plotseling was de helft van mijn familie mijn familie niet meer."

In de weken erna verdiept Arian zich in het onderwerp en komt hij erachter dat er in dezelfde periode nog veel meer kinderen met behulp van een anonieme donor zijn verwekt. Vandaag de dag is dat niet meer mogelijk. “Ik kwam uit bij Stichting Donorkind en werd lid van een besloten Facebookgroep. Ik las dat alleen in mijn tijd al zo’n 40.000 kinderen op deze manier verwerkt zijn. Slechts een derde daarvan weet dat ook daadwerkelijk zelf. Dat komt onder andere doordat dokters in die tijd ouders adviseerden om het kind niet in de lichten. De eerste weken nadat ik het hoorde, voelde het alsof ik in een droom of nachtmerrie rondliep. Ik heb heel vaak gedacht: is dit echt? Heb ik dat nu echt allemaal goed gehoord? Dat heb ik ook letterlijk meerdere keren aan mijn vrouw gevraagd.”

De kans dat Arian zijn biologische vader(lees: donor) ooit gaat vinden, is klein omdat er al zoveel tijd verloren is gegaan. Houdt hem dat veel bezig? “Dat is iets dat iedere dag terugkeer in mijn gedachten. Vergelijk het met iemand die een traumatische ervaring heeft gehad. Ook dan denk je er iedere dag aan terug. Als je even met niets bezig bent bijvoorbeeld of als je aan het bidden bent. Dat heb ik ook. Iedere dag flitst het wel een keer door mijn hoofd. Wie zou mijn vader zijn? Heb ik nog broers en zussen? Het is een continu sluimerend gevoel dat iedere dag weer haar moment pakt om naar boven te komen. Ik zou mijn vader best willen vinden. Als ik hem niet vind? Dan troost ik mij met de gedachte dat God mijn Vader is en dat ik het daarmee mag en kan doen.”

“Maar toch denk je er iedere dag aan”, vervolgt Arian. “Ik sta ook ingeschreven in DNA-databanken. Een vast ritueel is om regelmatig die databanken te checken. In het begin deed ik dat iedere dag, nu doe ik het nog een paar keer per week. Je kunt dan zien of je een match met iemand hebt. Het kan zijn dat iemand zich laat testen en dat je dan plotseling een halfbroer of een halfzus erbij hebt. Of wellicht zelfs je vader.”

"Het voelt alsof ik iedere dag de lotto kan winnen."

Het zorgt niet echt meer voor veel stress, integendeel. “Het voelt alsof je iedere dag de lotto kunt winnen”, lacht Arian. “Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Iedere keer wanneer ik zo’n databank open, kan er iets naar voren komen. Tegelijkertijd geeft me het een bevoorrecht gevoel dat ik dit heb meegemaakt. God wil mij gebruiken om dit verhaal naar buiten te brengen en wellicht kan ik er heel veel mensen mee helpen.”

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Arian de Wit
- Arian weet niet wie zijn vader is: "Ik ben het niet eens met de manier waarop ik verwekt ben"
- Het leven van Arian draaide om feesten en drugs: "Alle christenen waren in mijn ogen hypocriet en schijnheilig"
Meer over Arian de Wit »

Klik hier om het boek van Arian de Wit te bestellen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Erg dapper trouwens, Arian, dat je naar buiten komt met je levensverhaal. Zo kun je lotgenoten en anderen helpen!

Veel wijsheid van Boven gewenst en Gods zegen! Aan deze volmaakte, Hemelse Vader kunnen we ons volledig toevertrouwen!