cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Maurice
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

15 april 2020 door Patrick Simons

Maurice de Hond: Kerken speelden grote rol in verspreiding coronavirus Nederland

De meeste mensen kennen Maurice de Hond toch voornamelijk als de man van de politieke peilingen. Hij is echter ook sociaal geograaf, waarbij onderzoek en statistiek zijn specialiteit is. Zijn onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus toont enkele opvallende uitkomsten. De meest opvallende? Kerken in Duitsland en Nerland spelen volgens De Hond een grote rol in de verspreiding van het virus. 

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Dat schrijft hij in een artikel op zijn eigen website. Hij bestudeerde verschillende trends en ontwikkelingen met betrekking tot de verspreiding van het virus. Daarbij trok hij enkele harde conclusies. Zo stelt hij onder andere dat de grote uitbraken in de wereld met name plaatsvonden in bepaalde klimatologische zones met specifieke weersomstandigheid zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Ook ziet hij in de diverse landen grote regionale verschillen. En tot slot is er volgens de Hond vrijwel iedere keer sprake van bijeenkomsten met grote groepen mensen die in één keer besmet raken. Als voorbeeld noemt hij voetbalwedstrijden, feesten zoals carnaval én kerkelijke bijeenkomsten.

Uitbraken waren er volgens De Hond vooral in slecht geventileerde ruimtes waar sprake is van een lage luchtvochtigheid. Kerken zijn daar volgens hem een voorbeeld van. Hij laat op zijn website kaarten zien waarmee hij de relatie aan wil tonen tussen de uitbraak van COVID-19 en de verdeling van met name Katholieken in zowel Duitsland als Nederland. ‘Eerst was er het carnaval dat voor een superspread-event zorgde’, aldus De Hond. ‘Vervolgens werd die besmetting met name via het bezoek aan de Katholieke kerken over de rest van de katholieke bevolking verspreid. In Nederland is er dankzij de Biddag van het Gewas op 11 maart vervolgens de Biblebelt aan toegevoegd.’

Al eerder gingen er in diverse media stemmen op dat kerken en kerkdiensten een rol zouden spelen bij de verspreiding van het virus. Kranten als De Volkskrant, Trouw en Telegraaf legden directe verbanden tussen christelijke gemeenschappen en de verspreiding van het coronavirus. Dit omdat in verschillende christelijke dorpen en steden zoals Tholen, Nunspeet, Kampen en Heerde het virus hard toesloeg. De vraag is echter nog steeds of dit daadwerkelijk zo is. Criticasters stellen dat pech of toeval ook een factor kan zijn. Wanneer er een direct verband zou zijn, zou dit volgens hen te zien moeten zijn in alle kerkelijke gemeenschappen. En dat is niet het geval. In toch behoorlijke christelijke bolwerken als Staphorst en Barneveld zijn namelijk helemaal niet zoveel besmettingen.

Wanneer inderdaad zou blijken dat kerkdiensten een rol hebben gespeeld bij de verspreiding, zouden dat voornamelijk diensten zijn die hebben plaatsgevonden vóórdat er maatregelen werden aangekondigd door de overheid. Het overgrote merendeel van de kerken heeft zich namelijk keurig aan de maatregelen gehouden en is direct overgestapt naar digitale diensten.

In andere landen hebben kerken en kerkdiensten inmiddels wel aantoonbaar een rol gespeeld in de verspreiding van het virus. Vooral in Zuid-Korea speelde een kerk een grote rol. Daar kon het virus om zich heen grijpen doordat er duizenden besmettingen tijdens kerkdiensten plaatsvonden.

Ook in het Franse Mullhouse verspreidde het virus zich via een kerk. Tijdens een conferentie, waar duizenden christenen uit verschillende landen aanwezig waren, raakten velen besmet. Onder meer de predikant van de evangelische kerk en zijn zoon, huisarts in een naburig dorp, werden ziek. Hier moet echter nadrukkelijk bij vermeld worden dat deze bijeenkomst plaatsvond voordat er maatregelen werden genomen in Frankrijk. De predikant werd opgenomen in het ziekenhuis, maar overleefde. In een indrukwekkende videoboodschap sprak hij zijn gemeente toe. De bewuste kerk wordt overigens bedreigd.

Feit blijft dat de bevindingen van Maurice De Hond opvallend zijn en de kaarten inderdaad overeenkomsten laten zien. Maar als kerken en diensten al een rol hebben gespeeld in verspreiding van het virus, is dat geweest voordat we allemaal doorhadden hoe ernstig het was en voordat er maatregelen werden getroffen.

Afbeelding in artikel: drs. M. de Hond

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Corona
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
- Pastor Sebastiaan van Wessem: "Het stigmatiseren van ongevaccineerden moet stoppen"
Meer over Corona »

Lees de hele blog van Maurice de Hond

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Ik word er een beetje moe van de schuld van de uitbraken bij de kerken te leggen. Zeker 90 % van de kerken zijn gelijk overgestapt op audio uitzendingen op 15 maart. In mijn kerk kregen de leden gelijk op 12 maart een mail met de mededeling dat de kerkdiensten tot nader orde opgeschort zouden worden als gevolg van het corona virus.

Bij mijn weten houden nu alle kerken zich aan deze regel. In de dienst zijn dan maar enkele mensen aanwezig die een taak hebben,