Zorgelijk rapport: Godsdienstvrijheid in Europa neemt steeds verder af
Godsdienstvrijheid in Europa komt steeds verder onder druk te staan. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Amerikaanse onderzoeksbureau Family Research Council (FRC). Tussen januari 2020 en december 2023 was er sprake van minstens 168 incidenten van schendingen van godsdienstvrijheid tegen Europese christenen, meldt The Christian Post.
De in het rapport genoemde schendingen omvatten onder meer arrestaties en boetes voor openbaar prediken en bidden, straffen voor het uiten van op de Bijbel gebaseerde overtuigingen en strafmaatregelen tegen predikanten die zich niet aan de coronabeperkingen hielden. In het onderzoek, dat 'Vrij om te geloven' heet, wordt opgemerkt dat westerse overheden vaak strenger zijn voor religieuze instellingen dan voor seculiere instellingen.
Met behulp van rapporten en nieuwsberichten onthult het onderzoek een zorgwekkende trend van door de overheid gesanctioneerde acties tegen christelijke praktijken en uitingen, met minstens 58 incidenten in de Verenigde Staten, 36 in Canada, 43 in het Verenigd Koninkrijk, en zes in Griekenland. Andere landen met soortgelijke incidenten waren onder meer Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Luxemburg, Noorwegen, Zweden, Finland, Letland, Duitsland, Malta, Australië en Nieuw-Zeeland.
Arielle Del Turco, auteur van het rapport en directeur van FRC’s Centrum voor Religieuze Vrijheid, uitte haar bezorgdheid over de erosie van de religieuze vrijheid in westerse democratieën. Ondanks een afname van het aantal coronagerelateerde incidenten na 2020, is de discriminatie van christenen vanwege hun geloofsovertuigingen naar verluidt toegenomen, merkte Del Turco op.
Het Observatorium voor intolerantie en discriminatie tegen christenen in Europa (OIDAC) bracht in 2022 een vergelijkbaar rapport uit. In dit onderzoek kwam naar voren dat er sprake was van een stijging van haatmisdrijven tegen Europese christenen, waarbij regelmatig fysieke aanvallen en zelfs moord voorkwamen.
De bevindingen uit dat rapport wezen op een onderrapportage van dergelijke misdaden, wat mede wordt toegeschreven aan een gebrek aan berichtgeving in de media. Nieuwe wetten die de meningsuiting en religieuze uitingen reguleren, hebben de vrijheden van christenen verder geschonden, met specifieke vermelding van ‘bufferzones’ rond abortusklinieken die stil gebed criminaliseren, aldus het rapport.
Juridische ontwikkelingen die de religieuze vrijheid beïnvloeden, omvatten onder meer wetten die het ouders, predikanten en leraren moeilijk maken om een kritische positie in te nemen ten opzichte van bijvoorbeeld LHBTI-gerelateerde kwesties.
Het rapport behandelde ook welke impact de aanwezigheid van het Russische leger in Oekraïne heeft, als het gaat om godsdienstvrijheid. In het rapport werd meermaals melding gemaakt van Russische soldaten die Oekraïense gelovigen discrimineren.
Praatmee