Kerkelijke jongerenorganisaties naar Den Haag vanwege omstreden wetsvoorstel
Tien kerkelijke jongerenorganisaties overhandigen D.V. dinsdag 28 januari de petitie ‘Stop de Wet toezicht informeel onderwijs’ aan de Tweede Kamer. In de laatste week voorafgaand aan de petitieoverhandiging vertellen acht werkers in de kerk hoe de Wet toezicht informeel onderwijs hen raakt.
Het bezwaarschrift, waarin de BHZ, BVZGG, CGJO, HGJB, HHJO, HJW, JBGG, Kerkpunt en het LCJ, zich onder leiding van Interkerkelijk Kenniscentrum (IKC) verenigden, heeft ruim 56.000 ondertekenaars.
IKC-bestuurder Bert Kalkman: “Wij gunnen onze kinderen eeuwig geluk. En daarom voeden we hen op bij een open Bijbel. Het onderwijs uit Gods Woord schuurt met de verlangens die in het mensenhart kunnen opkomen. Het schuurt soms ook met de dominante cultuur van onze samenleving. Onze vrijheid om de kinderen van de gemeente op te voeden, wil de overheid inperken door middel van deze wet. Hiermee dreigt een einde te komen aan het aloude principe van vrijheid, geweten, godsdienst en vereniging. Dit kunnen we niet laten gebeuren.”
Ook vanuit andere hoeken van de samenleving is verzet tegen de Wet toezicht informeel onderwijs. De organisaties ISN en het Doorgeefluik zijn ook een petitie gestart tegen deze wet en zullen op dezelfde dag een eigen petitie aanbieden rond dit wetsvoorstel. Voorafgaand aan de individuele petitieaanbiedingen komt IKC-bestuurder Bert Kalkman daarom met een gezamenlijk statement. Volgens de petitionarissen stigmatiseert de wet bevolkingsgroepen, polariseert ze de samenleving en ondermijnt ze het vertrouwen tussen burgers en overheid.
“Deze wet ademt wantrouwen en bedreigt de kernwaarden van onze democratie,” aldus Bert Kalkman. “Vandaag wil de Staat een voet tussen de voordeur van het informeel onderwijs. Morgen kan een politieke organisatie aan de beurt zijn. Dit wetsvoorstel is een eerste stap richting een totalitaire Staat.”
De indieners benadrukken dat zij elk democratisch middel zullen gebruiken om deze wet van tafel te krijgen. Zij roepen Kamerleden op om de vrijheid en diversiteit in Nederland te beschermen door dit wetsvoorstel af te wijzen.
Praatmee