Miranda Klaver over genderkloof in Biblebelt: “Reformatorische traditie schiet tekort”
“De reformatorische zuil staat onder druk. De buitengrenzen zijn poreus geworden”, zo merkt prof. dr. Miranda Klaver op. De hoogleraar antropologie van religie aan de Vrije Universiteit Amsterdam sprak zaterdag tijdens de jaarlijkse netwerkdag van Dutch Biblebelt Network. Dit jaar stond de plaats van de vrouw in de refowereld centraal. “Traditionele gezinsvormen zijn niet langer vanzelfsprekend. Dat geldt ook voor de opvatting dat de man de Bijbelse roeping heeft om te werken en de vrouw er vooral voor haar gezin zou zijn”, zegt zij.
Analyse RD-video’s
Klaver bekeek in voorbereiding op haar lezing een aantal video’s van het Reformatorisch Dagblad, gepubliceerd onder de titel ‘ScherpteDiepte’, waarin in korte filmpjes actuele en persoonlijke thema’s aan de orde komen. Zo bekeek de theoloog een video waarin een vader het belangrijk vindt om zijn vrouw de gelegenheid te geven om gaven en talenten buitenshuis in te zetten zodat ze binnenshuis een betere moeder is. Klaver: “Deze moeder is tegelijkertijd kritisch op het liberale gelijkheidsdenken en heeft ze moeite met de maatschappelijke druk op zelfontplooiing. In de video werd de gezaghebbende, dominante en theologie leer bevestigd en tegelijkertijd bevraagd en ter discussie gesteld.”
De spreker werd verrast door deze video waarin Niels zich uitsprak over zijn rol als vader. Hij werkt drie dagen als data-analist en zijn vrouw heeft als psycholoog een fulltimebaan. De man doet het grootste deel van het huishouden omdat hij vaker thuis is. Uit reformatorische kring krijgt hij kritische reacties omdat het niet Bijbels zou zijn. De vader maakt in de RD-video duidelijk dat je teksten van Paulus in de context moet lezen, verwijzend naar de toenmalige cultuur. Het viel Klaver op dat Niels niet inging op de traditionele rol van vaders, maar dat zijn huidige vaderrol zijn beeld van God heeft verdiept en ten positieve veranderd. “Blijkbaar leidt een dergelijk gezinsleven tot nieuwe theologische inzichten”, constateert de antropoloog.
Praatmee