Theoloog wil begrip kweken voor Palestijnen: 'Misplaatst en ongepast'

'Ik heb de depressie en wanhoop in de ogen van Palestijnen gezien, hoe ondragelijk de decennialange onderdrukking is. Ik kan hier niet over zwijgen nu die context buiten beschouwing gelaten wordt', maakt theoloog Rozemarijn van 't Einde duidelijk via X. Dat doet zij op de dag dat honderden onschuldige Israëlische burgers om het leven zijn gekomen na nadat Hamas zaterdag vanuit Gaza een massale aanval op Israël heeft ingezet. Haar poging om de aanval in een 'breder perspectief' te plaatsen leidt tot veel kritiek.
In Israël zijn honderden mensen gedood bij de Palestijnse aanvallen van zaterdag. Ook zijn er meer dan 1500 mensen gewond geraakt. De Palestijnse Hamasbeweging begon zaterdag een militaire operatie met duizenden raketten en met strijders die Israëlisch grondgebied zijn binnengetrokken. Zowel Hamas als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt van een oorlog. In het zuiden van het land wordt op meerdere plekken hevig gevochten. Door Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn zeker 160 doden gevallen, meldt Al Jazeera op basis van Palestijnse medici.
'Helaas ontbreekt bij dit soort nieuwsberichten het bredere perspectief dat cruciaal is om het te duiden', stelt Van 't Einde via het sociale medium X. Cijfers zijn veelzeggend: Aantal vermoorde personen sinds 2000: Israëliërs: 1.330 Palestijnen: 10.651 (waarvan 7.783 op de Gazastrook). Bron: B'tsalem, een organisatie van Israëliërs die zich inzetten voor mensenrechten in Israël en de Palestijnse gebieden.' Ze deelt in aanvulling op haar tweet ook een bericht van PAX voor vrede: 'De aanval van Hamas kan niet los worden gezien worden van de wanhoop als gevolg van de illegale bezetting, de blokkade en rechteloosheid. Om de geweldspiraal te kunnen doorbreken moeten we de context en grondoorzaken benoemen.'
Natuurkundige en universiteitshoogleraar Cees Dekker stoort zich aan de 'ongepaste timing van de tweet'. Ook SGP'er Maarten van Nieuw Amerongen reageerde verontwaardigd: 'Alsjeblieft zeg, verwijder deze tweet - totaal gevoelloos, misplaatst en een theoloog onwaardig.' Driestar-docent Bram Kunz vindt het bericht van Van 't Einde 'erg misplaatst'. 'Werkelijk onbegrijpelijk dat je deze tweet vandaag plaatst; de timing en de inhoud', stelt uitgever Anri van Toor. 'In plaats van dit soort cijfers kun je beter bidden: Heere ontferm U over Israël en ook over de Palestijnen die lijden onder de terreur van Hamas', stelt Ben Post.
Naar aanleiding van de vele kritische en verontwaardigde reacties plaatste Van 't Einde een nieuwe tweet: 'Toen ik dit tweette had nog niet al het nieuws mij bereikt. Wat er in Israël gebeurt is afgrijselijk. Hoe wrang het ook voelt, ik laat de tweet staan. Want juist nu staan politici in de rij om systemische wraak op Palestijnen volmondig te rechtvaardigen. Context doet ertoe.'
Praatmee