Waarom zou ik nog bidden als God toch alles al weet?

Waarom zou je nog bidden als God toch alles al weet? Zelfs Job vroeg zich af: ‘Wat baat het ons tot God te bidden?’ (Job 21:15, NBV). Als God vooraf al mijn problemen en behoeften kent, waarom zou ik Hem dan nog moeten vragen? Hij weet al wat ik bid voordat ik het uitgesproken heb. Hij heeft het antwoord al klaar voordat ik zelf weet dat ik een vraag heb. Waarom zou ik bidden als God toch zijn eigen plan trekt? Hij doet toch wat Hij zelf wil.
God verlangt ernaar om alles met jou samen te doen. Hij doet het samen met jou of Hij doet het niet. Daarom wil Hij dat je Hem in alles wat je bent en doet betrekt. Als jij bidt, komt Hij in beweging. Daarom zegt Jesaja: ‘God zal u zeker genadig zijn op uw luide roepen: zodra Hij dat hoort, zal Hij u antwoorden’ (Jesaja 30:19).
God heeft geen informatie van je nodig over welke situatie dan ook. Je kunt Hem ook geen advies geven wat Hij zou moeten doen. God weet dat jij het nodig hebt om je bij Hem uit te spreken. Bidden helpt je om je gedachten tot bedaren te brengen en om eerlijk gewetensonderzoek te doen. Elke relatie waarin het gesprek stopt is ten dode opgeschreven. Bidden is geen religieuze verplichting maar het onderhouden van je relatie met God.
Bernardus Peeters geeft als abt leiding aan eenentwintig monniken met wie hij samenleeft in abdij Koningshoeven. Voor de abt is bidden niets anders dan jezelf in Gods aanwezigheid neerzetten: ‘Bidden is het proeven van Gods aanwezigheid. Gewoon gaan zitten en je daar bewust van worden. Soms is dat een diepe rust, maar het kan ook flink tekeergaan.’ Neem jij de tijd om Gods tegenwoordigheid te ervaren?
Want uw Vader weet wat u nodig hebt, voordat u tot Hem bidt - Jezus in Matteüs 6:8.
Dit fragment van spreker en schrijver Wilkin van de Kamp is afkomstig uit 'Begin je dag met God'. Klik hier om het boek te bestellen.
Praatmee