Kunstenares Wilma Veen keek tot tweemaal toe de dood in de ogen

Levensverhaal 10 januari 2024 5 minuten Hour of Power
Wilma Veen
Hour of Power

Onlangs was Wilma Veen te gast bij Hour of Power. De christelijke kunstenares en auteur onderging eind 2022 een openhartoperatie. Die ingreep leek aanvankelijk geslaagd, maar tweemaal daarna kreeg Wilma een hartstilstand waarbij ze de dood in de ogen keek. Aan tafel bij presentator Jan van den Bosch vertelde Wilma Veen hoe dankbaar ze is dat ze nog altijd leeft. 

Openhartoperatie
Het is eind 2022 december als Wilma een openhartoperatie moet ondergaan. “Ik moest geopereerd worden omdat mijn hart te groot was. Dat klinkt heel nobel natuurlijk, maar handig is dat niet”, vertelt Wilma. “Mijn hart is verkleind doordat ze bij mijn linkerhartkamer een stuk weggesneden hebben.” Tijdens de operatie zijn ook de openingen van Wilma’s hartkleppen verkleind. “Het was een bijzondere operatie. Ze waren heel enthousiast dat ik dat overleefde.”

Heftige reis naar operatie
De reis naar de operatie is lang en heftig. “Als ik nu terugkijk, begon het anderhalf jaar geleden voor mij al moeilijker te worden om de trap op te lopen. Ik was meer vermoeid en ik vroeg anderen steeds vaker of ze iets voor mij wilden halen. Uiteindelijk ben ik naar de arts gegaan waar aan mij verteld werd dat ik met spoed geopereerd moest worden. Dat is ook gebeurd in het AMC in Amsterdam.”

Hartaanval op oudejaarsdag
De ingreep lijkt in eerste instantie geslaagd te zijn, maar op oudejaarsdag 2022 gaat het mis als ze meerdere hartstilstanden krijgt. “Dan geven ze je een shock om je hart weer te laten lopen. Van één keer weet ik nog dat er een zuster binnenkwam rennen en tegen mijn zonen André en Levi riep: ‘wegwezen!’ Ze zijn naar de gang gerend, waar ze gebeden hebben: ‘Oh Heer, laat haar leven.’ Op dat moment kwam er allerlei personeel de kamer binnen en is er zelfs iemand op mij geklommen en ben ik gereanimeerd. ‘Oh Heere, doe een wonder. Doe een wonder’, dat is constant het gebed van de jongens geweest.”

De dood in de ogen kijken
Wat gaat er op dat moment door Wilma heen? “Ik heb de eerste twee weken na de operatie niet bewust meegemaakt, want ik lag lange tijd op de intensive care. Na de operatie hebben ze mij langzaam een beetje bij laten komen. Daarna kwamen de hartstilstanden en reanimaties. Dat stuk heb ik deels meegemaakt, ook omdat ik niet opnieuw volledig onder narcose gebracht werd."

Is er dan iets wat Wilma tegen boven zegt? “Zover was ik eigenlijk nog niet. Ik was te ver weg. Maar toen ik uit de narcose kwam, gebeurden er heel nare en enge dingen. Dat voelde echt als reëel aan. Er kwam een wolk over mij heen waarvoor ik moest bukken en er kwamen woorden uit als: ‘je gaat dood’ en ‘we maken je dood.’ Elke keer ging ik in gedachte rechtop zitten en hield ik de foto van mijn kids voor mij en zei ik: nee, ik blijf leven in Jezus’ naam.” Die angstige gedachten zouden haar een hele nacht overvallen. “Maar ik wist dat ik dit ging overwinnen dankzij Hem.”

Totale afhankelijkheid
“Als je echt niets kunt, dan weet je dat je helemaal afhankelijk bent”, vervolgt Wilma. “Ik lag in mijn bed en ik kon mijn linkerbeen nog niet verplaatsen. Ik kon niets. Dan kwamen er twee broeders of zusters binnen die vertelden dat ze mij gingen verschonen: ‘Je krijgt een nieuwe luier.’ Toen dacht ik: zelfs dat kan ik niet. Dat is een fase geweest die heel moeilijk was.”

Midden in het leven
Voordat Wilma eind 2022 onder het mes moet, is ze een vrouw die midden in het leven staat. Wat is er van die Wilma nu over? “Het absolute wonder is dat hoewel je lijf van alles mee kan meemaken, dat niets zegt over je geest. Er zijn regelmatig momenten dat je voelt en weet dat iedereen bang is dat je toch nog sterft, maar dat je diep van nog steeds dezelfde bent. Je bent natuurlijk heel afhankelijk, maar je kan nog steeds danken.”

Dankbaar
Zo is Wilma dankbaar dat ze er nog altijd is. “Daar heb ik veel voor gedankt. In mijn binnenste gaf dat ook een stukje kracht en blijdschap. We weten dat dankbaarheid zo’n ongekende sleutel is.” Wilma kiest ervoor om dankbaar te zijn op het moment dat ze het zwaar heeft in het ziekenhuis. “Ik kon door de IC niet slapen. Ik zag elk uur op de klok voorbijgaan en dan besef je hoelang zo’n nacht duurt en dat je daar alleen ligt. Dan zei ik: dank U dat U er bent. Dat is ook de kracht van ons geloof. Je gelooft het, maar ziet het niet. En toch beleef je het nog intenser dan je het zou kunnen beleven als je het wel ziet. 

Toch neem dat niet weg dat ik het ook zwaar had. ’s Nachts maar ook overdag als iedereen aan je bed staat. Je hoort cardiologen die steeds vertellen wat de status is en al oplossingen aandragen voor over een half jaar die je op dat moment niet wil horen. Ze vertelden dat ze het toch eens met mij moesten hebben over een kunsthart of harttransplantatie. Op een gegeven moment zei ik: ik vind jullie geweldig en jullie weten tienduizend keer meer dan ik, maar dit is mijn kamer. Ik wil het in deze kamer niet meer over een harttransplantatie hebben. Daar ben ik echt niet aan toe.”

Harttransplantatie
Volgens de artsen gaat het daar wél van komen, vertelt Wilma. “Er is geen andere optie. Maar Wilma opteert liever naar eigen zeggen het wonder van God in haar leven. “Ik wil Uw Woord laten spreken. Ik geloof dat U een machtig God bent. Dat wat voor mij onmogelijk lijkt, is voor U wel mogelijk. Dat betekent dat ik opteer voor het wonder van U in mijn leven.”

Ik wonder jou
“Ik geloof zo in wonderen”, vertelt Wilma als haar boek ‘Ik wonder jou’ ter sprake komt. “Dit ik hier zit, is al een wonder. Om de mensen die ik liefheb, wil ik deze aarde absoluut nog niet verlaten.” Daarmee doelt de kunstenares allereerst op haar eigen gezin, de familie- en vriendenkring maar ook op mensen voor wie ze dagelijks bemoedigende stukjes schrijft. “Ik wil hen niet kwijt. Het kan gewoon nog niet. Je hebt het niet voor het zeggen, maar ik geloof in een wonder omdat ik dat zelf meemaakte.”

Schouder uit de kom
“Toen ik een aantal weken thuis was, was mijn schouder uit de kom geraakt”, vertelt Wilma. “Hij stond naar voren en dat deed ongelooflijk pijn. De artsen zeiden dat het een syndroom was waar ik maar aan moest wennen. Die schouderspecialist was weg en toen zei mijn zoon André: ‘Dat gaan we niet doen! We gaan geduld hebben en bidden.’ Ik ben het zo met je eens, zei ik. Als wij zeggen gelovig te zijn, maar dit stukje overslaan of denken: dit kan ik niet geloven, dan moet je je toch afvragen of je je geloof niet aan de wilgen moet hangen. Want wat geloof je dan wel? Dat betekent dat jij jezelf toestaat de mogelijkheden voor God te limiteren.”

Bekijk in onderstaande video het volledige interview met Wilma Veen terug.

Praatmee

Beluister onze podcast

#337 Patrick & Jeffrey over dominee Olaf Latzel, de Tempelberg en Donald Trump
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Pakistan
Nieuws

Evangeliserende christenen in Pakistan opgepakt: "Ik ben bereid de prijs te betalen voor mijn bediening"

Een christelijke vrouw is in Pakistan samen met haar zus en drie andere christenen gearresteerd. Ze worden verdacht van het overtreden van de blasfemiewet. Ze houden zich bezig met evangelieverspreiding onder moslims. Nadat ze op borgtocht werden vri

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag podcast over dominee Olaf Latzel, de Tempelberg en Donald Trump

Een Duitse dominee stond vorige week voor de rechter. Redacteur Patrick Simons praat je bij over deze kwestie. Ook een omstreden uitspraak van presidentskandidaat Donald Trump komt ter sprake. Presentator Jeffrey Schipper wijst op de geestelijke stri

Ds. Arie van der Veer
Column

Mijn lichaam is op (maar ik geloof nog steeds dat God regeert)

Ik zit in de oude clubfauteuil op mijn studeerkamer. Hij hoort al jarenlang bij mijn vaste inventaris.Ik denk nog eens terug aan de afgelopen dagen. Het waren heftige dagen. Wat ik wilde doen, is gedaan. De kinderen hebben me geweldig geholpen. Al wi

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar wijst op Bijbeltekst over rijkdom: "De wortel van alle kwaad"

Ds. J. Koppelaar stond onlangs in een preek stil bij het thema rijkdom. Zo wees de hersteld hervormde emeritus-predikant onder meer op de onverzadigbaarheid en arrogantie die de kop kunnen opsteken als je rijk bent. Volgens Koppelaar is ware rijkdom

Ron van der Spoel
Video

Ron van der Spoel behandelt een ontroerende vraag van God: 'Hoe kan Ik je ooit loslaten?'

In de serie 'Vragen van God' behandelt Ron van der Spoel wekelijks een vraag die God in de Bijbel aan de mens stelt. Ditmaal behandelt hij een vraag uit een Hosea 11: 'Hoe kan Ik je ooit loslaten?' Het simpele antwoord daarop is dat God dat niet kan

Maarten Dees
Video

Open Doors-directeur ziet agenda achter extreem geweld tegen Nigeriaanse christenen

Uit een nieuw rapport van het Observatory for Religious Freedom in Africa (ORFA) blijkt dat in de afgelopen vier jaar ruim 55.000 mensen door geweld om het leven zijn gekomen. Het grootste deel hiervan is christen. De terroristische groepering Fulani

Bijbellezen
Verdieping

Afnemende kennis van verhaal van de Bijbel leidt tot verwereldlijking

Het grote verhaal van schepping, zondeval, verlossing en herschepping wordt verteld en moet verteld worden. De Bijbel doet het. En hoe we het ook wenden of keren, we leven bewust of onbewust in en vanuit een groter verhaal. Dat stempelt ons handelen.

GZB-retraite
Nieuws

GZB organiseert retraite voor predikanten en kerkelijk werkers

Hoe blijf je dicht bij je roeping als predikant en kerkelijk werker? Op D.V. dinsdag 10 september organiseert de GZB een retraite over dit onderwerp in Zeist. We willen ons daarbij laten inspireren door de wereldkerk. ‘s Morgens helpt prof. dr. Edwar

Meerartikelen

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp citeert bekend gedicht van Portia Nelson: 'Ik loop op straat'

Als we achter Jezus aangaan, doen we dat vrijwel altijd met vallen en opstaan. Dat wijst de praktijk vaak genoeg uit, zo vertelde Wilkin van de Kamp in de vorige aflevering van de serie 'Begin je dag met God'. In aflevering 95 komt de christelijke sp

Arie de Rover
Boekfragment

In christelijke kring worden seksuele zonden sterk uitvergroot

Moralisme, het hanteren van de moraal voor je eigen zekerheid, leidt bijna altijd tot selectieve verontwaardiging: de ene zonde wordt zwaarder gewogen dan de andere. Als je identiteitszekerheid nog voor een groot deel afhangt van je morele prestaties

Ds. J. Koppelaar
Video

Volgens ds. Koppelaar is Istanbul het Babylon waar Openbaring over spreekt

In het Bijbelboek Openbaring, wordt veelvuldig gesproken over Babylon. Deze stad staat symbool voor corruptie, zonde en afgoderij. Uiteindelijk zal zij vernietigd worden. Ds. J. Koppelaar stond hier onlangs in een preek bij stil. Volgens de hersteld

Barnabas
Video

Nigeriaanse pastor overleefde ternauwernood een moordaanslag

Volgens recente rapporten zijn 16,2 miljoen christenen door bruut geweld in Afrika van huis en haard verdreven. In Nigeria worden christenen steeds vaker het doelwit van gewelddadige aanvallen. Een stille ramp voltrekt zich, de wereld lijkt er geen o

Nederland zingt in de zomer- Urk
Video

Terugkijken: Nederland Zingt was te gast bij Zingen in de Zomer op Urk

Op Urk wordt er al bijna 50 jaar elke zomer gezongen! Dat was voor het EO-programma Nederland Zingt een goede reden om langs te gaan bij één van de mooiste en grootste samenzangmomenten van het jaar. Duizenden mensen uit het hele land komen naar het

ChristenDOM?
Video

Wat zijn de effecten van het transgenderisme? Bekijk de video

'Wat zijn de effecten van het transgenderisme? En waarom komt het niet overeen met wat de Bijbel zegt?' Die vraag staat centraal in een nieuwe video van het YouTube-kanaal ChristenDOM?. Op dit kanaal wordt er middels uitlegvideo's ingegaan op allerle

Piet Vergunst
Verdieping

Waar blijft het debat over de identiteit en roeping van onze kerk?

‘Hoe droeviger de toestand van de kerk is, hoe meer wij haar in liefde moeten blijven aanhangen’, leerde Calvijn ons. Is het de verdrietige of kwetsbare situatie van de kerk waardoor het debat over haar identiteit en roeping ontbreekt? Ja. Op de jaar

Chris Verhagen
Video

Waarom is de alverzoening onbijbels? Christelijke apologeet geeft antwoord

"Het valt me op dat er steeds meer evangelische christenen lijken te zijn die geloven in de leer van de alverzoening", merkt Chris Verhagen op. De alverzoening is de overtuiging dat niemand uiteindelijk verloren zal gaan of eeuwig tot de hel veroorde

 Ds. C.J. (Corjan) Rijsdijk
Video

Moeten christenen streven naar een groot geloof? Ds. Rijsdijk antwoordt

De discipelen worstelen met de opdracht om grenzeloos te vergeven, zelfs zeven keer per dag. In Lukas 17:5-6 vragen de discipelen aan Jezus: “Vermeerder ons geloof!” Jezus antwoordt dat zelfs een geloof als een mosterdzaadje voldoende is om een moerb

Faber
Nieuws

PKN uiterst kritisch op minister van Asiel: 'Blijft van medemenselijkheid weinig over'

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) reageert zeer kritisch op het voornemen van minister Marjolein Faber (Asiel) om vanaf komend jaar te stoppen met de financiering van de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Zo stelt scriba René de Reuver d

Het Zoeklicht
Nieuws

Zoeklichtdag op komst: ‘Groot is Uw trouw’

Stichting Het Zoeklicht bestaat dit jaar maar liefst 105 jaar en het gelijknamige magazine is de honderdste jaargang ingegaan. In al die jaren is God trouw geweest aan de organisatie. Daarom is het thema van de Zoeklichtdag op zaterdag 5 oktober: ‘gr

Frankrijk
Nieuws

Man opgepakt na brand in historische kerk Frankrijk

In Frankrijk is een man gearresteerd in verband met de verwoestende brand eerder deze week in een historische katholieke kerk. Volgens lokale media is de dader een recidivist die eerder al talloze branden in kerken probeerde te stichten. Hij zou op z