Christelijk maatschappelijk werker in Engeland verliest baan vanwege afwijzen homohuwelijk
Felix Ngole, een christelijk maatschappelijk werker uit Engeland, sleept zijn werkgever voor de rechter nadat men zijn baan introk vanwege uitspraken die Ngole in het verleden op persoonlijke titel over seksualiteit en het homohuwelijk deed, meldt CBN News. In 2015 nam Ngole deel aan een Facebook-discussie waarin hij zich principieel uitsprak tegen het homohuwelijk. Dat was voor zijn werkgever reden genoeg om Ngole's baan in te trekken.
Ngole werd onlangs aangenomen als begeleider in de geestelijke gezondheidszorg bij Touchstone Support Leeds, een organisatie in de gezondheidszorg. De maatschappelijk werker kwam echter snel zonder werk te zitten nadat zijn werkgever hoorde van een rechtszaak uit het verleden waarbij Ngole in het gelijk gesteld werd.
Zoals CBN News meldt, won Ngole een hoger beroep nadat de Universiteit van Sheffield, waar de man destijds werkzaam was, hem in 2016 ontsloeg vanwege uitspraken in een discussie op social media. In 2015 nam Ngole deel aan een Facebook-discussie waarbij hij zich op grond van Bijbelse argumenten expliciet uitsprak tegen het homohuwelijk.
Enkele maanden na de bewuste Facebook-discussie diende een anonieme bron een klacht tegen Ngole in. De universiteit gaf Ngole bij diens ontslag te kennen dat hij “onvoldoende inzicht” had op het effect die zijn uitspraken op Facebook uitwerkte. De uitingen van Ngole werd door zijn voormalig werkgever als onaanvaardbaar beschouwd. Zolang als de man nog werkzaam was op de universiteit, werd het hem verboden nog over het bewuste onderwerp te spreken.
Ook buiten de universiteit mocht Ngole van zijn voormalig werkgever niet in het openbaar zijn opvattingen delen, zelfs niet in de kerk. Ngole liet het daar niet bij zitten en spande vervolgens een rechtszaak tegen de school aan. Deze won hij uiteindelijk.
Ngole vindt zich nu opnieuw in de rechtbank terug, maar ditmaal tegenover de Touchstone Support Leeds. De begeleider stelt dat zijn werkgever zijn baan introk omdat zijn geloofsovertuiging niet overeen zou komen met de “ethiek en waarden” die Touchstone Support Leeds hanteert.
"We kunnen zien dat u zeer uitgesproken standpunten hebt tegen homoseksualiteit en het homohuwelijk, deze druisen volledig in tegen de standpunten van Touchstone, een organisatie die zich inzet voor het actief bevorderen en ondersteunen van LHBTI-rechten" valt te lezen in een e-mail die de algemeen directeur, Kathryn Hart, naar Ngole stuurde.
Het bedrijf zou de beslissing om Ngoles baan in te trekken heroverwegen als “hij ons kan verzekeren dat hij zijn rol niet in gevaar brengt door zijn standpunten.” Ngole reageerde daarop: “Wat ik niet kan doen, en wat jullie redelijkerwijs niet van mij kunnen verwachten zonder zelf discriminerend te zijn, is mij te verplichten homoseksuele rechten te bevorderen en dit tot voorwaarde van mijn dienstverband te maken.” Daarnaast merkte Ngole op “dat hij niet van plan was om ooit iemand te discrimineren.”
Touchstone Support Leeds nodigde Ngole uit voor een panelgesprek, hoewel de baan hem al aangeboden was, en werd hij uitgebreid ondervraagd over zijn overtuigingen. Na afloop van dat gesprek besloten de leiders van het bedrijf toch bij hun eerdere beslissing te blijven.
De vader van drie kinderen vecht de intrekking nu aan bij een arbeidsrechtbank in het Verenigd Koninkrijk met de hulp van het Christian Legal Centre.
“Toen ik de e-mail ontving waarin stond dat de baan was ingetrokken, was dat een schok. Ik was erg in de war en radeloos, en ik wilde weten waarom," merkte Ngole in een verklaring op. "De redenen die ze gaven voor het intrekken van de baan waren een aanval op mij en mijn geloof. Ze deden het voorkomen alsof alle mensen die ik zou gaan helpen tot de LHBTI-gemeenschap behoren en dat ik trouw moest zweren aan de LHBTI-vlag, waarbij ik mijn christelijke overtuiging aan de kant moest zetten.”
Hij voegde eraan toe: "Het is onhoudbaar dat werkgevers individuen mogen dwingen om op de werkplek een ideologie te promoten die tegen hun geweten ingaat. Er was geen wederzijds respect en geen enkele tolerantie of inclusie voor mij en mijn overtuigingen."
"Ik heb geen andere keuze dan opnieuw gerechtigheid na te streven, want als mij dit overkomt, dan overkomt het ook andere christenen en individuen met andere opvattingen en achtergronden in het hele land”, vervolgde hij.
Andrea Williams, directeur van het Christian Legal Centre, spreekt van toenemende discriminatie in het Verenigd Koninkrijk. “Een werknemer vertellen dat ze homoseksualiteit moeten 'omarmen en promoten' als voorwaarde voor een dienstverband schept een duister en verontrustend precedent. Als dit niet wordt aangevochten, zullen christenen die hun geloof belijden worden uitgesloten van werk in deze instelling en op andere plaatsen”, legt ze uit.
Praatmee