Christelijke kunstenaar die trouwwebsites ontwikkelt mag homoparen weigeren
De christelijk grafisch kunstenaar Lorie Smith die websites voor bruiloften ontwikkelt, mag weigeren om met paren van hetzelfde geslacht te werken. Dat besloot het Amerikaans Hooggerechtshof afgelopen vrijdag waar zes van de negen rechters de kant van Smith kozen, meldt Religion News Service.
Met 6 stemmen voor en 3 stemmen tegen besloot het Hooggerechtshof dat ontwerpster Lorie Smith mag weigeren een trouw-website te ontwikkelen voor mensen van hetzelfde geslacht. Dit ondanks een wet in Colorado die discriminatie op basis van seksuele geaardheid, ras, geslacht en andere kenmerken verbiedt.
Daarbij zijn de zes rechters van mening dat als Smith gedwongen zou worden om trouw-websites voor homoparen te ontwikkelen, haar recht op vrijheid van meningsuiting, behorend tot het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet, geschonden zou worden.
Het Amerikaans nieuwsmedium beschrijft dat de beslissing suggereert dat artiesten, fotografen, videografen en schrijvers behoren tot diegenen die, zoals de rechtbank dat noemde, “expressiese diensten” kunnen weigeren wanneer deze in strijd zijn met hun levensovertuiging. Restauranten en hotels vallen bijvoorbeeld niet onder het Eerste Amendement en kunnen zodoende niet weigeren om diensten aan homoseksuelen te verlenen.
Een van de zes rechters die partij koos voor Smith, Neil Gorsuch, omschreef dat het Eerste Amendement “de Verenigde Staten voor ogen heeft als een rijke en complexe plaats waar alle personen vrij zijn om te denken en te spreken zoals zij dat willen en niet zoals de overheid dat eist." Gorsuch zei dat het Hooggerechtshof van mening is dat "de mogelijkheid om voor onszelf te denken en die gedachten vrijelijk te uiten tot onze meest gekoesterde vrijheden behoren en deel uitmaken van wat onze Republiek sterk houdt".
Gorsuch merkte verder op dat het strafrechtelijk vervolgen van Smith de overheid in staat zou stellen om "allerlei artiesten, tekstschrijvers en anderen wier diensten spraak bevatten, te dwingen om te spreken wat ze niet geloven.” In dat geval zou volgens Gorsuch bijvoorbeeld een homoseksuele ontwerper gedwongen kunnen worden websites te maken voor een organisatie die juist tegen het homohuwelijk is.
"Talloze andere creatieve professionals zouden ook gedwongen kunnen worden om te kiezen tussen zwijgen en uitingen produceren die in strijd zijn met hun overtuigingen, of om hun mening te uiten en daardoor sancties op te lopen”, stelt de rechter.
Een van de drie rechters die tegen stemde laat echter weten dat met het besluit “homo’s en lesbiennes een tweederangs status krijgen” en “de deur wordt opengezet voor andere vormen van discriminatie.”
De beslissing om Smith niet (langer) strafrechtelijk te vervolgen kan als een overwinning gezien worden voor Amerikaanse christenen. In de afgelopen periode koos het Hooggerechtshof al vaker partij voor christenen. Dit ging voornamelijk over medisch-ethische zaken. Zo werd afgelopen donderdag nog een christelijke postbezorger, die op zondag geen Amazon-pakketten wilde bezorgen, vrijgesproken van verdere strafrechtelijke vervolging.
De uitspraak in de zaak Smith lijkt een omslagpunt. Het Hooggerechtshof maakte zich bijna drie decennia lang sterk voor de uitbreiding van rechten voor mensen die tot de LHBTI-gemeenschap behoren. Zo verleende het Hooggerechtshof in 2015 nog de mogelijkheid aan homokoppels om te trouwen en vijf jaar later kondigde Gorsuch aan dat middels een wijziging in de Amerikaanse Burgerrechtenwet voortaan ook homo’s, lesbiennes en transgenders tegen discriminatie op het werk beschermd worden.
Praatmee