Terugkijken: Dick Tillema ziet christendom in Japan groeien

Ondanks dat het evangelie maar moeilijk kan aarden in Japan, neemt het aantal christenen in het Aziatische land toe. Momenteel is op een bevolking van 127 miljoen mensen slechts 1,5% christen, maar toch groeit het christelijk geloof. Dat vertelt Dick Tillema, medewerker van zendingsorganisatie 3xM, aan tafel bij het Family7-programma Uitgelicht!
“Heel bijzonder”, noemt Dick Tillema van 3xM de toename van christenen in het Aziatische land. “Wij hebben een heel lange geschiedenis met Japan. Wat blijkt is dat de traditionele manier van zending bedrijven in Japan niet werkt.” Daarmee doelt Tillema op westerse evangelisten die in Japan het evangelie proberen te verspreiden en discipelen proberen te maken. “Dat hebben we een beetje gelabeld als ‘zending 1.0’. Daarna kwam ‘zending 2.0’ en daar heeft Japan misschien nog wel meer last van gehad.”
Met ‘zending 2.0’ doelt de medewerker van 3xM op westerse organisaties en kerken die hun methoden meenemen naar Japan. “De kerken in Japan geven aan: ‘Dat werkt niet bij ons en dat moet je niet doen. Je loopt ons alleen maar in de weg.’ Vandaar dat wij nu bezig zijn vanuit de ‘zending 3.0’: ‘intra-cultureel discipelschap.’ Dat is een vorm waarbij je kijkt wat er lokaal voor christenen en kerken zijn, en waarbij je hen vraagt om zelf methoden te bedenken waarmee Japanners bereikt kunnen worden."
‘Zending 3.0’ is volgens Tillema aanzienlijk efficiënter. “In juli 2022 zijn we met een pilot gestart en de eerste resultaten daarvan zijn veelbelovend. We hebben nu zo’n beetje zestig items gemaakt. Onze partner gaf meteen aan: ‘In Japan is alles lange termijn. Je moet niet op korte termijn iets verwachten.’ Maar we geloven met zijn allen dat we een goed spoor hebben ingezet.”
Met die items doelt Tillema op content die via sociale mediakanalen als bijvoorbeeld Instagram gedeeld worden. Deze content kan bijvoorbeeld bijbelteksten bevatten en kunnen zo een grote groep mensen bereiken.
In het land waar 127 miljoen Japanners wonen, is slechts anderhalf procent christen. Maakt het dat moeilijker voor Japanse christenen om te geloven? “Ja, al werkt het niet zo als in Afghanistan of Noord-Korea. In Japan is er geen officiële christenvervolging, dus je kunt bovengronds werken. Maar de Japanse cultuur speelt wel een enorm belangrijke rol. Voor werknemers, en dat hoor je in Japan te zijn, geldt een enorme prestatiedruk."
Daarvan geeft Tillema vervolgens een voorbeeld: “De druk die op jou als werknemer gelegd wordt, kan enorm zijn. Om het maar even zo te schetsen: als de baas na het werk nog uiteten gaat en zich daar met drank laat vollopen, dan hoor je de baas bij wijze van spreken nog te overtreffen. Op zijn minst hoor je net zo lang te blijven maar ook in je gedrag wordt verwacht dat je je daarop aansluit. Er is naast een focus op werk ook een grote focus op respect en eer.”
Het is door die immense druk dat een deel van de Japanse bevolking afhaakt. “Er is zelfs een term voor jongeren die zeggen: ‘We kunnen het niet meer en we trekken ons terug’. Dat wordt 'hikikomori' genoemd. In Japan is het ook nog eens zo dat je foutloos moet werken. Dus al die enorme druk bij elkaar zorgt ervoor dat jongeren afhaken. Dat is ongeveer drie procent van de Japanse bevolking die als hikikomori leven", licht Tillema toe.
Tillema geeft aan dat Japanse christenen pogen daar iets tegenover te zetten. “Christenen proberen juist vanuit Gods Woord en geleid door de Geest andere dingen uit te stralen. Bijvoorbeeld dienend leiderschap, iets wat volkomen ingaat tegen de Japanse cultuur. Maar ook dat je fouten mag maken en dat er vergeving is voor je fouten. Dat zijn twee elementen die de kerken naar voren proberen te brengen.” Een derde element dat Tillema noemt is liefde. “Je kunt in Japan enorm die prestatiedruk voelen. Die liefde, zoals die in de Bijbel werkt, kan dan heel reinigend zijn.”
Volgens Tillema liggen er mogelijkheden voor evangelisatie in Japan. “Mensen verlangen er toch van binnenuit naar om te ontsnappen aan die enorme zware druk die op hun schouders ligt.”
Bekijk in onderstaande video van Uitgelicht! de volledige bijdrage terug van 3xM-medewerker Dick Tillema.
Praatmee