Video: wat iedere christen zou moeten weten over de Tempelberg
Het belangrijkste gebouw in Jeruzalem was vroeger de tempel. De tempel staat er niet meer. Die is in het jaar 70 na Christus verwoest door de Romeinen. De Tempelberg is er echter nog wel.
Op de Tempelberg heeft eeuwenlang een tempel gestaan. Eerst de tempel van Salomo. Die is verwoest in het jaar 586 voor Christus. Rond het jaar 515 voor Christus is er een nieuwe veel kleinere tempel gebouwd. Die tempel is door koning Herodus de Grote enorm uitgebreid en verfraaid. Dat gebeurde in de tijd van de Heere Jezus.
Klaagmuur
Om op de top van de berg om de tempel een groot, vlak plein -het tempelplein- te kunnen aanleggen, bouwde Herodus een enorme muur. Die muur is op sommige plekken maar liefst 45 meter hoog; ongeveer net zo hoog als een flatgebouw van 15 verdiepingen. Het onderste deel van de muur staat er nog steeds.
De Klaagmuur, een hele belangrijke plek voor veel Joden, is een stukje van deze grote, hoge muur om het tempelplein heen.
In de tijd van de Heere Jezus was de muur om het tempelplein op sommige plekken nog veel hoger dan tegenwoordig. De bovenkant van een hoog stukje van de muur werd waarschijnlijk de ātinnen van de tempelā genoemd. We lezen in de Bijbel dat de duivel probeerde om de Heere Jezus te verleiden om van dat hoge dak naar beneden te springen (Matth. 4:5-7).
Hoeksteen
De bouw van het tempelcomplex was een ingewikkelde klus; zeker in een tijd zonder moderne bouwkranen. Er is een steen gevonden van maar liefst 13,5 meter lang. Die steen weegt naar schatting ongeveer 300.000 kilo. Dat is ongeveer net zoveel als tien volgeladen vrachtwagens met zand!
Deze zware steen doet denken aan een vergelijking uit de Bijbel. De Heere Jezus wordt in Efeze 2:20 vergeleken met een hoeksteen van de tempel. Zoān steen is een beeld van vastheid en onwrikbaarheid.
Bekijk de video van De Verkenners:
Poortjes
Op de Tempelberg zijn trappen teruggevonden uit de tijd van Jezus. Die trappen leidden de pelgrims vroeger via drie poortjes naar het tempelplein. De vorm van de poortjes zie je nog terug in de muur. Waarschijnlijk heeft de Heere Jezus ooit ook over die trappen gelopen.
Totaal waren er vijf poortjes aan de zuidelijke kant van het tempelcomplex. Drie dienden als ingang en twee als uitgang. Ook van de uitgangspoortjes zie je nog iets terug in de muur.
Mensen die in rouw waren, mochten het tempelplein betreden via de uitgang. De pelgrims die de tempel verlieten begroetten de rouwenden dan met de woorden: āHij Die in dit huis woont, zal je troosten.ā
Het is opvallend dat de traptreden ongelijk zijn. Op die manier zorgde men ervoor dat mensen hun aandacht erbij moesten houden als ze naar de tempel liepen. Het is immers het huis van God.
De Rotskoepel
Het tempelplein zelf is 287 meter breed en 488 meter lang. Er kunnen hier maar liefst 300.000 mensen samenkomen. Op de Tempelberg staan tegenwoordig de bekende Rotskoepel en een moskee, de al-Aqsamoskee. Het is daarom een belangrijke plek voor moslims.
Voor veel Joden is de Tempelberg natuurlijk ook een belangrijke plaats. Zij hopen dat er ooit weer een tempel op deze plek komt te staan.
Niet-moslims mogen de Tempelberg wel bezoeken. Ze mogen er echter niet bidden of uit de Bijbel lezen. Ook mogen zij niet zomaar de moskee of de Rotskoepel binnengaan.
Waarschuwing
Voor de tempel golden vroeger ook allemaal toegangsregels. Een deel van het tempelplein was toen bijvoorbeeld verboden gebied voor niet-Joden. Er was een laag muurtje dat de grens aangaf.
Aan het muurtje waren bordjes bevestigd met daarop de waarschuwing dat niet-Joden die zich binnen de omheining begeven zelf schuldig zijn aan hun dood. Restanten van twee van die bordjes zijn bij opgravingen teruggevonden.
Naar dit muurtje verwijst Paulus waarschijnlijk in Efeze 2. Daar schrijft Hij dat de scheidingsmuur tussen Joden en niet-Joden is afgebroken (Ef. 2:14). Door het werk van de Heere Jezus kunnen ook niet-Joden mede deel uitmaken van het volk van God.
Brandofferaltaar
De Rotskoepel is waarschijnlijk precies gebouwd op de plek waar vroeger de tempel stond. En de tempel stond volgens de Joodse traditie weer op de berg Moria, de plek waar Abraham Izak moest offeren.
Naast de Rotskoepel staat nog een klein gebouwtje. Dat staat waarschijnlijk op de plek waar vroeger het brandofferaltaar stond.
De Rotskoepel is al meer dan 1300 jaar oud. Pas in de tweede helft van de vorige eeuw is de koepel voorzien van een dun laagje goud.
Vergissing
Eigenlijk is het best verdrietig dat er op de Tempelberg tegenwoordig twee belangrijke islamitische gebouwen staan. Immers, de Tempelberg was altijd de berg waar de God van Israƫl werd gediend. Nu staat er een gebouw ter ere van de islam.
Daarnaast staan er op de Rotskoepel allemaal teksten uit de Koran, het heilige boek van moslims. Veel teksten gaan in tegen het christendom. Zo staat er dat God geen Zoon heeft.
Dit laatste is echter een grote vergissing. De Heere Jezus leeft! Er komt een moment dat iedereen in Jeruzalem, ja overal, zal erkennen dat Hij wel degelijk de Zoon van God is.
Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israƫl / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israƫlstudies.
Praatmee