cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Regenboogvlag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 mei 2023 door Redactie

Priester uit Gouda bezorgd na vernieling regenboogvlag: "Voorbode voor geweld tegen personen"

Afgelopen weekend is een grote regenboogvlag met houder en al van de gevel van de oud-katholieke parochie in Gouda gesloopt en vernield. Dat laat priester Marco Derks via Twitter weten. De kerk hing de vlag vorige week woensdag op in verband met de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. In gesprek met Cvandaag zegt Derks dat het voorval niet op zichzelf staat. 

Het was de bedoeling dat de vlag, in het kader van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, tot de ochtenddienst van afgelopen zondag zou wapperen. Daarnaast zou er in de samenkomst ook voor de LHBTI-gemeenschap gebeden worden.

“Maar toen de kerkgangers aankwamen, zagen ze dat de vlag spijtig genoeg verdwenen was", vertelt Derks. "Zelf was ik er niet bij en hoorde ik enkele dagen later van het kerkbestuur wat er gebeurd was. De vlag is hoogstwaarschijnlijk in de nacht van zaterdag op zondag weggehaald."

Met het ophangen van de regenboogvlag wilde de oud-katholieke parochie haar steun betuigen aan LHBTI-personen, zowel binnen als buiten de kerk. "We wilden een signaal afgeven dat zij ook in ons midden welkom zijn. Binnen onze parochie hebben we ook diverse mensen die tot de LHBTI-gemeenschap behoren.

Het is voor deze groep heel steunend als zij in hun stad lopen en op verschillende plekken de vlag zien wapperen als uiting van waardering en solidariteit. In Gouda hangen ook diverse regenboogvlaggen die door de gemeente zelf zijn opgehangen", aldus de priester.

"We zien het de laatste tijd steeds vaker gebeuren dat regenboogvlaggen vernield of weggehaald worden"

Derks meent dat het voorval geen incident is. "Vrij recent is er bij de COC Eindhoven ook al een vlag van de muur getrokken. Ook worden bijeenkomsten van COC of andere LHBTI-organisaties regelmatig verstoord, waarbij aanwezigen soms met serieuze bedreigingen te maken krijgen. We zien het de laatste tijd steeds vaker gebeuren dat regenboogvlaggen vernield of weggehaald worden, maar bijvoorbeeld ook voetgangersoversteekplaatsen in regenboogkleuren beklad of beschadigd worden”, laat Derks weten.

“Waar ik vooral bezorgd om ben is dat dergelijke voorvallen steeds meer in het openbaar plaatsvinden. Wat mij betreft heeft dat te maken met een bredere anti-LHBTI-retoriek die je voorbij ziet komen op social media en die met name zijn herkomst vindt in extreemrechtse kringen”, stelt Derks.

Derks spreekt verder van ‘een voorbode en aanmoediging van geweld tegen hen die door deze vlag gerepresenteerd worden'. “Nu gaat het nog over geweld tegen een vlag, tegen een symbool, maar wat mij betreft is dit de voorbode of uitnodiging voor geweld tegen personen."

Volgens Derks is dat een reëele dreiging. "Het Transgender Netwerk Nederland krijgt steeds meer meldingen binnen van beledigingen en bedreigingen aan het adres van transpersonen, alsook fysiek geweld. Enerzijds is er een anti-transgender discourse wat steeds sterker en openlijker wordt in Nederland, anderzijds zien we ook uitingen van geweld tegen transpersonen toenemen."

"Nu gaat het nog over geweld tegen een vlag, tegen een symbool, maar wat mij betreft is dit de voorbode of uitnodiging voor geweld tegen personen"

Aangifte en een nieuwe vlag
Het bestuur van de kerk heeft vrijwel direct aangifte gedaan nadat de vlag verdwenen was. De burgemeester van Gouda, Pieter Verhoeve, heeft de parochie toegezegd alles in het werk te stellen om de daders te achterhalen, eventueel door het opvragen van camerabeelden. “Nadat hij mijn tweet las, heeft hij meteen contact opgenomen. Ik ben er content mee dat de burgemeester zo snel en vooral betrokken reageerde”, vertelt Derks. 

Heeft Derks enig idee uit welke hoek het voorval afkomstig kan zijn? “Ik ga daar zo min mogelijk over speculeren. Dat doe ik bewust niet. Wat dat betreft wacht ik gewoon het politieonderzoek af. Wat ik wel weet is dat deze vlag, dit symbool, bij sommige mensen klaarblijkelijk agressie oproept. Daarmee realiseren we ons des te meer hoe nodig het is dat we onze steun aan de LHBTI-gemeenschap betuigen. Zij krijgen in hun bestaan veel vaker te maken met geweld of uitsluiting.”

De priester laat weten dat de kerk een nieuwe regenboogvlag besteld heeft. "We hangen hem opnieuw op. Je moet je hier absoluut niet door laten intimideren, want dan geef je er aan toe."

Over het hijsen van de regenboogvlag wordt in christelijk Nederland verschillend gedacht. Lees ook: 7 redenen waarom ik het hijsen van de regenboogvlag geen goed idee vind en Regenboogvlag uithangen: goed idee? Herman van Wijngaarden antwoordt.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Waarom worden zullke dingen hier geplaatst? Praat voorval niet goed, maar waar gaat dit over...zucht...